laadkabel-keuzehulp-post-image

Keuzehulp laadkabels

Keuzehulp laadkabels

Bij gebruik van een hybride of volledig elektrische auto heb je een laadkabel nodig om deze op te laden. Wij bieden laadkabels aan voor een breed scala aan elektrische auto’s. Maar welke laadkabel heb je nodig? In deze blog helpen we je stap voor stap bij het kiezen van de juiste laadkabel.

Welke type laadkabels zijn er?

Het belangrijkste verschil in laadkabels zit in het type laadkabels voor elektrische auto's. Er zijn twee type laadkabels, namelijk laadkabel type 1 of 2. De type 2 aansluiting wordt ook wel Mennekes aansluiting genoemd en is de meest voorkomende type stekker en laadpaal aansluiting in Nederland. In het instructieboekje van de auto wordt altijd een onderdeel gewijd aan het type laadkabel. Wil je zonder het instructieboekje zien welk type stekkeraansluiting je hebt? De handigste manieren om erachter te komen welke type laadkabel geschikt is voor jouw auto zijn op een rijtje gezet. 

Type 1

Type 1 aansluitingen hebben 5 pinnen. Kijk dus hoeveel pinnen er vanuit de laadkabel jouw auto ingaan. Over het algemeen hebben alleen sommige Japanse en Amerikaanse automerken nog een type 1 aansluiting.

Type 2

Type 2 aansluitingen hebben 7 pinnen. Kijk dus hoeveel pinnen er vanuit de laadkabel jouw auto ingaan. Europese auto's beschikken voornamelijk over type 2 aansluitingen. Bekijk het type 2 laadkabel assortiment.

De verschillende type aansluitingen. Links type 1 en rechts type 2. 

Welke fasen laadkabels zijn er?

De aansluiting van de auto beschikt over 5 of 7 pinnen, wat kan duiden op een type 1 of 2 aansluiting. Kan de kabel geschikt zijn voor een 1-polige of 3-polige fase. Om je elektrische auto opladen thuis te voorzien, dien je te weten wat 1-fase en 3-fase laden betekent en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. We lichten kort toe wat het verschil is tussen een fase 1- en fase 3 laadkabel en wat hiervoor in huis vereist is om thuis je auto op te laden. 

Hoe kom ik erachter welke fase meterkast ik heb?

Om erachter te komen over welke fase jouw stroomvoorziening beschikt, kun je twee dingen doen.  Je kunt op de elektriciteitsmeter kijken. Staat daar 220/230 V, dan heb je een 1 fase aansluiting. Staat er 3 x 220/230 of 380/400 V, dan beschik je over een 3 fase aansluiting. De andere manier om erachter te komen, is door de energierekening te bekijken. Hier moet altijd op vermeld staan welke stroom je afneemt.

Wat is het verschil in fasen laadkabels?

We beschikken over een ruim assortiment aan laadkabels, zowel van 1 fase als 3 fase laadkabels. De 1 fase laadkabels laden minder snel dan de 3 fase laadkabels. De 3 fase laadkabels laden tot 3 keer sneller op. Heb jij een 1 fase meterkast aansluiting en ben je niet tevreden over de laadsnelheid? Overweeg dan om de meterkast aansluiting te laten aanpassen naar een 3 fase aansluitpunt. Let hierbij wel op of je auto en de laadkabel ook 3 fase laden aankunnen. Wil je weten welke elektrische auto 3 fase laden aankan? Kom en snel achter met de handige kentekenmodule. Bij iedere laadkabel staat een overzicht op welke auto de kabel geschikt is.

Een verloopstekker gebruiken?

Heb je een 1 fase laadkabel, maar wil je snel kunnen laden aan een 3 fase laadpaal? Dan kan een verloopstekker uitkomst bieden. De verloopstekker zorgt dat je van 1 fase naar 3 fase kunt opladen. Altijd handig wanneer je thuis over een 1 fase laadpaal beschikt, maar onderweg een 3 fase laadpaal wilt aansluiten op een 1 fase laadkabel. Hou hierbij wel rekening met het laadvermogen van je auto.

Welke lengte laadkabel is geschikt voor mijn elektrische auto?

We hebben 3 verschillende lengte laadkabels in ons assortiment. De meest verkochte laadkabellengte is 6 meter. Deze lengte is over het algemeen voldoende voor elektrische autobezitters. Mocht u vaak bij publieke laadpalen laden, dan kun je ook kijken voor een iets langere laadkabel. Niet iedere laadpaal staat even handig om eenvoudig met een korte laadkabel te laden. Wij hebben ook laadkabels van 8 of 10 meter in het assortiment om je in de behoefte te voorzien. Bekijk de voor- en nadelen van korte en lange laadkabels. 

Enkele voordelen van een korte laadkabel is dat het minder zwaar is en minder ruimte in de kofferbak in beslag neemt. Een nadeel van een korte kabel is dat je je auto direct aan een laadpaal dient te plaatsen. De voordelen van een lange laadkabel betreft dat je je auto niet direct aan een laadpaal dient te plaatsen. Het nadeel van een lange laadkabel is dat de aanschaf duurder is en de laadkabel zwaarder is en meer ruimte in de kofferbak.

Indien mogelijk, is het ook een optie om twee laadkabels te kopen. Hierdoor kun je een korte laadkabel aanschaffen om op bekende plekken zoals thuis en op het werk te gebruiken als dit voldoende is. De lange laadkabel kun je op onbekende plaatsen gebruiken als de situatie daar om vraagt.

Hoe de krachtstroom uitrekenen?

Hoeveel stroom een laadkabel op kan leveren, ligt aan het type fase en over hoeveel ampère de laadkabel beschikt. Los van de fasen laadkabels is er ook een verschil in ampère, namelijk in 16A en 32A. Het verschil hiertussen is dat de 32A over dikkere koperdraden beschikt, waardoor er meer stroom door geleid kan worden. Hierdoor gaat het laden ook sneller dan bij 16A. De auto dient bij 32A wel hiervoor geschikt te zijn. Elke soort stekker beschikt over een ander vermogen in kilowatt. Bekijk het handige overzicht van de maximale stroomsterktes per fase en ampère.  

1-fase x 16 A – 3,7 kW 
1-fase x 32 A – 7,4 kW 
3-fase x 16 A – 11,00 kW 
3-fase x 32 A – 22,00 kW 

Laadvermogen laadkabel

Bij de aanschaf van een laadpaal is het belangrijk dat het laadvermogen van de laadpaal hoog genoeg is om de auto snel op te laden. Met een 3-fasenaansluiting kun je in theorie tot drie keer sneller laden dan een 1-fasenaansluiting. Let hierbij wel op dat je auto dit ondersteunt. Het is handig om de auto en de laadpaal op elkaar af te stemmen. 
Bijna alle auto’s die nu op de markt komen, kunnen de stroom van een 3-fase laadpaal aan. Dit komt neer op een kW van 22. De laadtijd van de auto hangt af van het vermogen van de accu in de auto en het laadvermogen van de stroom.

Benieuwd welke laadkabels wij in het assortiment hebben? Bekijk dan het hele assortiment laadkabels

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht