Sneeuwkettingen in het buitenland

Sneeuwkettingen in het buitenland

Het is erg belangrijk om goed voorbereid naar jouw wintersportbestemming te vertrekken. Een van de dingen waar je rekening mee moet houden, is de verplichting van het bezit en gebruik van sneeuwkettingen en winterbanden. In de wintersportlanden gelden verschillende regels en wetten. Hieronder hebben we alles per land op een rijtje gezet!

Informatie over sneeuwkettingen & winterbanden in verschillende landen

België

Het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen kan van pas komen in de Ardennen. Voorwaarde voor het gebruik van sneeuwkettingen is echter wel dat het wegdek bedekt is met sneeuw of ijs. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer deze het wegdek niet beschadigen. Het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen is in België niet wettelijk verplicht.

Duitsland

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer dit aangegeven wordt met een verkeersbord. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Finland

In de periode van 1 december tot 1 april zijn winterbanden hier verplicht. Voor de noordelijker gelegen gebieden van het Poolcirkelgebied is dit van 15 oktober tot en met 15 april. Sneeuwkettingen zijn toegestaan, maar dienen alleen gebruikt te worden wanneer dit noodzakelijk is.

Frankrijk

Sneeuwkettingen zijn hier alleen verplicht op sommige bergpassen en mogen alleen gebruikt worden op besneeuwde wegen. Winterbanden zijn overigens wel verplicht bij winterse omstandigheden. Hier is de max. snelheid met sneeuwkettingen 50 km/h.

Italië

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht op sommige bergpassen. Wanneer deze verplicht zijn wordt dat aangegeven door een rechthoekig verkeersbord met de tekst ‘Transito con catene’. Overigens is het in het Aosta-dal verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben van 15 oktober tot 15 april. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km per uur.

Kroatië

Ook hier is het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht als er 5 cm sneeuw ligt of als het ijzelt.

Noorwegen

In Noorwegen is het verplicht om ervoor te zorgen dat je auto bij winterse omstandigheden op banden staat die voldoende grip bieden. Winteruitrusting is dus verplicht, winterbanden niet per se hoewel die wel sterk aan te raden zijn. De minimale profieldiepte van banden is 3 mm. Voor sneeuwkettingen bestaat er in Noorwegen een meeneemplicht. Voor de noordelijke provincies Nordland, Troms en Finmark geldt die verplichting van 15 oktober tot 1 mei. In de rest van Noorwegen is deze periode van 1 november tot de maandag na Pasen.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer dit aangegeven wordt door een verkeersbord. Het is niet toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken in lange tunnels, zoals de Albergtunnel.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. Als je geen winterbanden hebt dan ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt hier 50 km/h.

Slowakije

Bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht. Daarnaast ben je ook verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben in de wintermaanden.

Tsjechië

Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november tot en met 1 april. Buiten deze periode zijn ze overigens ook verplicht als er winterse omstandigheden zijn. In de wintermaanden is het verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben, maar je mag ze alleen gebruiken als de wegen met ijs of sneeuw bedekt zijn. 

Zweden

In de periode van 1 december tot 1 april is het gebruik van winterbanden in Zweden verplicht bij winterse omstandigheden. De winterbanden moeten overigens een profieldiepte van minimaal 3 millimeter hebben. Sneeuwkettingen worden beschouwd als winteruitrusting gelijkwaardig aan winterbanden, maar zijn niet verplicht. Bij een aanrijding wordt degene zonder winteruitrusting aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade.

Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is niet wettelijk verplicht in Zwitserland. Echter wordt het gebruik ervan tijdens winterse omstandigheden wel sterk aangeraden. Er staat namelijk een boete op het veroorzaken van verkeershinder door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Sneeuwkettingen zijn, in de periode van 1 november tot en met 30 april, op bepaalde wegen wel verplicht. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen om is 50 km per uur.