tent-opzetten-post-image

Hoe kan je een tent opzetten?

Hoe kan je een tent opzetten?

Bij het opzetten van een tent komt nog best wat kijken, want waar en hoe zet je de tent op? En waar moet je allemaal aan denken bij het opzetten van een tent? Je wilt de tent natuurlijk bij aankomst zo snel mogelijk kunnen opzetten zodat je ook snel kan genieten van jouw kampeerplek. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een tent moet opzetten.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Voordat je begint met het opzetten van je tent, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Zoek naar een vlakke ondergrond vrij van scherpe stenen, takken en andere voorwerpen die je tent kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat je tent op voldoende afstand staat van water en dat jouw tent niet op de laagste plek van de camping staat om te voorkomen dat je ‘s nachts nat wordt door plotselinge regenval.

Stap 2: Sorteer je tentbenodigdheden

Voordat je begint met opzetten, is het handig om alle onderdelen van je tent uit te spreiden en te controleren of alles compleet is. Typische tentbenodigdheden zijn onder andere: tentdoek, tentstokken, haringen en scheerlijnen.

Stap 3: Plaats een grondzeil

Het is verstandig om een grondzeil onder je tent neer te leggen. Dit zorgt voor extra bescherming van je tent, voorkomt viezigheid en zorgt voor extra isolatie. Zorg ervoor dat het grondzeil kleiner is dan je tent en niet onder je tent uitsteekt, aangezien dit ervoor kan zorgen dat water de tent binnenkomt. Je kan het grondzeil eventueel opvouwen als dit nodig is.

Stap 4: Monteer de tentstokken

Heb je een tent met tentstokken? Zet deze dan in elkaar volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren van het type tent dat je hebt. Zorg ervoor dat de stokken stevig in elkaar passen en controleer of er geen gebroken onderdelen zijn die gerepareerd moeten worden voordat je verder gaat.

Stap 5: Bevestig het tentdoek

Leg het tentdoek uit over het grondzeil en schuif de stokken in het tentdoek. Zorg ervoor dat je de stokken duwt en er niet aan trekt. Maak de stokken vast aan de tent volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 6: Trek de tent omhoog

Trek de tent omhoog. Dit kan wat coördinatie vereisen en gaat meestal gemakkelijker met twee personen. Nadat je de tent omhoog hebt getrokken, neemt de tent dankzij de stokken vanzelf de juiste vorm aan. Om ervoor te zorgen dat de tent omhoog blijft staan, kan je alvast een aantal scheerlijnen plaatsen. Dit is ook een goed moment om te controleren of het tentdoek goed is uitgelijnd en of er geen scheuren of gaten zijn die gerepareerd moeten worden. Neem ook altijd voor de zekerheid reparatietape mee, zodat je nooit tot verassingen komt te staan.

Stap 7: Bevestig de haringen en scheerlijnen

Steek de haringen in de grond rondom de tent om hem op zijn plaats te houden. Zorg ervoor dat de haringen stevig in de grond zitten door een hoek van ongeveer 45 graden te maken met de grond. Bevestig vervolgens de scheerlijnen op de tent en span ze uit voor extra stabiliteit. Dit is vooral belangrijk als er veel wind staat.

Stap 8: Controleer en pas aan

Loop rond de tent en controleer of alles goed is bevestigd en of de tent stevig staat. Pas indien nodig de spanning van de scheerlijnen aan om ervoor te zorgen dat de tent goed is uitgelijnd en strak staat.

Je tent staat nu klaar voor jouw kampeervakantie. Nu is het tijd om je slaapzak en andere kampeerspullen naar binnen te brengen en te genieten van de buitenlucht.

Ben je klaar met je kampeervakantie en ben je benieuwd hoe je jouw tent weer moet opvouwen? Lees dan onze blog: Tent opvouwen: hoe doe ik dat?

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Campingset - haringen, scheerlijn en hamer
  Onze prijs
  5,95
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Scheerlijn 4 meter set 4 stuks Geel
  Onze prijs
  3,50
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Tentharing halfrond 23 cm
  Onze prijs
  2,95
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 4. Tear-AID A Reparatie Universeel
  Onze prijs
  13,25
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 5. Scheerlijn 4M set 4 stuks wit
  Onze prijs
  3,50
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 6. Scheerlijn Set van 2 met Adjusters
  Onze prijs
  1,99
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst