kerstboom-versieren-post-image

Zó versier je jouw kerstboom als een pro - 5 +1 geheimen

Zó versier je jouw kerstboom als een pro - 5 +1 geheimen

De magische tijd is aangebroken: Kerst! De kerstboom verssieren is een bijkomend ritueel. Bedenk jij al welke stijl en kerstdecoratie je nodig hebt zodra de bladeren van de bomen vallen, of zie jij door de kerstbomen het bos niet meer zodra de kalender omslaat naar december? Lieke is onze expert op het gebied van kerst, zij weet als geen ander hoe jij makkelijk en snel een kerstboom kunt opzetten en versieren. Dit zijn volgens haar de 5 geheimen die styling-professionals gebruiken. En je krijgt van haar een extra geheime tip erbij.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede basis is een (kunst)kerstboom die lang meegaat en mooi uitziet. Ga voor een traditionele kerstboom in plaats van eentje die een trend volgt, want trends zijn elk jaar weer anders. Een traditioneel design geeft je een perfecte basis om toch in te springen op de steeds veranderende kersttrends.

Voordat je begint, heb je de juiste spullen nodig om veilig en goede kluswerk te garanderen wanneer je je kerstboom opzet. Denk daarbij aan werkhandschoenen om takken mee vorm te geven, spullen om mee in te pakken, en een stevige ladder of een kruk om bij het hogere gedeelte van de boom te komen.

Een derde stap in je voorbereiding is het bedenken van een thema en kleurenschema. Op Pinterest kun je in een half uurtje een compleet moodboard maken. Tip: Houd je moodboard open en in zicht wanneer je kerstinkopen doet; op die wijk je af van onnodige aankopen die achteraf gezien niet bij je gekozen stijl passen.

Wil je alvast een mooie kerstboom inslaan? Bekijk dan ons volledige assortiment kunstbomen.

 1. Kerstboom 120 cm Zilverspar
  Onze prijs
  22,50
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

1. De (kunst)kerstboom optuigen: zorg voor een goede basis

Vol, voller, volst: je wilt je boom sprookjesachtig en à la Disney? Spreid de takken uit naar verschillende richtingen om zoveel mogelijk ruimte en gaten te vullen. Buig individuele takken om resterende gaten op te vullen. Vooral als je een maximalistische stijl hebt, staat dit het mooist.

In de kerstdecoratie-wereld werken ze tevens met zogenoemde “kerstboom sprays” (gebundelde decoratieve takken) en dennentakken. Als “spray” kun je zelf ook takjes bundelen met katoenbolletjes, rode besjes en Eucalyptus. Bind de extra takken vast met binddraad of eenvoudige jute touw. Bevestig de sprays en extra dennentakken tussen de openingen die je gevuld wilt hebben.

2. Kerstverlichting in je kerstboom - van binnen naar buiten

Professionele kerst-stylisten werken met verschillende soorten verlichting: basisverlichting en accent- of detailverlichting. Als basisverlichting kun je het beste clusterverlichting gebruiken. Dit zorgt voor een vol en dynamisch effect in je boom.

Hang de clusterverlichting dicht bij de stam van de boom, werk van boven naar beneden. Wanneer je de clusterverlichting dichtbij de stam hebt, kun je altijd een tweede slinger richting de buitenkant hangen. Deze keuze is aan jou, afhankelijk hoe vol je de boom wilt hebben.

Wat betreft de accent- en detailverlichting: Wissel af met verlichte kerstballen, lichtgevende huisjes of zelfs LED-verlichte kaarsjes. Deze soort verlichtingen hang je verder aan de buitenkant van je kerstboom.

Voor mooie verlichting in je boom, neem eens een kijkje in ons assortiment kerstverlichting.

 1. Kerstverlichting 560 warmwit en wit - 11 mtr
  Onze prijs
  14,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

3. De piek op de kerstboom als eerste, niet als laatste

Een beetje de patat/friet discussie: doen we de piek als eerste of als laatste? Lieke zegt: “Geen van beide. Je wilt de piek ná de kerstverlichting op de top van de boom bevestigen, maar vóórdat je verdere versieringen ophangt. Als je de piek als eerste doet, en daarna aan de boom ‘rammelen’ om de kerstverlichting goed bij de stam van de boom te krijgen, heb je kans dat de piek van de boom valt. Als je de piek als laatste doet, heb je kans dat breekbare hangdecoratie van de boom valt.” Duidelijk. Ná je kerstverlichting bevestig je de piek op de top. Einde discussie.
 1. Piek papier 28cm- diverse kleuren
  Onze prijs
  5,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Piek papier 28cm goud diverse kleuren
  Onze prijs
  5,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

4. Kerstballen in je boom: de basis en de details

Het verbaast je waarschijnlijk niet bij het versieren van een kerstboom: er is een strategie om de kerstballen en hangdecoratie evenredig in je boom te hangen. Hang als eerste je effen kerstballen dichtbij de stam. Dit zijn de basis-kerstballen. Dit zorgt net als de extra takken en sprays voor meer volume. Hang de grotere ballen in het midden, de kleinere meer naar buiten. Werk met het ophangen van je kerstballen en hangdecoratie altijd van boven naar beneden, en van links naar rechts (Z-vorm).

De bijzondere ballen, kerstfiguren en andere decoratieve ornamenten zoals linten, plaats je meer aan de buitenkant van de boom. De echte eyecatchers wil je zo goed mogelijk naar voren laten komen, hang deze aan de randen van je kerstboom.

Zorg ervoor dat je kleinere ballen en hangornamenten clustert. In groepjes van 3 bij elkaar is voor het oog altijd een mooi geheel. En heb je kerstboomversiering over? Laat deze terugkomen in je andere kerstdeco, zoals je guirlandes en kerstkransen. Zo zorg je voor een consequent gebruik van je stijl.

We zijn ze niet vergeten: Kerstslingers. Afhankelijk van hoe vol jij de boom wilt hebben, kun je deze in de boom hangen voordat je aan je kerstballen en hangdecoratie begint. Heb je niet zoveel slingers, maar wil je wel een volle kerstboom? Hang ze op in een Z-vorm, in plaats van helemaal rond de boom te gaan met de slingers. De achterkant van de boom mag best zonder uitgebreide decoratie (als deze in een hoek of tegen de muur staat).

Tip: Zorg voor contrast en afwisseling in kleur en vorm bij het versieren van je kerstboom. Als het goed is, heb je een kleurenschema bij je moodboard waar dit al naar voren komt. Je kunt ook kerstballen sets kopen, als je dit fijner vindt.

5. Versier ook de voet van je boom

Vergeet de onderkant van je boom niet, hier wordt vaak overheen gekeken. De voet van je boom is dé plek voor je kerstcadeaus, je adventkalender of je kerstdorp. Met een kerstboomrok werk je de kabels weg en maak je de versiering van je kerstboom van top tot teen af.

Extra tip: Lekker geurtje in je boom

Wanneer je een kunstkerstboom hebt, is er één ding wat ontbreekt: de heerlijke dennengeur in huis. Dit los je eenvoudig op door een dennenboom geur tussen je takken te hangen. Geen fan van dennenboom geur? Hang evengoed een ander geurzakje in je boom.

 1. Wonderboom Dennen
  Onze prijs
  2,80
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht