camper-kosten-post-image

Wat kost een camper per jaar?

Overweeg je de aanschaf van een camper? Dan is het belangrijk om een helder beeld te hebben van de financiële kant van het bezitten van dit voertuig. Van de initiële aanschaf tot de doorlopende kosten, laten we eens dieper ingaan op de financiële aspecten van een camper.

Wat kost een camper?

De eerste stap is natuurlijk het aanschaffen van een camper. Nieuw of tweedehands, de prijsklasse kan sterk variëren. Het is cruciaal om te bepalen welk model en welke functies passen bij je behoeften en budget. 

Een voordelige camper kan impliceren dat er nog aanzienlijke kosten voor renovatie bovenop komen. Voor een goed onderhouden tweedehands camperbusje moet je doorgaans rekenen op een startprijs van ongeveer 15.000 tot 20.000 euro. Modellen onder de 15.000 euro zijn vaak projecten die opgeknapt moeten worden. Een nieuwe camper kost gemiddeld tussen de 40.000 en 80.000 euro, maar er zijn ook luxe modellen waarbij de camper prijs kan oplopen tot 150.000 euro.

Wat kosten camper accessoires

Koop jij een tweedehands camper? Dan is de kans groot dat een aantal belangrijke onderdelen aan vervanging toe zijn door bijvoorbeeld slijtage of veroudering. Overweeg bijvoorbeeld de prijzen voor een nieuw chemisch toilet, kookplaat, waterpomp, koelkast, verlichting en elektronica. Het is niet alleen een financiële investering, maar ook een investering in het optimaliseren van de levensduur en prestaties van je mobiele verblijf. Het evalueren van deze kosten in combinatie met de voordelen die ze bieden, draagt bij aan een weloverwogen besluitvorming en zorgt voor een aangename reiservaring.

Daarnaast kun je ook jouw nieuwe camper uitbreiden met allerlei luxe accessoires. Denk aan een fietsendrager, luifel, airco, extra dakluik of een mooie tv. Mocht je deze luxe accessoires willen, dan is het belangrijk om hiermee rekening te houden in je budget. 

Met wat geluk kun je een tweedehands camper vinden die al volledig is uitgerust, maar het is vaak moeilijk om er een te vinden die helemaal aan al je wensen voldoet. Afhankelijk van je specifieke voorkeuren kunnen de kosten voor extra accessoires al snel oplopen tot enkele honderden tot duizenden euro's.

Aanvullende kosten

Buiten de aanschafprijs van de camper én accessoires, dien je ook rekening te houden met een aantal aanvullende kosten per jaar voor jouw camper.

Kosten verzekering camper

In Nederland geldt een wettelijke verplichting om je camper op zijn minst met een WA-verzekering te verzekeren. WA staat voor aansprakelijkheidsverzekering en dekt schade die je met je camper toebrengt aan anderen. Bovendien heb je de optie om extra dekkingen toe te voegen, zoals brand-, diefstal-, en stormverzekering, evenals de uitgebreide Allrisk-dekking, die alle schade dekt, zelfs als het jouw eigen schuld is. De kosten van een WA-verzekering voor de camper liggen rond de €500,- per jaar, terwijl de kosten voor Allrisk kunnen oplopen tot wel €2500,- per jaar.

Overweeg je jouw camper te verzekeren tegen diefstal? Dan zijn er een aantal beveiligingseisen waar jouw voertuig aan moet voldoen, volgens de verzekeringsmaatschappij. Deze eisen variëren afhankelijk van de waarde van de camper en het gewenste dekkingsniveau. Meestal betreft het de installatie van een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot of beveiligingsslot. Het is van essentieel belang om deze voorwaarden te controleren in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Wegenbelasting campers

Het slechte nieuws is dat je ook voor je camper motorrijtuigenbelasting moet betalen, het goede nieuws is dat je in de meeste gevallen minder betaalt dan voor een gewone auto. Tot en met 2025 betaal je het kwarttarief wegenbelasting voor een camper, vanaf 2026 gaat dat zeer waarschijnlijk omhoog naar het halftarief wegenbelasting.

Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel je per kwartaal kwijt bent aan de wegenbelasting voor jouw camper. 

Kwarttarief Wegenbelasting: Dit betekent dat je slechts een kwart van het normale tarief betaalt dat van toepassing is op een personenauto gedurende dezelfde periode.

Halftarief Wegenbelasting: Dit betekent dat je de helft van het normale tarief betaalt voor motorrijtuigenbelasting gedurende een tijdvak van 3 maanden.

Voor kampeerauto’s die bedrijfsmatig verhuurd worden gelden andere regels. Campers van 40 jaar en ouder zijn wegenbelasting vrij.

Onderhoud

Om te voorkomen dat je stil langs de weg komt te staan, is het noodzakelijk dat je je camper goed onderhoudt. Het is ook belangrijk om altijd een spaarpotje te hebben voor onvoorziene kosten. Deze variabele kosten kunnen hoog oplopen, houd dus rekening met minimaal een paar honderd euro per jaar. 

Afschrijving camper

Een van de meest onzichtbare kosten van een camper, maar helaas vaak wel één van de grootste kostenposten is de afschrijving. Ieder jaar dat je het voertuig in je bezit hebt, wordt deze minder waard.  Bij een nieuwe camper is deze afschrijving zo’n 10% per jaar. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van factoren zoals model, leeftijd en staat van onderhoud.

Stalling

Tenzij je zelf een oprit met carport of grote schuur hebt, zul je je camper, zeker in de herfst en winter, in een stalling willen plaatsen. Helaas blijven de stallingskosten ieder jaar stijgen. Tegenwoordig ben je al snel €600,- kwijt per jaar. 

Bij het plannen van de jaarlijkse kosten is het belangrijk om een realistisch beeld te hebben van je reis- en gebruikspatronen, evenals de algemene staat van het voertuig. Het opstellen van een gedetailleerd budget en het opnemen van een buffer voor onverwachte kosten is verstandig. Ben je, naast de kosten, benieuwd naar de regelgeving voor de camper? Lees dan onze blog: Regelgeving voor de camper 

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht