tent-schoonmaken-post-image

Tentdoek schoonmaken en onderhouden

Een tent goed schoonmaken en onderhouden is van belang om de levensduur van je tent zo lang mogelijk te maken. In deze blog delen we enkele handige tips voor het schoonmaken van je kampeertent, zodat je langdurig van je tent kan genieten.

Tentdoek schoonmaken

Om een tent schoon te maken, is het van belang om geen (agressieve) schoonmaakmiddelen, zeep of azijn te gebruiken. Deze kunnen namelijk de waterdichte coating en stof van je tentdoek beschadigen, waardoor je lekkages kan krijgen. We raden aan om alleen lauw water en een borstel of doek te gebruiken, om zeker te weten dat je tent waterdicht blijft. Heb je hardnekkige vlekken die je niet met alleen water eruit krijgt? In dat geval is een tentenreiniger een geschikte optie. Je moet er wel voor zorgen dat je de tent dan opnieuw impregneert. 

Schoonmaakinstructies per type vlek

Op een tent kunnen verschillende vlekken ontstaan. Hieronder staan instructies van hoe je de meest voorkomende vlekken kan voorkomen en kan reinigen.

Schimmel en algen (weervlekken)

Schimmel, ofwel weerplekken kunnen ontstaan als je tent te vochtig is ingepakt, in een vochtige berging heeft gestaan of als je een seizoen op een vochtige schaduwplaats hebt gestaan. Schimmel kan dan in je tent trekken waarbij zwarte puntjes of vlekken op het tentdoek ontstaan. Het is van belang om dit zoveel mogelijk te voorkomen door de tent droog in te pakken en op een droge plek op te bergen. Mocht er toch schimmel ontstaan op de tent, dan kan dit een lastig klusje zijn om het te verwijderen. Probeer de weerplekken eerst te verwijderen met een borstel en lauw water. Lukt dit niet? Probeer dan een speciale tentenreiniger te gebruiken, je moet hierna wel de tent opnieuw impregneren om te voorkomen dat de schimmel opnieuw ontstaat.

Groene aanslag

Groene aanslag is, net als schimmel, lastig te verwijderen als het er eenmaal op zit. Om groene aanslag op het tentdoek te voorkomen is het van belang om de tent goed te impregneren. Als er toch groene aanslag op de tent is ontstaan, gebruik dan een speciale tentreiniger om het te verwijderen, vergeet niet om de tent opnieuw te impregneren na het reinigen om opnieuw groene aanslag te voorkomen.

Hars

Wanneer je tent onder een boom staat, dan bestaat de kans dat er hars op je tent terechtkomt. Dit is niet goed te verwijderen met alleen lauw water en een doekje. Je kan het beste het hars eerst laten uitharden. Dit kan je laten stollen met een ijsblokje. Zodra dit hard geworden is, kan je het hars er voorzichtig met een lepel af schrapen.

Vogelpoep

Als je onder een boom staat met jouw tent, is de kans ook zeker aanwezig dat er vogelpoep op de tent terechtkomt. Het is van belang om zo snel mogelijk de resten weg te schrapen met bijvoorbeeld een lepel en de plek schoon te maken met lauw water. Als de poep opgedroogd is, dan kun je dit het beste er eerst ook afschrapen om daarna aan de slag te gaan met water en een doek.

Tent onderhouden

Goed onderhouden begint bij het opzetten van je tent. Zet je tent volgens de instructies op. Wanneer je tent niet goed is opgezet, kun je schade aan stokken, ramen, naden en afspanpunten riskeren omdat de kracht niet juist over het tentdoek is verdeeld. Zet je tent ook altijd op een vlakke ondergrond. Verder is het verstandig om jouw tent op een grondzeil te plaatsen. Dit beschermt de tent tegen scherpe steentjes en takjes. Als je tent eenmaal staat is het handig om de spanning regelmatig te controleren op de afspanpunten en zorgt ervoor dat het tentdoek schoon is. Haal vlekken weg en hanteer de juiste wijze van schoonmaken afhankelijk van de vlek. 

Na gebruik raden we je altijd aan de tent goed te reinigen voordat je deze opbergt. Maak alle slik- spatranden en ramen goed schoon met lauw water en laat de tent goed drogen. Het vuil aan de binnenzijde kun je loskloppen en met een zachte borstel afborstelen. Vergeet niet de haringen en stokken met een vochtige doek af te nemen en deze ook droog op te bergen om roest te voorkomen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

  1. HG zonnescherm-, dekzeil- en tentenreiniger
    Onze prijs
    6,99
    Bezorging 1-2 werkdagen
    Voeg toe aan verlanglijst