• Wegens drukte bij onze transporteurs kan jouw bestelling vertraging oplopen.  Lees meer >

Hoe Moet je Vis Roken met een Weber Gas BBQ?


Kevin BBQ Specialist
Kevin
Specialst BBQ's

Een authentieke BBQ smaak verkrijgen bij vis roken op een Weber gas BBQ kan lastig zijn. Een Weber gasbarbecue is geweldig om te gebruiken wanneer je snel wil grillen, maar niet zo efficiënt wanneer je vis een heerlijke rook smaak en geur wil geven. Maar er zijn wat trucs die je kan gebruiken bij vis roken met een Weber BBQ op gas. Dit voorbeeld maakt gebruik van een verse makreel dat een populaire vis is om te roken.


Voor Vis zoals Makreel Roken heb je het Volgende Nodig

Je Weber gasbarbecue dient groot genoeg te zijn met minstens twee branders aangezien de makreel indirect wordt gekookt. De warmte zal zich niet onder de makreel bevinden, maar aan de zijkanten. Verzamel de volgende ingrediënten:

 

Makreel Klaarmaken en de Weber Gas BBQ Voorbereiden

Zorg er als eerste voor dat alle ingewanden bij je makreel verwijderd zijn. Doe vervolgens je makreel schoonmaken onder koud water en maak hem daarna droog. Je visboer of vishandelaar kan dit voor je doen, maar je kan het ook zelf doen wanneer je bijvoorbeeld diezelfde dag makreel hebt gevist.

Plaats vervolgens je houtsnippers in een kom of bak water en laat ze daarin 30 minuten weken, of langer indien nodig. Het type houtsnippers die je gebruikt mag je zelf bepalen. Elk soort houtsnipper voor het roken van eten is geschikt, maar houdt rekening dat verschillende houtsoorten een andere rooksmaak zullen geven. Ik raad aan om verschillende soorten hout aan te schaffen zodat je kan experimenteren.

 

makreel rokenmakreel roken

Bedek je schone vis daarna van binnen en buiten met zeezout en laat de vis op een bord voor 45 minuten. Dit helpt de makreel met uitdrogen zodat het niet te papperig is wanneer gekookt. Wanneer de 45 minuten verstreken zijn was je de zout eraf met koud water en droog je de makreel weer.

Daarna verwarm je de barbecue voor naar tenminste 250 - 260°C. Schud eventuele overtollig water van de houtsnippers af en plaats de snippers in een smokerbox. Denk eraan dat je altijd meer houtsnippers kan toevoegen, dus doe niet te veel in één keer in de rookbox.

Plaats deze rookbox op het grillrooster van je Weber gas BBQ boven één van de branders zodat er directe warmte van onder komt. Sluit het deksel en laat de rook opbouwen voordat je de vis op het grillrooster plaatst. Nu kan je de temperatuur verlagen tot 130°C, dat is de ideale temperatuur om mee te roken.


smokerboxsmokerbox

De Vis op je Weber Gasbarbecue Roken

Wanneer de BBQ op temperatuur is, plaats je de vis op het barbecue rooster. Sluit het deksel en voor 20 - 45 minuten doe je de vis roken. Er zou een milde hoeveelheid witte rook uit de smokerbox moeten komen. Je wil dat er geen grote hoeveelheid rook eruit komt, maar ook geen rook. Als er geen rook meer uit komt, dan kan het zijn dat je nog wat houtsnippers aan je rookbox dient toe te voegen.

Eenmaal klaar, dan zou je makreel helemaal wit van binnen zijn en de vis binnenin hoort van het bot te vallen en zou een heerlijke smaak hebben.

De Stappen Samengevat om Vis te Roken

Om het nog eens samen te vatten, volg je de volgende stappen in deze volgorde om makreel te roken op een Weber gasbarbecue:

 • Bereid je voor door de nodige ingrediënten te verzamelen
 • Haal de ingewanden uit de makreel en maak hem schoon
 • Doe houtsnippers in de smokerbox
 • Bedek de makreel met zout
 • Was het zout eraf en droog de vis
 • Verwarm de Weber gas BBQ naar tenminste 250°C - 260°C
 • Leg de houtsnippers in de rookbox
 • Plaats rookbox op het grillrooster van je Weber gasbarbecue
 • Wacht tot dat je rook ziet
 • Verlaag de temperatuur naar 130°C
 • Rook de vis 20 - 45 minuten

Tip: Één handvol houtsnippers is genoeg om de gewilde rooksmaak aan je vis te geven. Rook de makreel in eerste instantie niet te lang. 20 - 45 minuten is genoeg voor een heerlijke rokerige smaak, probeer met de tijd te experimenteren en doe vooral de eerste keer af en toe een stukje proeven na 20 - 30 minuten. De vis kan dan altijd nog langer gerookt worden.