Rijden bij sneeuw en gladheid

Sneeuw en ijzel zorgen voor veel plezier, maar ook glijpartijen komen vaker voor. Gevaarlijke situaties wil jij natuurlijk voorkomen als je onderweg bent. Benieuwd hoe? Lees dan deze tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

1. Rijd over hoofdwegen

Wij raden je aan om voornamelijk hoofdwegen te gebruiken. Op deze wegen wordt veel en goed gestrooit, omdat het openbaar vervoer ook van deze wegen gebruik maakt. Wil je toch binnendoor rijden of een sluiproute gebruiken? Doe dit dan extra rustig en gecontroleerd.

2. Houd afstand en kijk ver voor je uit

Genoeg afstand houden en ver vooruitkijken is natuurlijk altijd belangrijk, maar al helemaal bij gladheid en slecht zicht bij sneeuw. Die paar extra meters geven je meer tijd om te reageren op een onverwachte situatie. Bovendien stuur je meestal ook vanzelf in de goede lijn wanneer je ver voor je uit kijkt en zie je eerder welke mogelijke problemen er op je pad komen.

3. Trek rustig op

Soms kunnen de banden moeite hebben om grip te vinden. Dit kan ervoor zorgen dat al meteen een uitglijder is bij het optrekken vanuit stilstand. Laat de koppeling rustig opkomen. Sta je op ijs of is het enorm glad? Trek dan op in de tweede versnelling. Heeft jouw auto achterwielaandrijving? Let dan extra goed op. Met achterwielaandrijving heb je namelijk minder grip dan met een voorwielaandrijving. Ligt er sneeuw en trek je te hard op, dan is er een kans dat je wielen vast komen te zitten in de sneeuw.

4. Remmen: soms hard

Het zal je maar net gebeuren! Je voorganger remt hard, waardoor jij ook genoodzaakt bent om hard op de rem te trappen. Hoe rem je in dit soort onverwachte situaties? Trap je rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Dit zorgt namelijk voor een hoge remdruk, zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd. Hierdoor blijven je wielen draaien en kun je blijven sturen. Heeft jouw auto geen ABS? Ga dan níét vol op de rem! Rem pompend en trap de rem pas wat harder in als je voelt dat je auto meer grip heeft.

5. Pas je snelheid aan

Je snelheid aanpassen, dat klinkt logisch! Toch doet niet iedereen dat. Rijd langzamer dan normaal en probeer niet te heftig te versnellen bij het indrukken van het gaspedaal. Dit zorgt voor meer controle over de auto. Gebruik geen cruisecontrol, want deze ‘weet’ niet dat het glad is.

Thuisbezorgd of afhalen in filiaal

Veilig online betalen

Pech onderweg

Door kou kan je accu sneller leeg raken, maar ook andere pech komt vaker voor. Zorg ervoor dat je altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesje in jouw auto hebt liggen. Ben jij van plan om door het buitenland te rijden? Ieder land heeft zijn eigen verkeerswetgeving, wees dus altijd op de hoogte van wat verplicht is om in jouw auto te hebben liggen.

Maak jouw auto sneeuwvrij

Autorijden met belemmerd zicht is niet alleen gevaarlijk, maar je kunt er ook nog eens fikse boetes voor krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw auto sneeuwvrij maakt. Niet alleen de ruiten, maar ook de motorkap, spiegels, het dak en de deuren moeten sneeuwvrij. Een keer hard remmen of een harde wind kan voor gevaarlijke situaties zorgen als jouw auto niet volledig sneeuwvrij is. Maak ook voor een betere zichtbaarheid de koplampen schoon.