koelkast-keuzehulp-post-image

Absorptie of compressor koelkast?

Absorptie of compressor koelkast?

Een koelkast is een essentieel onderdeel in jouw camper of caravan. Met een koelkast voorkom je dat voedsel bederft en zorg je ervoor dat jouw drankjes altijd koud staan. Het kiezen van het juiste type camper koelkast is daarom van belang. Er zijn drie verschillende camper koelkasten, namelijk een compressor koelkast, absorptie koelkast en een thermo-elektrische koelkast. In deze blog gaan we per type camper koelkast verder in op de werking, voor- en nadelen en het verbruik per camper koelkast.

Wat is een compressor koelkast?

Een compressor koelkast is vergelijkbaar met een standaard koelkast thuis. Deze koelkast is ideaal voor als je jouw camper wil gebruiken om naar warme bestemmingen te reizen en goed gekoeld eten en drinken belangrijk vindt. De koelkast bereikt namelijk binnen no-time de gewenste temperatuur, zelfs bij hoge temperaturen boven de 35°C. Een compressor koelkast kan koelen tot -15°C, waardoor het ook mogelijk is om jouw eten in te vriezen.

Compressor koelkast werking

De compressor koelkast is tegenwoordig het meest populair in moderne campers vanwege zijn indrukwekkende prestaties en efficiëntie. Het werkt op dezelfde manier als een koelkast in huis. Deze koelkast maakt gebruik van een compressor om het koelproces te regelen. Bij een compressor koelkast wordt de koeltemperatuur al binnen een korte tijd bereikt, ongeacht de buitentemperatuur. Dit type koelkast werkt meestal op 12V of 24V. Compressor koelkasten zijn ideaal voor langere reizen en intensief gebruik. Een compressor koelkast draait niet de hele dag door, maar slaat aan wanneer deze de koeltemperatuur moet bereiken. Zodra de koeltemperatuur is bereikt zal deze weer uit gaan. Houd er rekening mee dat dit type koelkast niet geheel geruisloos is en duurder is in aanschaf. Ook ben je afhankelijk van stroom om de koelkast te gebruiken.

Verbruik compressor koelkast

Een compressor koelkast is zeer energiezuinig. Het gemiddelde verbruik van deze camper koelkast is namelijk 1,2A per uur. Hiermee is deze 2 tot 4 keer zo zuinig in vergelijking met een absorptie koelkast. Dit verbruik is wel afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij warme gebieden zal deze camper koelkast meer stroom verbruiken.

Voordelen compressor koelkast

 • Koeltemperatuur is snel bereikt
 • Is niet gevoelig voor de buitentemperatuur. Hiermee kan je zelfs in warme landen zonder problemen eten en drinken koelen of invriezen
 • Ideaal voor langere reizen en frequent gebruik
 • Werkt effectief op 12V stroombronnen, werkzaam in combinatie met de huishoudaccu en zonnepanelen

Nadelen compressor koelkast

 • Kan tijdens het koelen een zacht zoemend geluid produceren

Wat is een absorptie koelkast?

Absorptie koelkasten zijn bekend om hun stille werking en flexibiliteit met betrekking tot energiebronnen. Een absorptie koelkast kan zeer geschikt zijn voor de camper, maar dit is wel afhankelijk van verschillende factoren. Deze koelkast is compacter dan een compressor koelkast, en is geheel geruisloos. Een absorptie koelkast heeft wel langer de tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Ook is deze koelkast afhankelijk van de omgevingstemperatuur en zal daardoor minder goed werken bij warmere temperaturen. Als je kampeert in gebieden met temperaturen boven de 30 graden Celsius dan heeft de absorptie koelkast vaak niet het vermogen om voldoende te koelen.

Absorptie koelkast werking

Een absorptie koelkast werkt op 12V, 230V of op gas, hierdoor ben je niet alleen afhankelijk van elektriciteit op de camping en kun je deze camper koelkast op gas ook ideaal gebruiken om off-grid te kamperen, waar stroombronnen beperkt kunnen zijn. In een absorptie koelkast bevindt zich ammoniak. Dit wordt verdampt met een verwarmingselement (elektriciteit of gas) en geabsorbeerd door waterstof. Als gevolg hiervan wordt via het koelelement warmte uit de koelkast onttrokken. Bij dit proces komt veel warmte vrij, die naar de omgeving wordt afgevoerd. Om deze warmte kwijt te kunnen zijn absorptie koelkasten voorzien van ventilatieroosters. Bij hoge buitentemperaturen zijn er soms extra ventilatoren nodig om deze lucht af te voeren. 

Verbruik absorptie koelkast

Het verbruik van een absorptie koelkast is hoger dan een compressor koelkast. Een absorptie koelkast verbruikt al snel 10A per uur bij 12V, wat ruim 4 keer zoveel is als een compressor koelkast. Hierdoor is deze koelkast ook niet geschikt om de hele dag op 12V te gebruiken. Een absorptie koelkast werkt het beste op gas. Hierbij is het gasverbruik ongeveer 240 gram per dag. Het verbruik kan wel variëren, afhankelijk van omgevingstemperatuur, capaciteit van de koelkast en hoe vaak de deur van de koelkast wordt geopend en gesloten.

Voordelen absorptie koelkast

 • Werkt geruisloos, wat ideaal is voor rustige nachten op de camping
 • Kan werken op 12V, 230V of op gas, waardoor het geschikt is om off-grid te kamperen
 • Over het algemeen minder gevoelig voor mechanische storingen

Nadelen absorptie koelkast

 • Het kost meer tijd voordat de gewenste koeltemperatuur is bereikt
 • Koelt minder goed bij warme temperaturen boven de 30 graden Celcius

Al 60 jaar vertrouwd

Binnen 14 dagen retourneren

Wat is een thermo-elektrische koelbox?

Thermo-elektrische koelboxen zijn compact en draagbaar. Hierdoor zijn ze ideaal voor kamperen, kleinere campers of caravans en korte trips. Sommige thermo-elektrische koelboxen hebben ook een warmtefunctie, waarmee je jouw eten warm kan houden. Ze zijn wel minder efficiënt in het koelen van eten en drinken. Ze koelen tot ongeveer 20 graden Celcius onder de omgevingstemperatuur. Hierdoor is een thermo-elektrische koelbox minder effectief bij extreme temperaturen en biedt mogelijk niet voldoende koeling bij langere reizen.

Thermo-elektrische koelbox werking

Een thermo-elektrische koelbox maakt gebruik van het Peltier-effect om te koelen. Dit houdt in dat de koelbox warmte uit de binnenkant absorbeert en naar de buitenkant toe verplaatst, hierdoor wordt de temperatuur binnenin verlaagd. Een thermo-elektrische koelbox is energiezuinig en werkt vaak op 12V of 230V. Er zit een ventilator in de koelbox die zorgt dat het Peltier-element gekoeld blijft, hierdoor werkt de koelbox niet helemaal geruisloos.

Verbruik thermo-elektrische koelbox

Een 12V koelbox verbruikt ongeveer 4A per uur. Dit houdt in dat de koelbox zuiniger is dan een absorptie koelkast op 12V, maar minder zuinig dan een compressor koelkast. Het verbruik kan variëren en is afhankelijk van omgevingstemperatuur en capaciteit van de koelbox.

Voordelen thermo-elektrische koelbox

 • Lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen, ideaal voor kleinere campers of caravans en korte trips
 • Gebruikt over het algemeen minder stroom dan andere types
 • Bepaalde types kunnen ook verwarmen

Nadelen thermo-elektrische koelbox

 • Minder geschikt voor gebruik in extreme temperaturen
 • Mogelijk niet voldoende koeling voor langere reizen of bij het bewaren van grote hoeveelheden voedsel

Kies de koelkast die geschikt is voor jouw behoeften

Bij het kiezen van de juiste camper koelkast is het essentieel om je behoeften en reisstijl in overweging te nemen. Als je van plan bent om off-grid te gaan, kan een absorptie koelkast met meerdere energiebronnen een slimme keuze zijn. Als je behoefte hebt aan krachtige prestaties en gaat kamperen in warme landen, dan is een compressor koelkast de beste camper koelkast. Ben je op zoek naar draagbaarheid en eenvoud voor korte kampeertrips? Dan kan een thermo-elektrische koelbox een goede optie zijn.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Indel B Cruise 49 Compressorkoelkast 49L
  Onze prijs
  Adviesprijs 679,00 639,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Indel B Cruise 42 Compressorkoelkast 42L
  Onze prijs
  Adviesprijs 679,00 609,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Dometic Coolmatic CRX 50 Compressorkoelkast 45L
  Onze prijs
  Adviesprijs 849,00 779,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 4. Indel B Cruise 85 Compressorkoelkast 85L
  Onze prijs
  Adviesprijs 799,00 708,99
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 5. Thetford N4080e+ Absorptie Koelkast 81L
  Onze prijs
  939,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst