Welke soorten kachels bestaan er?


Lieke
Interieur specialist

In het kort

Inmiddels bestaan er veel soorten kachels en haarden. Denk aan een houtkachel, sfeerhaard, en elektrische kachels zoals een ventilatorkachel, gaskachel, pelletkachel en ga zo maar door. Iedere kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo past de ene kachel beter in een badkamer, de andere kachel in de woonkamer en weer een andere is geschikt voor buitengebruik of in een werkplaats. Ben jij er al uit welke kachel jouw voorkeur heeft? Onze interieur specialist Lieke heeft een overzicht voor je gemaakt van alle soorten kachels in ons assortiment. 


Hoe werkt een houtkachel? 

Een houtkachel geeft je dat knusse, sfeervolle gevoel waar je in de herfst en winter zo'n behoefte aan hebt. Tegelijkertijd staat een vrijstaande houtkachel heel stijlvol in huis. Het vormt dé eyecatcher van de ruimte. Een luxe kachel, die ook nog eens veel warmte geeft op een milieuvriendelijke wijze. Je hoeft alleen zo nu en dan wat extra haardhout op het vuur te gooien. Meer weten?


Wat doet een sfeerhaard? 

Voor een sfeervol knisperend vuurtje hoef je niet voor een houtkachel te kiezen. Elektrische haarden kunnen net zo sfeervol zijn, vandaar de naam sfeerhaard. Je haalt een realistisch vlammenspel in huis én hebt een extra warmtebron. De installatie is super eenvoudig. Het is alleen geen geschikte kachel om je hele huis mee te verwarmen. Je kunt een sfeerhaard daarom beter zien als extra warmtebron in huis.


Soorten elektrische kachels

Van elektrische kachels bestaan nog wel de meeste soorten. Onder deze categorie vallen de volgende soorten kachels: convectorkachels, infraroodverwarming, keramische kachels, radiatorkachels, ventilatorkachels en werkplaatskachels. Op zoek naar een (tijdelijke) kachel zonder gedoe? Dan is een elektrische kachel ideaal! Stekker in het stopcontact en je zit er warmpjes bij. Kom erachter welke kachel geschikt is voor de ruimte die jij wil verwarmen.


Een gaskachel binnen of buiten 

Vroeger zag je bijna in ieder huis een gaskachel. Tegenwoordig zijn ze minder populair voor binnen. Je ziet ze nu vooral terug als gas sfeerhaard buiten of als straalkachel. Gaskachels verwarmen niet zozeer de ruimte maar juist de mensen in de buurt. Daarom is de gas kachel bij uitstek geschikt tijdens kampeertripjes, het klussen in de koude buitenlucht of voor extra sfeer op het terras!


Waarom een pelletkachel? 

De pelletkachel is een zuiniger en milieubewuster houtkachel alternatief. Het is in feite de moderne variant van de "klassieke" houtkachel. Deze kachel is duurder in aanschaf, maar is daarentegen heel zuinig in gebruik. Voor het sfeervolle vuurtje maak je gebruik van houtpellets. Slepen met houtblokken is dus niet meer nodig! 


Al van een petroleumkachel gehoord?

Dit is een oliekachel die brandt op petroleum. De kachel verbruikt nauwelijks stroom en de warmte voelt letterlijk aan als een warme deken. Ben je op zoek naar bijverwarming om een ruimte langdurig te verwarmen? In dat geval is een petroleumkachel zeer geschikt. 

Lees verder over petroleumkachels