kookplaat-keuzehulp-post-image

In de camper op gas of elektrisch koken?

In de camper op gas of elektrisch koken?

Als je gaat reizen met de camper of caravan, dan is het koken en het kiezen van een kookplaat een belangrijk aspect hiervan. De keuze tussen op gas en elektrisch koken speelt hierbij ook een steeds belangrijkere rol. Allebei de opties kunnen interessant zijn afhankelijk van jouw wensen en behoeften. In deze blog bekijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Elektrisch koken camper of caravan

De vraag naar gasloos kamperen neemt toe, en steeds meer mensen stappen over naar elektrisch koken op de camping. Toch koken de meeste mensen nog op gas, maar elektrisch koken heeft een paar interessante voordelen ten opzichte van gas.

Voordelen elektrisch koken

Het grootste voordeel van elektrisch koken in de camper of caravan is de veiligheid. Als je elektrisch kookt dan heb je geen last van zorgen over gaslekkages en open vlammen. Dit resulteert in een veiligere kook omgeving, vooral in een compacte ruimte zoals een camper. Er zijn geen vlammen, waardoor er ook geen verbrandingsgassen vrijkomen. Daarnaast wordt bij een inductieplaat alleen de kookzone heet. Deze koelt relatief snel af als je de pan eraf haalt. Ook is elektrisch koken een milieuvriendelijke optie.

Een ander bijkomend voordeel van elektrisch koken is dat elektrische kooktoestellen over het algemeen weinig onderhoud vereisen. Het schoonmaken van de elektrische kookplaat is makkelijker dan als je een gaskookplaat moet schoonmaken. Met een doekje de viezigheid van de pitten weghalen is al voldoende. Bij een gaskooktoestel heb je vaak meerdere onderdelen om schoon te maken. Hierdoor heb je meer tijd om van je reis te genieten.

Ook een voordeel is dat je in combinatie met een huishoudaccu helemaal zelfvoorzienend kan zijn, aangezien je niet afhankelijk bent van gas. Het is dan wel van belang dat je voldoende stroom kan blijven opwekken, zoals via zonnepanelen op het dak of tijdens het rijden via de dynamo. Zonder deze opties ben je afhankelijk van stroom op de camping.

Nadelen elektrisch koken

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het elektrisch koken in een caravan of camper, dit heeft vooral te maken met de budget en complexiteit van de elektrische systemen. Als je gaat koken op elektriciteit, dan kost dit namelijk veel stroom, waardoor je een uitgebreid elektrasysteem nodig hebt. Denk hierbij aan zonnepanelen, een grotere omvormer en een lithium accu. Bij het hebben van een uitgebreider elektrasysteem, heb je wel meer vrijheid in het gebruik van elektrische apparaten binnen de camper of caravan. Aangezien je een complexer elektrasysteem nodig hebt om elektrisch te koken, en elektrische kookplaten duurder zijn dan gaskookplaten, zullen de initiële kosten wel een stuk hoger liggen dan als je besluit op gas te koken.

Ook ben je afhankelijk van stroom als je volledig elektrisch kookt. Je hebt altijd een betrouwbare stroombron nodig. Zeker als je op afgelegen plekken zonder aansluiting verblijft, kan dit een uitdaging zijn. Je bent op dat moment erg afhankelijk van zonnepanelen of het opwekken van stroom via de dynamo.

Op gas koken camper of caravan

Op gas koken in de camper of caravan is nog steeds het meest gebruikelijk, aangezien elektrisch koken nog redelijk veel complexe elektrische systemen meebrengt, wat erg in de prijs kan oplopen. Hierdoor kiezen veel mensen er nog voor om op gas te koken. Je kan hierbij kiezen tussen koken op butaan, propaan of LPG.

Voordelen op gas koken

Het grootste voordeel van het koken op lpg in camper of caravan is het budget, het is goedkoop en je hoeft geen complexe elektrische constructies aan te leggen. In principe heb je alleen een gasfles nodig. Ook is er een breed aanbod van gastoestellen en gasflessen, waardoor je ruime keuze hebt.

Een ander voordeel is dat gasgestookte kooktoestellen onafhankelijk werken van een elektriciteitsbron. Terwijl elektrisch koken afhankelijk is van aansluitingen en stroombronnen, kun je met een gasfornuis koken waar je maar wilt. Dit is vooral handig als je van plan bent afgelegen gebieden te verkennen, waar elektriciteit niet altijd beschikbaar is. Het is wel mogelijk om off-grid te kamperen met een elektrische kookplaat, maar het zal veel duurder zijn om dit mogelijk te maken.

Wat verder een voordeel is van gasgestookte kooktoestellen is dat deze een snelle opwarmtijd hebben. Als je onderweg bent en snel een maaltijd wil bereiden, dan kan je dit efficiënt doen met gas. Je hoeft niet te wachten tot de plaat is opgewarmd, je krijgt direct warmte wanneer je het nodig hebt.

Nadelen op gas koken

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het koken met gas ten opzichte van elektrisch. Als je op gas kookt, dan is dit namelijk minder veilig dan elektrisch koken. Je hebt namelijk kans op gaslekkages en je hebt te maken met open vlammen. Een elektrische kookplaat warmt op en koelt relatief snel af wanneer deze uit staat. Een gaspit blijft langere tijd warm. Ook komen er verbrandingsgassen vrij tijdens het koken, wat ook weer zorgt voor condensatievorming.

Aangezien de gasfles veilig moet worden geplaatst, zal dit ook extra ruimte kosten in de camper of caravan. Je moet dus ruimte maken voor een gasfles, maar ook voor een lichtdichte kist met ventilatie in de vloer naar buiten. Dit zorgt ervoor dat bij een gaslek de gas niet in de camper blijft hangen. Installeer ook altijd een gasmelder in de camper of caravan om een gaslek vroegtijdig op te sporen.

Conclusie

Zowel op gas als elektrisch koken in de camper of caravan zijn allebei goede opties. Als je liever wil gaan voor de milieuvriendelijke optie met extra veiligheid, dan is elektrisch koken een goede optie. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de initiële kosten een stuk hoger zullen zijn dan als je op gas stookt. Ook ben je meer afhankelijk van energiebronnen. Ga je liever voor eenvoud en goedkoper? Dan kan je het beste kiezen voor een gaskookplaat. Houd er dan wel rekening mee dat dit minder veilig is dan elektrisch, aangezien er lekkages kunnen ontstaan.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Dometic Kookplaat met Wasbak Combi - 9222L
  Onze prijs
  399,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Dometic Kookplaat met Wasbak Combi - 9222R
  Onze prijs
  399,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Dometic Kookplaat met Wasbak Combi - 9722R
  Onze prijs
  Adviesprijs 499,00 429,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 4. Thetford Kookplaat met Wasbak Combi - Topline 111
  Onze prijs
  Adviesprijs 459,00 399,00
  Jouw korting
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 5. Thetford Basic Line Kookplaat - 330 Triangle R
  Onze prijs
  289,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 6. Thetford Basic Line Kookplaat - 330 Triangle L
  Onze prijs
  289,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 7. Thetford Inductie Kookplaat - Topline 902
  Onze prijs
  995,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 8. Dometic Kookplaat met Wasbak Combi - 8821L
  Onze prijs
  299,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 9. Dometic Kookplaat met Wasbak Combi - 8821R
  Onze prijs
  299,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst