De beste fietsendrager kiezen: hulp van de specialist

De beste fietsendrager kiezen: hulp van de specialist

De beste fietsendrager kiezen: hulp van de specialist

Als je een fietsendrager wilt aanschaffen, raden we je altijd aan om op twee dingen te letten: hoeveel fietsen je wilt meenemen en waar je de fietsendrager wilt plaatsen. Welke de beste fietsendrager is voor jouw situatie, hangt dus af van een aantal factoren. Onze fietsendrager specialist heeft een handige keuzehulp samengesteld, met daarin duidelijke uitleg over de verschillende soorten fietsendragers. Op die manier kun jij de beste fietsendrager kiezen voor jouw situatie.

Waar op letten bij aankoop fietsendrager

Er zijn verschillende manieren om je fiets te vervoeren: aan de achterklep, op het dak of op de trekhaak. Wil je de fiets op het dak vervoeren, dan kun je ervoor kiezen een dakdrager te nemen. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten hoeveel fietsen je wilt vervoeren, en hoe zwaar deze zijn. Dakdragers zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor 1 tot 4 fietsen. 

Voor meer gebruiksgemak, kun je ook nog eens letten op fietsdragers die te kantelen zijn, inklapbaar zijn of een slot hebben voor extra beveiliging. Veel om op te letten, zie je het nog zitten? Onze specialist heeft speciaal voor jou een handig overzicht gemaakt met de verschillende typen fietsendragers. Op die manier kun je snel navigeren naar fietsendragers die aansluiten op jouw wensen.

Waar je op moet letten bij aankoop van een fietsendrager, hangt dus af van diverse factoren. Geen paniek, wij zorgen ervoor dat je door de bomen het bos ziet.

Wat weegt een fietsendrager?

Een van de eerste dingen die jij je waarschijnlijk afvraagt is hoeveel een fietsendrager weegt. Elke trekhaak heeft namelijk een vastgestelde maximale kogeldruk die je niet mag overschrijden. Stel dat de fietsendrager 20 kilo weegt en de maximale kogeldruk van de trekhaak van jouw auto 70 kilo is, dan mag de fietsendrager nog maximaal 50 kilo dragen. 

Wat het gewicht is van een fietsendrager, hangt sterk af van het type. Er zijn merken - zoals Pro User - die extra lichtgewicht fietsendragers aanbieden. 

7 of 13 polig: wat is het verschil?

Bij de aanschaf van een fietsendrager kom je vrijwel direct uit bij de vraag: welke stekker moet ik hebben voor mijn trekhaak? Gelukkig is dit simpel te beantwoorden.

Voor een fietsendrager volstaat meestal een 7-polige trekhaak. Het verschil tussen 7-polig en 13-polig is dat bij de 7-polige stekkers de basisverlichting van stroom wordt voorzien. Dit zijn rem- en knipperlichten. Bij 13-polige stekkers worden tevens achteruitrijverlichting en mistachterlicht ondersteund. Meer informatie over het aansluiten van een 7- en 13-polige stekker, vind je in het blog over montage instructies voor je fietsendrager.

7-polige stekker aansluiting

13-polige stekker aansluiting

Fietsendrager keuzehulp

Om je te helpen bij je keuze, hebben we de voor- en nadelen van verschillende soorten fietsendragers op een rij gezet. Er zijn vier soorten fietsendragers die we hebben vergeleken: Fietsendragers voor de trekhaak montage, fietsendragers voor op het dak en fietsendragers voor de achterklep van je auto. Er is nog een disselbak fietsendrager, maar bij Heuts hebben we daar een handigere oplossing voor: een hulpstuk waarbij je een reguliere trekhaak fietsendrager kunt bevestigen op de dissel.

Trekhaak fietsendragers

 • Biedt plaats voor meerdere fietsen
 • Relatief hoog draaggewicht
 • Geschikt voor e-bikes
 • Trekhaak nodig

Dak fietsendragers

 • Voordelig in aanschaf
 • Geen kentekenplaat nodig
 • Geen trekhaak nodig
 • Niet geschikt voor e-bikes

Achterklep fietsendragers

 • Kan in combinatie met caravan
 • Vaker beschikbaar tot 3 fietsen
 • Geen trekhaak nodig
 • Niet geschikt voor e-bikes

Fietsendrager voor elektrische fietsen

Ben je op zoek naar een fietsendrager voor elektrische fiets? Houd dan rekening met het gewicht. E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsen en je zult dus op zoek moeten gaan naar een fietsendrager met hogere draagkracht. Dit wordt altijd bij de specificaties van de fietsendrager aangegeven.

Op Heuts.nl kun je filteren op “Elektrische fiets” onder het kopje “Geschikt” voor. Ook voor de e-bike zijn er verschillende soorten fietsendragers.

Bjorn Specialist Fietsendragers

Wat weegt een elektrische fiets?

Houd er rekening mee dat een elektrische fiets rond de 25 kilo weegt en een normale fiets rond de 17 kilo. Let wel op: elektrische fietsen worden steeds zwaarder: nieuwere modellen wegen al snel tegen de 30 kilo. Bij het berekenen van de maximale kogeldruk is het dus belangrijk rekening te houden met het feit dat een elektrische fiets veel zwaarder is.

Fietsendragers voor elektrische fiets met middenmotor

Voor zowel elektrische fietsen met middenmotor als de e-bikes met voorwielmotor zijn dezelfde fietsendragers geschikt. Je hoeft dus enkel te kijken naar welk type fietsdrager jij wilt, en of deze geschikt is voor elektrische fietsen.

Fietsendrager voor mountainbikes

De sportievelingen die graag met de MTB eropuit gaan in de natuur van Nederland, België of Duitsland, willen een stevige en betrouwbare fietsendrager voor hun mountainbike. Vaker zijn deze ook geschikt voor fietsen met dikke banden, ook wel fatbikes genoemd. Onze specialist heeft de beste fietsendragers voor dikke banden geselecteerd:

Bjorn
Specialist Fietsendragers

Fietsendragers voor trekhaak

Een fietsendrager voor op de trekhaak biedt plaats voor meerdere fietsen en heeft een hoog maximaal draaggewicht. Een fietsendrager voor trekhaak heeft een hoog draagvermogen, waardoor ze meestal ook geschikt zijn voor elektrische fietsen. 

Bjorn
Specialist Fietsendragers

Fietsendragers zonder trekhaak

Reguliere fietsendragers worden bevestigd op de trekhaak van je auto. Maar wat als je geen trekhaak hebt? Dan zijn er nog verschillende opties om de fietsen te vervoeren zonder trekhaak. Fietsendragers zonder trekhaak zijn veelzijdig, en net zo stevig als een fietsendrager voor trekhaak. In het kort kun je kiezen uit dak fietsendragers en achterklep fietsendragers.

Dak fietsendragers

Dakfietsendragers zijn ontworpen om één of meerdere fietsen veilig en stevig vast te houden op het dak van je auto. Dakfietsendragers zijn populair bij mensen die geen trekhaak hebben, of die extra ruimte op de achterklep van hun auto vrij willen houden. Het kan wel wat meer moeite kosten om de fietsen op de drager te installeren, gezien je de fiets altijd boven je hoofd moet tillen.

Bjorn, Specialist Fietsendragers

Achterklep fietsendragers

Achterklep fietsendragers zijn ontworpen om vaker 1, of meerdere lichtgewicht fietsen veilig te vervoeren zonder trekhaak. Deze soort dragers zijn relatief eenvoudig te installeren en te verwijderen. Nadeel is dat deze vaker voor specifieke achterkleppen geschikt zijn, dus niet voor alle auto's kunnen deze fietsendragers gebruikt worden.

Bjorn, Specialist Fietsendragers

Fietsendragers met extra functies

Ben je op zoek naar een fietsendrager met extra functies? Dan zijn er ook hierin een aantal selecties om uit te kiezen. Een fietsendrager die bijvoorbeeld inklapbaar is, zodat je deze makkelijk kunt meenemen. Of een fietsendrager die kantelbaar is, zodat je na montage op de auto alsnog bij de achterklep kunt. 

Inklapbare fietsendragers

Inklapbare fietsendragers zijn perfect voor de avonturiers die regelmatig met de fiets eropuit gaan. Je kunt deze namelijk inklappen, waardoor bij opslag de fietsendrager veel minder ruimte in beslag neemt. De meeste inklapbare fietsendragers worden zelfs geleverd met een handige opbergtas. Bij Heuts kun je kiezen voor volledig inklapbare fietsendragers, of fietsendragers met neerklapbare beugels.

Kantelbare fietsendragers

Kantelbare fietsendragers maken het makkelijk om alsnog de kofferbak te openen na het monteren van de fietsendrager. Er zijn twee typen kantelbare fietsendragers: dragers die via handbediening te kantelen zijn, en dragers kantelbaar met voetbediening. Bekijk alle kantelbare fietsendragers.

Fietsendragers voor elektrische auto's

Wil je een fietsendrager monteren op je elektrische auto, maar heb je geen trekhaak? Dan is er alsnog een oplossing voor je. Er zijn namelijk speciale trekhaken ontwikkeld die je kunt bevestigen op je elektrische auto: De RMC trekhaken. Op die manier kun je op je elektrische auto een fietsendrager monteren. 

De RMC trekhaak is speciaal ontwikkeld voor hybride en elektrische auto's. Met deze trekhaak is het niet mogelijk om een aanhanger of caravan te trekken, maar er kan wel een fietsendrager gemonteerd worden.

Er bestaan 2 verschillende soorten RMC trekhaken. De versie tot 2018 en de nieuwe variant ook wel bekend als RMC Pin.

RMC Pim trekhaak (nieuw)

RMC trekhaak  (tot 2018)

Beste merk fietsendragers

Er zijn verschillende bekende merken fietsendragers op de markt, elk met hun eigen voordelen. Het ‘beste’ merk fietsendrager hangt dus af van jouw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld welk soort fiets je hebt, of als je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt. We hebben de meest gerenommeerde merken fietsendragers voor je op een rij gezet, met elk een top 3 uitgelicht door onze specialist.

 • Betrouwbaar merk
 • Hoge kwaliteit fietsendragers
 • Lichtgewicht fietsendragers
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Betrouwbaar merk
 • Keuze uit diverse modellen

Pro User Fietsendragers

Pro User fietsendragers zijn lichter van gewicht in vergelijking met andere fietsendragers, waardoor je bespaart op de kogeldruk van je trekhaak. Zelfs een fietsendrager van Pro User die 4 fietsen kan dragen, weegt slechts 19,5 kg. Bekijk alle Pro User fietsendragers.

Hapro Fietsendragers

Naast de kwalitatieve dakkoffers, biedt Hapro ook goede fietsendragers. De goed doordachte designs zijn betrouwbare dragers voor je fiets. Veel Hapro fietsendragers met trekhaak zijn ook geschikt voor elektrische fietsen. Bekijk alle Hapro fietsendragers.

Twinny Load fietsendragers

Twinny Load is al sinds de jaren 80 op de markt met zijn betrouwbare fietsendragers. Naast de lichtgewicht fietsendragers voor op het dak, heeft Twinny Load ook fietsendragers geschikt voor e-bikes. Bekijk alle Twinny Load fietsendragers.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht