slaapmat-of-luchtbed-post-image

Een slaapmat of luchtbed?

Een slaapmat of luchtbed?

Een goede nachtrust is essentieel voor een geslaagde kampeervakantie. Of je nu kiest voor een slaapmat of een luchtbed, het gaat erom dat je slaapplek comfortabel is. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een slaapmat en luchtbed. En wat zijn de voor- en nadelen? Laten we dat eens uitgebreid bekijken!

Luchtbedden

 • Comfortabel
 • Hoger van de grond
 • Verkrijgbaar in verschillende maten, inclusief 2 persoons luchtbedden
 • Geschikt voor binnen en buiten gebruik
 • Sommige luchtbedden vereisen een aparte luchtbed pomp
 • Kans op lekkage en ontsnapping van lucht

Slaapmatten

 • Compact mee te nemen
 • Licht in gewicht
 • De meeste slaapmatten vullen zichzelf vol met lucht
 • Minder gevoelig voor lekken, wat zorgt voor een lange levensduur
 • Minder comfortabel op oneffen terreinen
 • Minder keuze uit verschillende formaten

Hoogteverschil

Het eerste wat opvalt bij het vergelijken van slaapmatten en luchtbedden is het hoogteverschil.

Luchtbedden staan bekend om de hogere ligging boven de grond in vergelijking met slaapmatten. Deze hoogte kan voordelen bieden, vooral op koude nachten, omdat de afstand tot de koude vloer groter is. Daarnaast kan het gemakkelijker zijn om van een hoger luchtbed op te staan, wat handig kan zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen of gewoon voor algemeen comfort.

Aan de andere kant zijn slaapmatten doorgaans dunner, waardoor je dichter bij de grond ligt. Dit kan minder comfortabel zijn op oneffen terreinen, omdat de mat minder demping biedt dan een luchtbed. Omdat je met een slaapmat dichter bij de grond ligt, is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde, ook wel de R-waarde genoemd. Een hogere R-waarde betekent betere isolatie en comfort, wat vooral belangrijk is bij kamperen in koude omstandigheden.

Als je meer wilt weten over de R-waarde en hoe dit de keuze voor een slaapmat kan beïnvloeden, bekijk dan ook onze blog "Welke R-waarde slaapmat". 

Meeneemgemak

Zowel een luchtbed als een slaapmat zijn gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Een slaapmat kun je eenvoudig oprollen, terwijl je een luchtbed moet opvouwen. Let wel op: hoe vaker je een luchtbed opvouwt, hoe sneller het kan gaan lekken. Bij het opvouwen ontstaan er namelijk vouwen die na verloop van tijd kunnen leiden tot lekkages. Bovendien moet je bij een luchtbed ook een (ingebouwde) luchtbedpomp meenemen, wat extra ruimte en gewicht met zich meebrengt.

Verschil in slaapoppervlak

Het slaapoppervlak van een luchtbed is vaak groter dan dat van een slaapmat. Er zijn veel verschillende soorten luchtbedden verkrijgbaar, denk aan 1 persoons luchtbedden, 2 persoons luchtbedden, luchtbedden met een ingebouwde elektrische pomp of luchtbedden met een ingebouwde voetpomp. Over het algemeen geldt de regel, hoe luxer het luchtbed, hoe zwaarder het luchtbed. Bekijk dus goed de specificaties van een luchtbed.

Slaapmatten worden doorgaans niet gevuld met lucht, waardoor deze dunner zijn. Dit kan minder comfortabel zijn op oneffen terrein, omdat de mat minder demping biedt dan een luchtbed. 

Slaapmat of luchtbed

De keuze tussen een luchtbed en een slaapmat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de omstandigheden waarin je ze gaat gebruiken.

Kies voor een luchtbed als je comfort en een groter slaapoppervlak belangrijk vindt en je bereid bent om wat extra gewicht en ruimte in je bagage te accepteren. Als je echter licht en compact wilt reizen, en je kampeert vaak op koude terreinen, dan is een slaapmat de betere keuze vanwege zijn draagbaarheid en betere isolatie.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Intex Camping Mat 1 persoons luchtbed
  Onze prijs
  Adviesprijs 19,95 13,50
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Intex Deluxe Single-High Twin 1 persoons luchtbed
  Onze prijs
  Adviesprijs 19,95 14,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Redcliffs Slaapmat Ultra Light - 3 Kleuren
  Onze prijs
  34,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 4. Intex Camping Mat 2 persoons luchtbed
  Onze prijs
  Adviesprijs 24,50 19,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 5. Campingmat 180 x 50 cm
  Onze prijs
  6,95
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 6. Intex Classic Downy Full 2 persoons luchtbed
  Onze prijs
  Adviesprijs 19,95 14,50
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 7. Intex Comfort Mid Rise Queen 2 persoons luchtbed
  Onze prijs
  Adviesprijs 61,00 42,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst