• Vanwege een storing bij DPD kan de levering van je pakket vertraging oplopen. Onze excuses voor het ongemak. Lees hier voor meer informatie.
zwembadpomp-werking-post-image

Hoe werkt een zwembadpomp?

Hoe werkt een zwembadpomp?

Een zwembadpomp is de belangrijkste accessoire bij een zwembad. De pomp zorgt voor circulatie van het zwemwater en vormt daarmee de bron van filtratie, waterbehandeling en verwarming. Hierbij maken de Intex zwembadpompen gebruik van de nieuwste technologie, namelijk Hydro Aeration. Maar hoe werkt een zwembadpomp precies? Hieronder beschrijven we de werking per type zwembadpomp.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe werkt een filterpomp?

Een cartridge filterpomp speelt een essentiële rol in het behouden van helder en schoon zwembadwater, waardoor je de hele zomer lang kunt genieten van een verfrissende duik. Zonder een doeltreffende filterpomp wordt zwembadwater snel troebel, met ophoping van vuil, toenemende bacteriën en ongeremde alggroei. Denk aan een vissenkom - hetzelfde scenario kan zich voordoen in jouw zwembad.

Terwijl het verversen van water in een vissenkom eenvoudig is, zit je natuurlijk niet te wachten op het volledig vernieuwen van zwembadwater om de paar dagen. Voorkom moeiteloos vuil zwemwater door gebruik te maken van een filterpomp in combinatie met chloor.

Maar hoe werkt een zwembad filterpomp nu eigenlijk? De filterpomp zuigt water aan en filtert vrijwel alle onzuiverheden eruit, zoals zand, gras of haren. De papieren filtercartridge in de pomp vangt het vuil op, waarna schoon water terug het zwembad in wordt gepompt. Dankzij de constante circulatie krijgen bacteriën en algen geen kans meer om zich te ontwikkelen.

Heb je nog geen idee welke filterpomp jij nodig hebt? Dit hangt af van het formaat van jouw zwembad en de accessoires die je daarnaast wil aansluiten. Wij helpen je graag bij het nemen van de juiste keuze. Bekijk in het overzicht welke zwembadpomp geschikt is voor jouw zwembad.

Welke filtercartridge hoort bij welke filterpomp?

Het is belangrijk om te weten dat niet elke filtercartridge geschikt is voor iedere filterpomp. De compatibiliteit tussen de filtercartridge en de filterpomp is een cruciale factor om ervoor te zorgen dat je zwembadwater efficiënt wordt gezuiverd. Het gebruik van de verkeerde filtercartridge kan leiden tot verminderde prestaties en een minder effectieve filtering van onzuiverheden.

Om de optimale werking van je filterpomp te behouden, raden we aan om de filtercartridge wekelijks schoon te maken en om de 2 weken te vervangen. Door regelmatig de filter te vernieuwen, zorg je ervoor dat je zwembadwater continu wordt gezuiverd en vrij blijft van vuil en deeltjes. Hoe je je filterpomp kunt onderhouden, leggen we uit in ons blog over het schoonmaken en vervangen van de zwembadfilter.

Intex filtercartridges

Tot ons assortiment behoren vijf Intex filterpompen in verschillende afmetingen. Hier horen ook verschillende Intex filter cartridges bij. Het zijn allemaal papieren filters van dezelfde kwaliteit geschikt voor specifieke pompen. Type A, Type B en Type H.

Filter cartridge Type A

Filter cartridge Type B

Filter cartridge Type H

Intex filterpomp C600 -
1.9m3 / 2.3m3 (2271 l)
Intex filterpomp C2500 -
6.6m3 / 9.5m3 (9463 l)
Intex filterpomp C330 -
1.1m3 / 1.3m3 (1250 l)
Intex filterpomp C900 -
2.7m3 / 3.4m3 (3407 l)
   
Intex filterpomp C1500 -
4.2m3 / 5.7m3 (5678 l)
   

Voor een betere waterzuivering kun je gebruik maken van een 70 gr Aqualoon filtercartridge. Tevens zijn deze uitwasbaar en dus te hergebruiken.

Bestway filtercartridges

Tot ons assortiment behoren vier Bestway filterpompen in verschillende afmetingen. Hier horen ook verschillende Bestway filter cartridges bij. Het zijn allemaal papieren filters van dezelfde kwaliteit geschikt voor specifieke pompen. Type I, Type II en Type III.

Filter cartridge Type I

Filter cartridge Type II

Filter cartridge Type III

Bestway Flowclear filterpomp 1249 / 1060 I/u Bestway Flowclear filterpomp 2006 / 1817 I/u Bestway Flowclear filterpomp 5678 / 3974 I/u
  Bestway Flowclear filterpomp 3028 / 2195 I/u  

Al 60 jaar vertrouwd

Binnen 14 dagen retourneren

Hoe werkt een zandfilterpomp?

Met een Intex zandfilterpomp houd jij jouw zwembad vrij van algen, schimmels en bacteriën. De zandfilterpomp maakt een nog fijnere filtering mogelijk dan de cartridge filterpomp. Door zand te gebruiken als filtermedium boots je de natuurlijke werking van grondwater na. Het water loopt door de zandkorrels heen waardoor vuil achterblijft en het water wordt gefilterd. 

Werking zandfilterpomp

Een zandfilterpomp zuigt het zwemwater aan, perst dit met kracht door speciaal filterzand en pompt het gefilterde water in het zwembad. Vuil zoals algen en insecten blijft achter in de zandfilter. Op deze wijze voorkom je heel eenvoudig vuil zwemwater. Het geschikte filterzand bestaat uit korrels met een omvang van 0,4 tot 0,8 mm. Indien de korrels kleiner zijn, kunnen deze in het zwembad terechtkomen. Zijn de korrels groter, dan is de filtering minder nauwkeurig. Filterzand gaat gemiddeld 3 jaar mee voordat het aan vervanging toe is.

Naast filterzand heb je ook de keuze uit zeoliet, filterglas en filterbollen. Wat de voor- en nadelen van deze filtermedia is, leggen we je graag uit in onze zandfilter vullen blog

Hoe werken de standen van een 6-wegklep op de zandfilterpomp?

De Intex zandfilterpomp heeft meerdere functies die je eenvoudig met de 6-wegkraan bovenop de zandfilter kunt instellen. Naast regulier filteren, zijn dit onder andere het reinigen van het zand, het sneller verspreiden van chloorshock en het leegpompen van het zwembad.

Lees ondermeer wanneer je het backwash programma gebruikt voor jouw zwembad en wanneer het tijd is om het filtermedium af te spoelen (rinse stand). 

1. Filteren

In deze (meest gebruikte) stand wordt het water door de zandfilter geperst, gefilterd en weer schoon in het zwembad gepompt. Deze functie gebruik je bijna continu. 

2. Terugloop (backwash)

Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.

3. Afspoelen (rinse)

Na de backwash behandeling gebruik je deze spoel stand. De laatste vuildeeltjes worden weggespoeld en het zand komt weer op de juiste manier in het zandfilter terecht. Laat de pomp 30 seconden in deze stand draaien. Hierna kun je de pomp weer inschakelen.

4. Hercirculatie

In deze positie wordt het zwembadwater gecirculeerd zonder dat het water door het zand stroomt. Deze behandeling kun je gebruiken om producten zo snel mogelijk door het zwembadwater te mengen, bijvoorbeeld een chloorshock.

5. Afvalproduct (waste)

Deze stand gebruik je om het zwembad (gedeeltelijk) te legen zonder dat het water door het filtermedium gaat. 

6. Gesloten

Maak van deze stand gebruik wanneer je onderhoud wil uitvoeren. Deze stand sluit alle ventielen af en is daardoor geschikt voor onderhoud aan de pomp. Gebruik deze stand nooit wanneer de filterinstallatie in gebruik is. 

De Intex 2 m3/h zandfilterpomp heeft slechts 4-wegklep standen: Filteren, terugloop (backwash), hercirculatie en afvalproduct (waste).

Weet je nog niet welke zandfilterpomp jij nodig hebt? Dit hangt af van het formaat van jouw zwembad en de accessoires die je wil aansluiten. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Bekijk hier het overzicht van de mogelijke zwembadpomp per zwembad.

Al 60 jaar vertrouwd

Binnen 14 dagen retourneren

Chloor of zwembadzout gebruiken?

Wanneer je een duik neemt in je zwembad, is het vanzelfsprekend dat je dat wilt doen in schoon, helder en veilig water. Niemand wil groen water door algenvorming of onaangenaam ruikend water ervaren. Daarom is het cruciaal om een desinfectiemiddel aan het water toe te voegen. Er zijn in essentie twee opties voor het desinfecteren van zwembadwater: chloor of zwembadzout

Beide middelen doden bacteriën en verwijderen verontreinigingen die de pomp niet uit het water kan filteren. Je hebt echter slechts één van beide nodig. Zowel de combinatie chloor-(zand)filterpomp als de combinatie zout-(zand)filterpomp vormt een krachtig duo tegen vuil. Laat jouw keuze daarom afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. 

Kies je voor zwembadzout als reinigingsmiddel, dan heb je een zoutwatersysteem nodig. Dit systeem bestrijdt bacteriën en algen op natuurlijke wijze door zout om te zetten in chloor. Je zou denken dat je het zout ruikt en proeft in het water. Gelukkig merk je hier niets van, omdat het zoutgehalte zeer laag is (slechts 10% zeewater). Het voordeel is dat je geen last meer hebt van het chloor, zoals geïrriteerde ogen. Chloortabletten zijn niet langer nodig en je beschikt over schoon, zacht en helder zwemwater. 

Wil je hier meer over hoe je het water in jouw zwembad schoon houdt?  Ontdek het in onze blog over zwembadwater onderhoud.

Wat is Hydro Aeration?

Intex Hydro Aeration technologie

De Intex Hydro Aeration technologie biedt talloze voordelen en verbetert de waterzuivering van elk Intex zwembad met een Intex zwembadpomp (vanaf 2017). Deze innovatieve aanpassing aan de zwembadinlaat voegt lucht toe aan het water zodra de pomp het terug in het zwembad pompt, wat resulteert in verbeterde filtratie, krachtige circulatie en helderder water.

Tijdens het beluchtingsproces binden vuildeeltjes zich samen, worden ze zwaarder en zinken naar de bodem, waardoor ze gemakkelijker gefilterd kunnen worden door het pompfiltermedium. De Hydro Aeration Technology optimaliseert de prestaties van de filterpompen en zandfilterpompen, terwijl het ook verkleuring van het water voorkomt, wat leidt tot een sprankelend helderblauw zwembad!

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht