partytent-opzetten-post-image

Zo zet je een partytent op en stevig vast

Zo zet je een partytent op en stevig vast

Of je nu een tuinfeest organiseert, een bruiloft viert of een ander evenement plant, het stevig vastzetten van je partytent is van belang om ervoor te zorgen dat deze stabiel en veilig blijft, ongeacht de weersomstandigheden. Een goed verankerde tent biedt niet alleen bescherming tegen wind en regen, maar zorgt ook voor een comfortabele en zorgeloze sfeer voor jou en je gasten. In deze blog zullen we belangrijke stappen en tips bespreken over hoe je jouw partytent op de juiste manier kunt vastzetten, variërend van het kiezen van de juiste locatie tot het gebruik van scheerlijnen en andere verankeringstechnieken. Met deze aanwijzingen ben je goed op weg om een stevige en betrouwbare setting te creëren voor een geslaagd evenement.

Partytent vastzetten op tegels

Een partytent vastzetten op tegels - en andere harde ondergronden - kan wat lastiger zijn. Als mogelijk, kun je de partytent vastzetten door middel van keilbouten in de grond te boren. Gelukkig hoeven we niet zo’n drastische maatregelen te nemen wanneer het om een tuinfeestje gaat. Je kunt meestal met tentgewichten de partytent opzetten en verzwaren. Zorg ervoor dat je op een gelijke ondergrond de partytentpoten bevestigt.

Partytent op zachte ondergrond opzetten

Het beste is om je partytent op zachte ondergrond op te zetten, zoals op een grasveld, zodat je de tent eenvoudig verankert met scheerlijnen en tentharingen. Wanneer de ondergrond bestaat uit zand, kun je moeilijk de tentharingen in de grond slaan. Probeer in dat geval de scheerlijnen vast te maken aan vaste obstakels rondom de tent. Denk aan verzwaringsblokken (zoals betonblokken), bomen, verankerde banken, etc. Ook objecten die goed vastzitten aan de muur of ondergrond kunnen gebruikt worden voor het verankeren van je tent op een zachte ondergrond.

Het zeil vastzetten

Om het zeil vast te zetten, dien je altijd de handleiding te volgen die wordt meegeleverd. Per type tent kan dit namelijk verschillen. Er zijn wel algemene stappen die je kunt volgen voor het bevestigen van je partytentzeil.

 1. Zorg ervoor dat het frame stevig en correct is opgezet voordat je het zeil bevestigt.
 2. Spreid het zeil uit over het frame. Zorg voor een gelijkmatige verdeling.
 3. Zoek de bevestigingspunten aan het zeil en kijk of deze overeenkomen met de delen van het frame waar het zeil aan bevestigd dient te worden.
 4. Werk vanuit de hoeken naar het midden van de zijden van het frame. Bevestig het zeil op regelmatige intervallen.
 5. Controleer of alle bevestigingen veilig zijn vastgemaakt. Zorg voor een gelijkmatige spanning, dit draagt namelijk bij aan de stabiliteit van de partytent.
 6. Indien je zijwanden hebt, bevestig deze dan ook volgens de meegeleverde instructies.

Lees altijd de bijgeleverde handleiding door. Elk model kan zijn unieke bevestigingsmethoden hebben, daarom is het belangrijk de bijgeleverde instructies te volgen.

Partytent verzwaren - hoe veranker je een partytent

De meest voorkomende schade aan een partytent ontstaat door een combinatie van windstoten en een slechte verankering. Je partytent verzwaren is dus essentieel voor stabiliteit en veiligheid, vooral onder winderige omstandigheden. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om je partytent “stormbestendig” te maken. Volg altijd de instructies van de bijgeleverde handleiding. Fabrikanten geven vaak specifieke richtlijnen voor het opzetten van hun producten. Zo zet je over het algemeen een partytent goed vast:

 1. Plaats de tent op een vlakke ondergrond voor stabiliteit. Vermijd plaatsen met obstakels of hellingen.
 2. Gebruik haringen om de tent goed vast te zetten bij een zachte ondergrond. Voor harde ondergronden kun je het beste gewichten gebruiken die je aan de poten van de tent bevestigt.
 3. Je kunt de tent extra verzwaren met partytent gewichten gevuld met water. Zo blijft je partytent stevig staan, ook bij windstoten.
 4. Span - als bijgeleverd - de scheerlijnen schuin vanaf de hoeken van de tent en veranker ze in de grond.
 5. Controleer de spanning regelmatig bij onstuimig weer; staan de lijnen nog strak, of kun je ze nog aanspannen.

Belangrijk: Echt stormbestendige partytenten bestaan niet. Bij rukwinden boven de 60 km/uur raden we extra verankering aan. Bij rukwinden vanaf de 90 km/uur raden we zelfs aan om de partytent zo snel mogelijk te demonteren. Neem geen risico, houd je feest een veilige aangelegenheid voor jou, je gasten en je omgeving.

Partytent bij wind

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tent extra te verankeren bij rukwinden tot 60 km/uur, afhankelijk van het soort ondergrond waar je de tent op plaatst:

 • Voetgewichten (harde en zachte ondergrond);
 • Water- of zandzakken (harde en zachte ondergrond);
 • Nagels voor voetplaten en zijwanden (zachte ondergrond);
 • Piketten of haringen met spanbanden (zachte ondergrond).

Let op:  Bij rukwinden vanaf de 90 km/uur raden we zelfs aan om de partytent zo snel mogelijk te demonteren. Neem geen risico, houd je feest een veilige aangelegenheid voor jou, je gasten en je omgeving.

Partytent snel opzetten: Ga voor een Easy up feesttent

Heb je op korte termijn een feestje of ben je wat minder handig? Als je een tent snel wilt opzetten, kun je het beste kiezen voor een Easy up feesttent. Een Easy up partytent opzetten is over het algemeen eenvoudig en kan snel worden gedaan zonder dat je veel gereedschap nodig hebt. Een Easy up tent is dankzij de harmonicaconstructie het snelst op te zetten.

 1. Trek het frame open totdat de nokpaal omhoog komt. 
 2. Leg het dakzeil op het buizenframe en maak deze vast met behulp van het klittenband.
 3. Schuif de pootjes naar beneden.

Let op dat je altijd de bijgeleverde instructies doorneemt.

Hoe lang mag een partytent blijven staan

We krijgen vaker de vraag of een partytent permanent in de tuin mag staan. Het antwoord is nee. Een partytent is niet bedoeld om permanent in je tuin te laten staan. Sterker nog, uit Besluit OmgevingsRecht (BOR) komt naar voren dat, indien een bouwwerk (in deze specifieke situatie een feesttent) meer dan 31 dagen ergens staat, dit gezien moet worden als een bouwwerk in de zin van de Woningwet en er dus in principe een bouwvergunning benodigd is.

Naast deze bepaling, is het niet logisch om een partytent het hele jaar door te laten staan. We adviseren daarom de partytent weer af te breken zodra de feestelijke aangelegenheid is afgerond.

Alternatief: tuinpaviljoen

Ben je op zoek naar een oplossing voor je tuin om lekker onder te vertoeven, dan adviseren wij een tuinpaviljoen aan.

Echter, ook bij een tuinpaviljoen geldt: breek deze af wanneer de weersomstandigheden te extreem worden. Makkelijk gezegd: als jij niet meer buiten gaat zitten op je terras, dan is het beter om ook je tuinpaviljoen af te breken. Zo gaat het zeil en het frame het langst mee en geniet je zo lang mogelijk van je tuinpaviljoen.

Ben je benieuwd naar ons assortiment tuinpaviljoenen om lekker in de zomer te vertoeven in je tuin? Bekijk al onze tuinpaviljoenen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht