sneeuwkettingen-omleggen-post-image

Hoe moet ik sneeuwkettingen omleggen?

Hoe moet ik sneeuwkettingen omleggen?

Ga jij met de auto op wintersport? Dan kunnen sneeuwkettingen niet ontbreken, op strenge winterdagen kan het namelijk extra gevaarlijk zijn op de weg. Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees daarom snel verder voor onze handige tips voor het gebruik van sneeuwkettingen.

Stappenplan sneeuwkettingen omleggen

Het omleggen van sneeuwkettingen is afhankelijk van het type sneeuwketting en het merk. Toch is het monteren van sneeuwkettingen in de basis hetzelfde. Wij leggen je graag stap voor stap uit hoe je sneeuwkettingen monteert. 

Stap 1: Zoek een veilige locatie

Ga naar een veilige plek om de kettingen te monteren. Dit kan een parkeerplaats zijn voordat je de besneeuwde weg op gaat. Zorg ervoor dat je niet op een helling staat en dat jouw voertuig veilig geparkeerd is met de parkeerrem ingeschakeld.

Stap 2: Leg alles klaar

We raden je aan voor vertrek alle benodigde spullen voor het omleggen van je sneeuwkettingen binnen handbereik te leggen. Haal de sneeuwkettingen uit de verpakking en spreid ze uit naast jouw voertuig. Zorg ervoor dat er geen knopen of verstrengelingen in de kettingen zitten. Controleer ook wat de voor- en achterkant van de sneeuwkettingen is.

Hoe weet je nu of je de sneeuwkettingen voor of achter moet omleggen? Sneeuwkettingen dienen altijd bevestigd te worden op de aangedreven as van het voertuig. Bij de meeste auto's betreft dit de voorwielen, hoewel bij sommige krachtige Duitse voertuigen de achterwielen de aangedreven wielen zijn. Hiervoor zijn achterwielaandrijving sneeuwkettingen ontwikkeld.

En moeten de sneeuwkettingen bij 4x4 voor of achter gemonteerd worden? De stelregel is dat je de sneeuwkettingen bij 4 wiel aandrijving achter omlegt als je de bergen in rijdt en voor omlegt als je de bergen uit rijdt. Het instructieboekje van jouw auto kan daar uitsluitsel over geven.

Stap 3: Plaats de kettingen over de banden

Leg de ketting over de banden van jouw voertuig en klik de uiteinden van de ketting bovenop het wiel in elkaar. Zorg ervoor dat de ketting gelijkmatig over de banden verdeeld zijn. De schakels van de sneeuwketting moeten naar buiten wijzen.

Stap 4: Span de kettingen aan

De meeste sneeuwkettingen hebben een spanner of een andere vorm van bevestiging om ze strak te trekken. Gebruik deze bevestiging om de ketting strak om de banden te spannen. Zorg ervoor dat de ketting gelijkmatig verdeeld zijn over de band en dat er geen losse delen hangen.

Stap 5: Controleer de spanning en pas aan indien nodig

Herhaal het proces aan de andere kant van jouw voertuig. Loop rond jouw voertuig en controleer of de kettingen gelijkmatig zijn aangespannen en goed bevestigd zijn. Pas de spanning aan indien nodig. Met sneeuwkettingen die handmatig worden gespannen dien je jouw voertuig een stukje te verrijden. Stap vervolgens uit en controleer of de sneeuwkettingen goed bevestigd zijn.

Alle sneeuwkettingen worden standaard geleverd met een handleiding. Ook vind je bij de meeste sneeuwketting merken een handige video met meer informatie over het omleggen van kettingen. Mocht je over het monteren of demonteren nog vragen hebben, dan kun je uiteraard terecht bij onze klantenservice.

Sneeuwkettingen omleggenSneeuwkettingen omleggen

Tips voor het omleggen van sneeuwkettingen

Tip 1: Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen thuis

We raden je aan het omleggen van de sneeuwkettingen een keer thuis te oefenen voordat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Lees goed de gebruiksaanwijzing van jouw kettingen, neem de tijd en oefen op een droge ondergrond. Het omleggen van de sneeuwkettingen is vrij eenvoudig, toch wil je niet voor verrassingen komen te staan tijdens de reis.

Tip 2: Neem een stevige ondergrond mee voor onder je knieën

Tijdens het omleggen van de kettingen zit je op je hurken of knieen. In de sneeuw is dat natuurlijk niet heel prettig. Neem daarom een oude deken, handdoek en plastic tas mee. Je kunt natuurlijk ook een rubberen matje dat je zomers tijdens het tuinieren gebruikt meenemen of de automat gebruiken.

Tip 3: Zorg voor een paar waterdichte handschoenen

Met koude, natte handen is het natuurlijk lastig om sneeuwkettingen om te leggen. Hoe dunner de handschoen, hoe makkelijker het omleggen van de kettingen gaat. Let op! De handschoenen kunnen bij het omleggen van de sneeuwkettingen wel vies worden. Zorg er daarom voor dat je oude handschoenen gebruikt. Laat ook je mooie wintersportjas in de auto liggen.

Tip 4: Neem een zaklamp mee

Met een beetje pech moet je de sneeuwkettingen ‘s avonds in het donker omleggen. In het buitenland kunnen de wegen minder goed verlicht zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd een zaklamp bij de hand hebt. Het makkelijkste is om een hoofdlampje mee te nemen, zo heb je je handen vrij en kun je toch zien waar je mee bezig bent.

Tip 5: Zorg dat de wielkast sneeuwvrij is

In sommige gevallen is er weinig ruimte tussen de wielkast en de banden. Bij het omleggen van de sneeuwkettingen is het wel zo prettig als je ruimte hebt om deze te bevestigen. Zorg er in ieder geval voor dat de wielkasten sneeuwvrij zijn. Dit zal het monteren een stuk eenvoudiger maken.

Tip 6: Neem hygiënische doekjes mee

Ben je toch je handschoenen vergeten of gaat het omleggen van de kettingen makkelijker zonder handschoenen? Denk er dan wel aan dat je handen erg vies kunnen worden. Een toilet of pompstation is niet altijd in de buurt en dan komen hygiënische doekjes goed van pas. Natuurlijk zijn deze natte doekjes altijd wel handig om in de auto te hebben liggen, vooral als je op reis gaat met kleine kinderen.

Tip 7: Let op de maximum snelheid

De maximale snelheid die jij mag rijden met de sneeuwkettingen staat altijd in de handleiding vermeld. In sommige landen is een maximale snelheid wat betreft rijden met een sneeuwkettingen. Dit varieert per land tussen de 50 km/u en 90 km/u.

Tip 8: Ga voor zekerheid

Is het omleggen van de kettingen op de aangedreven banden gelukt? Ga voor zekerheid en controleer het nog een keer nadat je een stukje met de sneeuwkettingen hebt gereden. Je zult niet de eerste zijn waarbij de ketting losschiet, omdat deze niet goed of strak genoeg bevestigd is.

Instructies voor het omleggen van mijn sneeuwketting

Ben jij op zoek naar een instructievideo of online handleiding voor jouw model sneeuwketting? Deze kun je vinden op de pagina van het desbetreffende product. Hier vind je alle sneeuwkettingen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Kniemat
  Onze prijs
  3,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Montagehandschoenen PU-Coated S
  Onze prijs
  2,70
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Montagehandschoenen PU-Coated M
  Onze prijs
  2,70
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 4. Montagehandschoenen PU-Coated XL
  Onze prijs
  2,70
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 5. Montagehandschoenen PU-Coated XXL
  Onze prijs
  2,70
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst