werking-chemisch-toilet-post-image

Hoe werkt een chemisch toilet?

Een chemisch toilet is erg populair op de camping. Dankzij een chemisch toilet hoef je ‘s nachts nooit meer op zoek te gaan naar een sanitairgebouw op de camping. Deze wc’s bieden een hygiënische oplossing waarin traditionele sanitaire voorzieningen niet in de buurt of beschikbaar zijn. Maar wat is een chemisch toilet en hoe werkt zo’n toilet nou eigenlijk precies?

Chemisch toilet onderdelen

Een chemisch toilet, zoals de Porta Potti, bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om afvalstoffen op een hygiënische manier te verwerken. Hier zijn de belangrijkste onderdelen:

 1. Afvaltank: In de afvaltank zitten speciale chemicaliën die de afbraak van ontlasting bevorderen en geuren neutraliseren. De afvaltank kan los worden gemaakt van het toilet om deze te legen.
 2. Spoelwatertank: In tegenstelling tot de traditionele toiletten die water gebruiken voor het doorspoelen, maakt een chemisch toilet gebruik van een spoelsysteem met speciale spoelvloeistoffen. Deze vloeistoffen helpen niet alleen bij het doorspoelen van afval, maar bevatten ook chemicaliën die ervoor zorgen dat er geen onaangename geuren in de afvaltank ontstaan.
 3. Zitting en deksel: Net als bij de gebruikelijke toiletten heeft een chemisch toilet een zitting en een deksel. Het deksel voorkomt ongewenste verspreiding van geur in de omgeving.

Werking van het chemisch toilet

Het begrijpen en correct gebruiken van een chemisch toilet is van groot belang voor een probleemloze ervaring. Maar hoe werkt een Porta Potti of chemisch toilet? De werking van een chemisch toilet bestaat uit verschillende stappen, van het voorbereiden van de vloeistoffen tot het legen van de afvaltank op een geschikte locatie.

 1. Voor je het toilet gaat gebruiken: Voordat je gebruik gaat maken van het chemisch toilet, moet je de blauwe of groene toiletvloeistof in de afvaltank schenken. De roze toiletvloeistof en water kun je vanuit de bovenkant in de spoelwatertank gieten. Verder is het belangrijk om gebruik te maken van speciaal snel afbrekend toiletpapier om beschadigingen en verstoppingen te voorkomen, en zodat je de afvaltank gemakkelijker kan legen.
 2. Gebruik van het toilet: Je kan een chemisch toilet gebruiken voor zowel de grote als kleine boodschap. Als je het chemische toilet hebt gebruikt, dan spoel je deze door met een handmatige of elektrische pomp om de speciale spoelvloeistof door het toilet te laten stromen. De handmatige spoelsystemen kunnen bestaan uit een balgpomp of een zuigerpomp. Een balgpomp is een eenvoudige pomp die je een paar keer moet indrukken om door te spoelen. Bij een zuigerpomp trek je de pomp omhoog om te spoelen, deze variant is wat luxer dan de balgpomp.
 3. Chemische afbraak en geurcontrole: De chemicaliën in de afvaltank beginnen onmiddellijk met de afbraak van de ontlasting. Verder zorgen diezelfde chemicaliën er ook voor dat onaangename geuren in de camper of caravan ontstaan.
 4. Legen van het toilet: Na verloop van tijd raakt de afvaltank vol. Het is afhankelijk van de grootte van de afvaltank hoe snel deze vol raakt. Deze afvaltank moet periodiek geleegd worden, dit kan je bij de meeste modellen eenvoudig zelf doen. Leeg de afvaltank op een speciale stortplek die hiervoor geschikt is.

Een chemisch toilet is dus wel iets anders dan een toilet dat je thuis gebruikt. Toch kunnen ze erg prettig zijn in situaties waarin sanitair niet direct beschikbaar is. Een chemisch toilet kan draagbaar zijn, een mobiel toilet. Deze kan ook ingebouwd in de camper of caravan zitten, dit is een cassette toilet. Een chemisch toilet is de ideale uitkomst voor als je onderweg bent of aan het kamperen bent.

Benieuwd hoe je jouw chemisch toilet moet schoonmaken en onderhouden? Lees dan onze blog: Tips voor het schoonmaken van een chemisch toilet.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Thetford Porta Potti Qube 365
  Onze prijs
  Adviesprijs 99,95 89,95
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Thetford Porta Potti Qube 335
  Onze prijs
  Adviesprijs 129,95 109,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Thetford Porta Potti Qube 165
  Onze prijs
  Adviesprijs 79,95 72,95
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst