Waar zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Waar zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Waar zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Rijden met winterbanden en sneeuwkettingen naar je favoriete winterbestemming is een stuk veiliger. In diverse landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Het niet houden aan de regels kan zorgen voor fikse boetes. Wees daarom op de hoogte van de wetgeving in het buitenland, lees onze blog en weet waar en wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn.

Winterbanden en sneeuwkettingen Duitsland

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en moeten bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast zijn in Duitsland sneeuwkettingen verplicht in bergachtige gebieden als dit met een rond, blauw verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is het rijden met sneeuwkettingen verboden. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen Oostenrijk

Van 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht. Buiten deze periode kunnen winterbanden ook verplicht zijn, dit wordt dan duidelijk gemaakt met een bord. Het wordt ook dringend aangeraden om sneeuwkettingen in de winterperiode mee te nemen in de auto, aangezien in Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht zijn. Zodra de sneeuwkettingen gemonteerd moeten worden, wordt dat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden wanneer de wegen geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs bedenkt zijn. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen Frankrijk

In de Franse berggebieden (Alpen, Pyreneeën, Jura, Centraal Massief, Vogezen en Corsica) ben je van 1 november t/m 31 maart verplicht om met winterbanden of sneeuwkettingen te rijden. Ondanks dat één van de twee volstaat, raden je aan altijd met beide op pad te gaan. Een nieuw rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte band met sneeuwkettingen erop geeft aan dat je met sneeuwkettingen of winterbanden moet rijden. Daarnaast zijn in Frankrijk sneeuwkettingen verplicht als je een rond, blauw bord tegenkomen met een autoband en sneeuwketting erop afgebeeld. Als er op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) wordt weergegeven ben je verplicht de kettingen om te leggen (ook als je met winterbanden rijdt). Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen Italië

In heel Italië ben je verplicht om van 15 november t/m 15 april met winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Wij willen je aanraden om altijd voor de combinatie van beiden te kiezen. De plicht om op winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen bij je te hebben, wordt aangegeven met een verkeersbord en/of de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht).

Winterbanden en sneeuwkettingen Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is niet wettelijk verplicht in Zwitserland. Echter wordt het gebruik ervan tijdens winterse omstandigheden wel sterk aangeraden. Er staat namelijk een boete op het veroorzaken van verkeershinder door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Bovendien zijn in Zwitserland sneeuwkettingen verplicht, in de periode van 1 november tot en met 30 april. Dit wordt dan aangegeven met een rond, blauw verkeersbord. Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Aansprakelijkheid

In het buitenland kan het niet gebruiken van winterbanden in winterse omstandigheden reden zijn voor een boete, een strafrechtelijke vervolging en (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. Als bestuurder van een auto met zomerbanden kan je namelijk minder goed reageren op onverwachte situaties. Er is minder grip op de weg en hierdoor is de remweg langer.

Vergeet dit niet

Naast winterbanden en sneeuwkettingen gelden er in ieder land andere items die verplicht zijn in de auto. Ieder land kent zijn eigen verkeerswetgeving, hierdoor kan het nogal verschillen wat er in welke landen verplicht is. Zo zijn er in veel landen een veiligheidsvestje en gevarendriehoek verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser.

Verplicht in het buitenland

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Pewag Nordic Star N 79 ST sneeuwketting (2 stuks)
  Onze prijs
  Adviesprijs 91,20 68,50
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Pewag Servo Sport RSS 76 Sneeuwketting (2 stuks)
  Onze prijs
  Adviesprijs 258,50 150,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst