Bandenmaat informatie

Hoe kun je de bandenmaat aflezen van jouw autoband?

Iedere autoband heeft naast het merk ook de bandenmaat op de autoband staan. Deze bandenmaat is opgebouwd uit vier verschillende factoren, waardoor het vaker lastig te begrijpen is.

  • Het eerste getal op de band geeft de breedte van de band aan. De breedte van de band wordt altijd weergegeven in millimeters (mm). In het bovenstaande voorbeeld is het getal 155 te zien, dit betekent dat de band 155 mm breed is. De breedte van de band kan variëren tussen 125 mm t/m 335 mm.
  • Het tweede getal op de band geeft de hoogte van de band weer, welke een percentage is van de breedte van band. In bovenstaand voorbeeld is het getal 70 te zien. Dit betekent dat de hoogte van de band 70% van de breedte van de band is. Het uitrekenen van de hoogte is eenvoudig door de breedte te vermenigvuldigen met het percentage. De hoogte van de band in bovenstaand voorbeeld is dus 108,5 mm. 
  • De derde factor is het bandtype. Het bandtype is in bijna alle gevallen met de letter R aangeduid. De R staat voor Radiaal, wat vertelt hoe de vervaardiging van de band tot stand is gekomen. 
  • Het laatste getal staat voor de inchmaat. De inchmaat is hetzelfde als de velgmaat, dit is de binnenmaat van de autoband. De velgmaat wordt altijd in "Inches" aangeduid. Een inch is gelijk aan 2,54 cm. Vroeger reden er veel auto's rond met 13 of 14 inch velgen. Tegenwoordig worden auto's steeds vaker uitgerust met grotere velgen (15/16/17 inch). 

Waarvoor gebruik je de bandenmaat?

De bandenmaat is belangrijk voor de aankoop van bijvoorbeeld sneeuwkettingen. In de diverse wintersportlanden, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, gelden verschillende regels en wetten omtrent het bezit en gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. In veel landen is het in het bezit zijn van sneeuwkettingen onderweg verplicht. Voor de aanschaf van sneeuwkettingen is het uiteraard wel belangrijk om goed te kijken naar de bandenmaat. Zo weet jij zeker dat de sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw autoband. Op deze pagina kun je eenvoudig zoeken op bandenmaat en de sneeuwketting kiezen die bij jouw auto past. 

Vul de bandenmaat in binnen jouw account

Graag helpen wij jou verder bij het vinden van de juiste producten. Vul de bandenmaat in en vind passende accessoires voor jouw auto. Wij zullen de bandenmaat opslaan binnen jouw account, zo zal jij altijd eenvoudig en snel de juiste producten vinden.