elektrische-kachel-zuinig-post-image

Welke elektrische kachels zijn zuinig?

Elektrische verwarming is de afgelopen jaren een zuinig alternatief geworden voor verwarmen op gas. Waar we in augustus 2021 nog gemiddeld €0,88 per m3 gas betaalden, was dat in augustus 2022 €2,60 volgens het CBS. In juli 2023 was de gemiddelde gasprijs gezakt naar €1,32, maar ligt daarmee nog altijd 50% hoger ligt dan 2 jaar geleden. Om je op weg te helpen om een energiezuinige kachel te kiezen, vind je op deze pagina de voor- en nadelen van de verschillende soorten kachels. Weet je al welke elektrische kachel voor jou geschikt is? Bekijk dan alle elektrische kachels in het assortiment van Heuts.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Elektrische kachels werden in het verleden vaak als bijverwarming gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook elektrische kachels die als permanente elektrische verwarming gebruikt kunnen worden. Hieronder vindt je een overzicht met de verschillende soorten elektrische kachels.

Wat is een ventilatorkachel?

 • Geschikt om ruimtes snel op te warmen
 • Beschikt vaak over koude-lucht stand voor de zomermaanden
 • Bevatten een thermostaat voor een zuiniger gebruik
 • Gehorig ten opzichte van andere elektrische kachels
 • Verplaatst de aanwezige stof

Ventilatorkachels zijn geschikt als elektrische bijverwarming voor garages, tuinhuisjes en werkplaatsen. Elektrische ventilator kachels warmen ruimtes snel op dankzij de ventilator die erin zit. Hiermee hebben dergelijke kachels een meer tijdelijk karakter en zijn daarom minder geschikt voor woon- en slaapkamers. De nadelen van deze kachels zijn dan ook het storende geluid dat ze maken en de aanwezige stof die ze terug de ruimte inblazen.

Wat is een keramische kachel?

 • Kindvriendelijke kachel
 • Energiezuiniger dan een ventilatorkachel
 • Warmt een ruimte snel op
 • Gehorig ten opzichte van andere elektrische kachels
 • Verplaatst de aanwezige stof

Keramische kachels maken net als ventilatorkachels gebruik van een ventilator om warme lucht de ruimte in te blazen. Keramische kachels zijn echter veiliger omdat ze gebruik maken van het kind- en huisdiervriendelijke PTC-element. Dit element wordt namelijk niet heel heet en is ook nog eens zuiniger dan een ventilatorkachel. Dankzij de ventilator is dit type kachel ook geschikt als elektrische bijverwarming om ruimtes snel op te warmen.


Wat is een convector kachel?

 • Voor langdurige verwarming van ruimtes
 • Efficiënte manier van elektrisch verwarmen
 • Geschikt voor slaapkamers en kantoorruimten
 • Warmt ruimtes niet snel op

Convector kachels maken gebruik van convectiewarmte om een ruimte te verwarmen. Bij convectiewarmte gaat de warme lucht vanaf de verwarmingsbron de lucht in. De warme lucht duwt de koele lucht vervolgens naar onder toe waardoor een luchtcirculatie ontstaat. De koele lucht die naar onder zakt wordt namelijk weer verwarmd door de elektrische verwarming. Dit maakt een convector kachel geschikt voor woonkamers, slaapkamers en kantoorruimten.

Wat is een elektrische radiator?

 • Ideaal om ruimtes langdurig te verwarmen
 • Stil en efficiënt in gebruik
 • Geschikt voor woon- en kantoorruimten
 • Warmt ruimtes niet snel op

Elektrische radiatoren maken net als traditionele convector kachels gebruik van convectiewarmte. Hiermee zijn ze ook geschikt voor woonkamers, slaapkamers en kantoorruimten. Elektrische radiatoren zijn als wandverwarming verkrijgbaar en als mobiele verwarming. Daarbij beschikken enkele mobiele modellen over olie, wat langzaam warm wordt en op deze manier ruimtes verwarmd. Ook zijn er olievrije radiators, die in plaats van olie water bevatten.


Wat is een straalkachel?

 • Geen uitdroging van lucht
 • Ideaal voor mensen met stofallergieën
 • Geschikt voor ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn
 • Geeft naast warmte ook licht af

Straalkachels geven door korte- en middengolf infrarood verwarming directe warmte aan personen en objecten. Hierdoor verwaait de warmte niet en is dit type kachels geschikt voor ruimtes die niet goed geïsoleerd zijn zoals garages en schuren. Daarbij vindt er geen luchtcirculatie plaats waardoor er ook geen stof door de ruimte waait. Hiermee is een straalkachel geschikt voor mensen met bepaalde allergieën zoals huisstofmijt.

Wat is een infrarood kachel?

 • Kan als permanente verwarming gebruikt worden
 • Korte opwarmtijd
 • Geschikt voor mensen met stofallergieën
 • Prijzig ten opzichte van andere type kachels

Infrarood kachels maken in tegenstelling tot straalkachels gebruik van lange golf verwarming. Kachels met lange golf infraroodstralen zijn geschikt voor binnenruimtes als woonkamers en slaapkamers omdat deze gevoelig zijn voor wind. Naast bijverwarming kan infrarood verwarming ook dienen als permanente verwarming waarmee het een prima alternatief is voor verwarmen op gas. 


Wat is de zuinigste elektrische kachel?

De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.

Een andere manier om het verbruik van een kachel te reguleren, zijn elektrische kachels met thermostaat. Door de thermostaat bepaal je namelijk zelf hoeveel warmte uit de kachel komt. Andere mogelijkheden om energie te besparen op verwarming zijn kachels met wifi. Hiermee stel je vanaf de smartphone de gewenste temperatuur per kachel in, waar en wanneer je wilt. 

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Elektrische kachels zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden in verbruik. De prijs per kWh (kilowattuur) is daarentegen wel flink gestegen door de onzekerheid op de wereldwijde energiemarkt. In juli 2021 lag de prijs volgens de Consumentenbond rond de €0,24 per kWh en in augustus 2022 was deze gestegen tot een gemiddelde van €0,58 per kWh. Anno 2023 zijn de energieprijzen langzaam gedaald en betaalde je in april gemiddeld €0,39 per kWh waarmee de kosten van een elektrische kachel van 2000 watt uitkwamen op €0,78 per uur (2 x €0,39 cent).

De gasprijs per kubieke meter was daarentegen ook erg hoog en met de huidige onzekerheden is de verwachting dat deze blijft stijgen. Daarbij stimuleert de overheid huishoudens met belastingmaatregelen het gebruik van elektriciteit als verwarmingsbron. Bekijk alle elektrische kachels voor de woonkamer voor de start naar een duurzame woning.

Meer weten over het verbruik van elektrische kachels en het in 2023 geïntroduceerde energieplafond? Lees onze blog over het verbruik van elektrische kachels!

Welke verwarming is geschikt voor thuiswerken?

Thuiswerken is steeds populairder geworden de laatste jaren. Om het thuiskantoor aangenaam te maken, is goede verwarming geen overbodige luxe. Hiervoor is elektrische verwarming een steeds vaker gekozen methode om de kamer te verwarmen. Afhankelijk in welke ruimte je zit, is het belangrijk om de grootte in aantal kubieke of vierkante meter en de mate van isolatie te bepalen. In onderstaande tabel is een overzicht te zien welk vermogen je per elektrische kachel nodig hebt per vierkante meter per isolatiewaarde. Voor het aantal kubieke meter dien je de oppervlakte te vermenigvuldigen met 2,5 (gemiddelde hoogte plafond). Een ruimte met een oppervlakte van 15 m2 wordt dan 15 x 2,5 = 37,5 m3. Weet je al welke kachel jij nodig hebt? Bekijk alle bureau verwarming in ons assortiment.

Maximale oppervlakte 7 m2 15 m2 25 m2 35 m2 50 m2 75 m2 100 m2
KLASSE I - zeer goed geïsoleerd: weinig ramen, geen buitenmuren of (plat) dak 350 775 1300 1825 2625 3925 5250
KLASSE II - goed geïsoleerd: niet teveel ramen, weinig buitenmuren, geen (plat) dak 520 1145 1915 2685 3850 5765 7700
KLASSE III - gemiddeld geïsoleerd: normale hoeveelheid ramen, een enkele buitenmuur 690 1515 2530 3546 5075 7605 10150
KLASSE IV - matig geïsoleerd: relatief veel ramen en buitenmuren, evt. (plat) dak 860 1885 3145 4405 6300 9445 12600
KLASSE V - slecht geïsoleerd: vrijstaand, veel ramen, (plat) dak enz. 1030 2255 3760 5265 7525 11285 15050
KLASSE VI - zeer slecht geïsoleerd: uitgebouwde serre met veel glas enz. 1200 2625 4375 6125 8750 13125 17500

Hoe kan de badkamer energiezuinig verwarmd worden?

Naast de woon- en slaapkamer is de badkamer ook een ruimte waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Vroeger was het enkel mogelijk om de badkamer met gas via de CV te verwarmen. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om de badkamer elektrisch te verwarmen. Elektrische verwarming is namelijk zuiniger dan vroeger en met de hoge gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar energiezuinige alternatieven om ruimtes te verwarmen.

Elektrische badkamer kachels zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, waaronder infrarood en convector verwarming. Populair hierbij zijn de Eurom Sani-modellen. Deze modellen zijn te verkrijgen in verschillende vermogens, kleuren en functies. Zo hebben enkele modellen een wifi-functie, waarmee je de kachel via de telefoon bedient.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht