dakdrager-keuzehulp-post-image

Welke dakdragers heb ik nodig voor mijn dakkoffer?

Je zit met de brandende vraag "Hoe bevestig je een dakkoffer?" of "Hoe een dakkoffer plaatsen?". Om een dakkoffer op je auto te plaatsen heb je passende dakdragers nodig die als het ware de dakkoffer dragen. Dakdragers worden op maat gemaakt en je kunt deze dus het beste aan de hand van je kenteken of type auto zoeken. Zodra je geschikte dakdragers hebt gevonden kun je via de bijgeleverde handleiding je dakkoffer op de juiste manier monteren op de dragers. Het is belangrijk dat de dakkoffer op het midden van de dragers wordt bevestigd zodat het gewicht evenredig wordt verdeeld.

Welke types dakdragers zijn er?

Als je van plan bent om extra bagage, sportuitrusting of andere lading mee te nemen op je auto, is een dakdrager een waardevolle aanvulling. Maar met de verscheidenheid aan dakdragers op de markt kan het kiezen van de juiste dakdrager een uitdaging zijn. Om een juiste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten dakdragers.

Dakdragers voor dakrails

Heeft je auto een open - dus je hand kan eronder - dakrails, dan heb je dakdragers nodig die deze kunnen omklemmen. Niet alle dakrails hebben dezelfde vorm hebben en er is dus ook geen universele dakdrager die op alle dakrails past. Let bij het kiezen van de dakdragers op het model en bouwjaar van de auto.

Dakdragers voor gesloten dakrails

Heeft je auto een gesloten - dus je hand kan er niet onder - dakrails, dan heb je dakdragers nodig die tussen deze geïntegreerde dakrails (flush rails) passen.

Dakdragers voor fixpoints

Er zijn ook veel auto’s die geen zichtbare dakrails hebben, maar wel een bevestigingsmogelijkheid hebben voor dakdragers. Deze zogenaamde fix points zijn bevestigingspunten op het dak van de auto, meestal verscholen onder een klepje. Ook hier geldt dat er een grote variatie is aan systemen, dus controleer goed welke dragers geschikt zijn voor bevestiging op jouw auto. 

Dakdragers voor auto zonder dakrails

Heb je geen montagepunten op je autodak, dan kun je gelukkig nog gebruik maken van dakdragers die je met behulp van speciale passtukken tussen de rand van het dak en het portier monteert.

Dakdrager van staal of aluminium?

Dakdragers zijn vaak gemaakt van staal of alumium. Beide soorten zijn even veilig en gebruiksvriendelijk. Maar wat is precies het verschil tussen de twee soorten?

Stalen Dakdragers:

  • Sterkte en Duurzaamheid: Stalen dakdragers zijn over het algemeen sterker en duurzamer dan aluminium dakdragers. Ze kunnen meer gewicht dragen en zijn bestand tegen zwaardere belastingen. Dit maakt ze ideaal voor het vervoer van bijvoorbeeld zware bagage, kajaks of andere grote ladingen.
  • Prijs: Stalen dakdragers zijn vaak voordeliger dan aluminium dakdragers, wat aantrekkelijk kan zijn als je een beperkt budget hebt.
  • Onderhoud: Stalen dakdragers kunnen gevoeliger zijn voor roest als ze beschadigd raken of bekrast worden. Regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van verf of een beschermende coating, kan nodig zijn om roest te voorkomen.
  • Gewicht: Omdat staal zwaarder is dan aluminium, kan het extra gewicht van stalen dakdragers invloed hebben op het brandstofverbruik van je voertuig.

Aluminium Dakdragers:

  • Lichtgewicht: Aluminium dakdragers zijn over het algemeen lichter dan stalen dakdragers. Dit lichtgewicht ontwerp kan het brandstofverbruik van je auto verbeteren en de aerodynamica bevorderen.
  • Weerbestendigheid: Aluminium is van nature bestand tegen roest en corrosie, wat betekent dat je je minder zorgen hoeft te maken over onderhoud. Dit maakt aluminium dakdragers ideaal voor gebruik in vochtige of regenachtige omstandigheden.
  • Uiterlijk: Sommige mensen geven de voorkeur aan het slanke en moderne uiterlijk van aluminium dakdragers.
  • Geschikt voor Lichtere Lading: Als je van plan bent om lichtere ladingen, zoals fietsen of bagage, te vervoeren, zijn aluminium dakdragers meestal meer dan voldoende.

Hoe bevestig je een dakkoffer op dakdragers?

Er zijn verschillende manieren om een dakkoffer te bevestigen op dakdragers. Er zijn namelijk diverse soorten bevestigingsbeugels voor dakkoffers. Er bestaan U-vormige beugels met moeren, klemmen, flexibele lussen of T-vormige sliders op een open rails. 

De meeste merken dakkoffers hebben 2 verschillende bevestigingssystemen, namelijk een standaard en een premium variant. Dakkoffers in een iets lagere prijsklasse beschikken vaak over het standaard U-beugel bevestigingssysteem. Dakkoffers in een hogere prijsklasse beschikken vaak over een premium snelbevestigingssysteem. Met een standaard montagesysteem zult u iets meer werk hebben dan met het premium montagesysteem.

Dakdragers zoeken op kenteken

Vul jouw kenteken of merk, model en type auto in en ontdek welke dakdragers geschikt zijn voor jouw auto. Worden er geen passende dakdragers voor je auto getoond? Dan kan het zijn dat jouw kenteken of auto nog niet gekoppeld is aan onze kentekenmodule. Gelukkig kun je dan contact opnemen met onze klantenservice om alsnog passende dakdragers te vinden voor jouw auto.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht