zandfilter-vervangen-post-image

Zandfilter vullen

Als je een zandfilterpomp gebruikt, is een filtermedium nodig om het zwemwater te zuiveren. Weet jij al welk filtermedium je gaat gebruiken in jouw zandfilter? Bij een zandfilterpomp denk je in eerste instantie wellicht aan aan filterzand, maar er zijn ook andere opties beschikbaar. In een zandfilterpomp kun je gebruikmaken van filterzand, zeoliet, filterglas of filterbollen. Welk filtermedium je precies gebruikt, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur.

Mocht je nog vragen hebben over de geschikte zwembadpomp voor jouw zwembad, lees dan onze blog "Welke zwembadpomp heb ik nodig?". Daarin geven wij advies over de minimale pompcapaciteit per zwembad en per zwembad accessoire.

Keuzehulp filtermedium

Om je te helpen bij je keuze, hebben we de voor- en nadelen van de verschillende soorten filtermedia alvast op een rijtje gezet. Er is geen foute keuze in dit geval. Alle vier de media zorgen voor een effectieve waterzuivering, waarbij het ene medium net iets beter presteert dan het andere.

Filterzand

 • Zorgt voor uitstekende waterzuivering
 • Geschikt voor alle  zandfilterpompen
 • Is pas na 3 jaar aan vervanging toe
 • Door slijtage kan zand in het zwembad terechtkomen

Zeoliet

 • Zorgt voor een zeer fijne waterzuivering
 • Geschikt voor alle  zandfilterpompen
 • Is pas na 5 jaar aan vervanging toe
 • Relatief prijzig in aanschaf

Filterglas

 • Zorgt voor een zeer fijne waterzuivering
 • Geschikt voor alle  zandfilterpompen
 • Is pas na 10 jaar aan vervanging toe
 • Relatief prijzig in aanschaf

Filterbollen

 • Zorgt voor een ultra fijne waterzuivering
 • Geschikt voor alle zandfilterpompen
 • Hoeft zelden tot nooit vervangen te worden
 • Heeft bijna wekelijks een wasbeurt nodig

Filterzand 

Speciaal zwembad filterzand heeft een korrelgrote tussen 0,4 en 0,8 mm. Met dit fijne zand filter je het zwemwater op een zeer natuurlijke en effectieve wijze. De zandfilterpomp zuigt het water op en perst dit door het zand. Het vuil dat in het water zit, blijft achter in het zand en het gefilterde water stroomt weer terug het zwembad in. Je hoeft het zwembad zand in jouw zandfilter pas na gemiddeld 3 jaar te vervangen. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels namelijk en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand in jouw zwembad pomp te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water. Vul de tank hierna met nieuw zand.

Zeoliet

Zeoliet is pas na 5 jaar aan vervanging toe. Voordat je de zeoliet in de filter plaatst, spoel je het enkele keren af met water om het meeste stof te verwijderen. Plaats de zeoliet bijvoorbeeld in een emmer met water, roer het kort om en giet het water af. Herhaal deze stappen enkele keren. Nadat je het filterzand uit de filter hebt gehaald, plaats je de gewassen zeoliet in de filter. Spoel het filter vervolgens ongeveer 15 minuten achteruit om de zeer fijne stofdeeltjes te verwijderen.

Bij de eerste keer dat je zeoliet in gebruik neemt, kan het voorkomen dat het water enkele dagen troebel is. Dit zal vanzelf verdwijnen!

Glasparels

In vergelijking met zand, heeft glas een nog fijnere filtratie. Dankzij de nano-coating op de glasparels blijft het zwemwater kristalhelder. Bovendien zijn de parels zelfreinigend, wat resulteert in een uitstekende terugspoelcapaciteit en een levensduur die tot 80% langer is. Ondanks dat glasparels iets duurder zijn in de aanschaf, heb je relatief minder parels nodig dan zand. Bovendien gaan glasparels 10 jaar mee. Vervang het filtermedium door de oude parels uit de tank te scheppen en de nieuwe toe te voegen. Voor een optimale filtering raden wij aan altijd een vlokmiddel te gebruiken naast filterglas. 

Filterbollen

Een alternatieve keuze zijn de filterbolletjes van Aqualoon, vervaardigd uit 100% polyethyleen en dus beduidend lichter dan zowel filterzand als filterglas. Ze bieden een duurzaam alternatief doordat ze wasbaar en herbruikbaar zijn. Aqualoon filtert niet alleen vuil, maar ook vetten uit het water en vereist slechts eenmaal per 3 jaar vervanging. Een extra voordeel is dat de Aqualoon filterbolletjes geschikt zijn voor zowel cartridge filterpompen als zandfilterpompen, terwijl zand en glas alleen compatibel zijn met zandfilterpompen. Hoewel Aqualoon filterbollen een lange levensduur hebben vanwege hun wasbaarheid en herbruikbaarheid, vereisen ze tijdens het zwembadseizoen bijna wekelijks een wasbeurt.

Hoe filterbollen schoonmaken?

Voor een grondige reiniging van filterbollen raden we aan om de filterballen in de wasmachine te wassen op een temperatuur van 40 graden Celsius. Om te voorkomen dat de filterbollen tijdens het wasproces verstrengeld of beschadigd raken, kunnen de filterbollen het beste in een waszak gedaan worden. Bij het wassen van de filterbollen mag geen wasmiddel of wasverzachter gebruikt worden. Deze chemicaliën kunnen zich opbouwen in de vezels van de filterballen en uiteindelijk de filtratiecapaciteit verminderen.

Al 60 jaar vertrouwd

Binnen 14 dagen retourneren

Hoeveel zand in zandfilter? En hoeveel zeoliet, glasparels of filterbollen?

In onderstaande tabel vind je per Intex en Bestway zandfilterpomp hoeveel zand, zeoliet, glasparels en filterbollen toegevoegd moet worden.

Zandfilterpomp Hoeveelheid filterzand

Hoeveelheid
zeoliet

Hoeveelheid glasparels Hoeveelheid filterbollen (700 gr)
Intex zandfilterpomp SX925 2m3/h (1.9m3 / 3.5m3) 6,5 kg 4,5 kg 5 kg 175 gr
Intex zandfilterpomp SX1500 4m3/h (3.7m3 / 7.9m3) 12 kg  8 kg 8,5 kg 325 gr
Intex zandfilterpomp SX2100 6m3/h (4.7m3 / 7.9m3) 23 kg  15,5 kg 16 kg 650 gr
Intex zandfilterpomp SX2800 8m3/h (7.2m3 / 10.5m3) 35 kg  23,5 kg 25 kg 975 gr
Intex zandfilterpomp SX3200 10m3/h (8.3m3 / 12.0m3) 55 kg 36,5 kg 38 kg 1550 gr
Bestway zandfilterpomp 3028 / 2082 liter/uur 8,5 kg 5,5 kg 6 kg 250 gr
Bestway zandfilterpomp 5678 / 4920 liter/uur 36 kg 24 kg 26 kg 1000gr
Bestway zandfilterpomp 8327 /  6435 liter/uur 45 kg 30 kg 32 kg  1250gr

Hoe moet ik een zandfilter vullen met zand, zeoliet, glasparels of filterbollen?

Ben je de zandfilterpomp voor het eerst aan het installeren? En wil je de zandfilter vullen met zand, zeoliet. glasparels of filterbollen? Volg dan de volgende stappen:

 1. Controleer of je het juiste filtermedium in huis hebt;
 2. Kijk of de pijp rechtop in het midden van de tank staat voordat je deze vult;
 3. Vul de tank langzaam en gelijkmatig met het filtermedium totdat deze halfvol is;
 4. Giet wat water in de tank voor een dempend effect en om overmatige druk op het filter rooster te voorkomen (alleen bij vullen met zand);
 5. Vul de tank verder met de aanbevolen hoeveelheid. Vul de tank maximaal tot de de "MAX" markering op de pijp;
 6. Spreidt het filtermedium gelijkmatig uit met de hand;
 7. Draai het afdekzeefje weer op de tank;
 8. Spoel de bovenrand van de tank schoon zodat er geen restanten van het filtermedium op liggen.

Zwembad onderhoud

Even belangrijk als een goede filterpomp met filtermedium, is het toevoegen van chloor of zout. Deze middelen bestrijden bacteriën die de pomp niet uit het water kan filteren. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen maar mocht het toch gebeuren, lees je op de pagina ''Hoe troebel zwemwater weer helder krijgen?'' wat je kunt doen om de balans te herstellen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht