zwembad-problemen-oplossen-post-image

Mijn zwembadpomp werkt niet / is kapot, wat nu?

Doet jouw Intex of Bestway zwembadpomp het niet, denk dan niet te snel: mijn pomp is kapot. Je kunt verschillende dingen controleren en proberen voordat je - als laatste redmiddel - aanspraak maakt op de garantie. Een zwembadpomp werkt vaak niet goed wanneer het filtermedium te vuil is. Ook wanneer de pomp niet goed is aangesloten, is de kans groot dat de zwembadpomp niet werkt.

Ga stap voor stap na wat de oorzaak kan zijn dat jouw Intex of Bestway pomp niet werkt. Controleer als eerste de aansluiting van de zwembadpomp. Zijn alle instructies goed opgevolgd? Beschik je over de juiste koppelstukken? En staat de filterpomp niet te hoog? Navigeer door de veelgestelde vragen en vind meer tips over mogelijke oorzaken en oplossingen:


Heb je alles geprobeerd en blijkt jouw Intex of Bestway pomp kapot? Neem dan contact op met onze klantenservice of maak direct gebruik van de garantie. Houd hierbij rekening met het garantietermijn. 

Mijn filterpomp stroomt niet goed door, wat nu?

Heb je het gevoel dat jouw Intex of Bestway filterpomp niet meer goed pompt? De zwembadpomp verliest kracht en stroomt niet goed meer door. Maak je geen zorgen. In de meeste gevallen is de filterpomp niet kapot, maar is er iets anders aan de hand. 

Mogelijke oorzaak 1: vuil filter

Voor een optimaal resultaat van de filterpomp dien je de filter iedere twee weken te vervangen. Doe je dat niet, dan kan de filter verstopt raken en wordt de doorstroming van de pomp minder. 

Mogelijke oorzaak 2: verstopte inlaat of uitlaat

Controleer de in- en uitlaatslang op verstoppingen. Maak ze zo nodig los en spoel ze goed door.

Mogelijke oorzaak 3: lucht in een zwembadslang

Na verloop van tijd kan er een luchtbel in de slangen ontstaan. Zet de pomp uit en beweeg de slangen op en neer zodat de luchtbel kan ontsnappen. Controleer voor de zekerheid ook even of alle koppelingen goed zijn dichtgedraaid. 

Mogelijke oorzaak 4: sterk vervuild water

Is het water erg vuil? Groen, troebel of zelfs bruin zwembadwater. De kleur van het water zegt iets over de balans. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen, maar mocht het toch gebeuren lees je in onze blog "Hoe troebel zwemwater weer helder krijgen?" wat je kunt doen om de waterbalans weer op peil te brengen.

Mogelijke oorzaak 5: fout in de aansluiting

Monteer de inloopaansluiting op de bovenste slangaansluiting van het zwembad en het zeefje op de onderste slangaansluiting. Daarnaast is het van belang om de filterpomp gelijk aan of iets onder het waterniveau te plaatsen. Bestway en Intex filterpompen zijn namelijk niet zelfaanzuigend. De pomp kan daardoor geen water vanuit het zwembad omhoog pompen.

Mogelijke oorzaak 6: te veel accessoires

Hoe meer zwembad accessoires je wil aansluiten, des te meer kracht dit van je pomp vraagt. Denk bij accessoires bijvoorbeeld aan een warmtepomp, solar mat of zoutwatersysteem. Check daarom altijd even wat jouw pomp aankan en of dit overeenkomt met jouw wensen. Meer hierover vind je in onze blog "Welke zwembadpomp heb ik nodig?"

Geen druk of slechte stroming zandfilterpomp, wat nu?

Heeft jouw Intex of Bestway zandfilterpomp geen druk meer of een slechte doorstroming? Je merkt dat de zuigkracht van de pomp verloren gaat en de zwembad pomp dus nauwelijks tot geen water meer trekt. Geen zorgen, in de meeste gevallen is de zandfilterpomp niet kapot maar is er iets anders aan de hand.

Mogelijke oorzaak 1: verstopte inlaat of uitlaat

Kijk de in- en uitlaat van het zwembad na op verstoppingen en spoel de koppelstukken indien nodig goed uit. Dit doe je simpelweg door de onderdelen los te draaien en onder de kraan af te spoelen.

Mogelijke oorzaak 2: vuil zand

Wanneer alleen de bovenste laag van het filterzand vuil of verstopt lijkt, volstaat het om een deel van het zand te verwijderen. Of neem het zekere voor het onzekere en vervang het zand volledig. Op die wijze kun je vuil filterzand uitsluiten als mogelijke oorzaak van de afnemende stroming.

Mogelijke oorzaak 3: vuil filtervat

Reinig het filtervat regelmatig. Opeengehoopt vuil in het filterzand kan namelijk resulteren in een hoge druk en slechte doorstroming. Met de standen 'Backwash' (terugspoelen) en 'Rinse' (wegspoelen) op de 6-wegkraan van de zandfilterpomp spoel je het achtergebleven vuil eenvoudig weg in slechts 2 á 3 minuten. Heb je net vers zand in de zandfilter gedaan, dan kan het nodig zijn om vaker dit terugspoel programma uit te voeren. De drukmeter geeft je een indicatie van de druk in jouw zandfilterpomp. Bij een hoge druk staat de wijzer in de rode of gele zone.

Meer hierover vind je in deze blog bij de vraag "Wat is de ideale druk van een zandfilterpomp?"

Mogelijke oorzaak 4: verkeerd aangesloten zeef of inlaat

Controleer of je de inloopaansluiting op de bovenste slangaansluiting van het zwembad hebt gemonteerd en het zeefje op de onderste slangaansluiting. Klopt dit? Loop de slangklemmen even na en draai ze goed vast.

Mogelijke oorzaak 5: te lage capaciteit

Zandfilterpompen beschikken over een hogere capaciteit dan een filterpomp. Een zandfilterpomp kun je daardoor combineren met meer of zwaardere accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, solar mat of zoutwatersysteem. Houd daarbij het volgende in gedachte: hoe meer zwembad accessoires je wil aansluiten, des te meer kracht dit van je pomp vraagt. Stel vast hoeveel accessoires je nu hebt aangesloten en of jouw huidige zandfilterpomp dit aankan qua capaciteit. Zo niet, koppel de accessoire tijdelijk los. 

Mogelijke oorzaak 6: luchtbel in zwembadslang

Na verloop van tijd kan er een luchtbel in de slangen ontstaan. Zet de pomp uit en beweeg de slangen op en neer zodat de luchtbel kan ontsnappen. Controleer voor de zekerheid ook even of alle koppelingen goed zijn dichtgedraaid.

Mogelijke oorzaak 7: verkeerde plaatsing

Een andere mogelijkheid is dat de zandfilterpomp niet op de juiste plek staat, bijvoorbeeld te hoog boven het waterniveau of te ver bij het zwembad vandaan. De maximale opvoerhoogte van de pomp zonder accessoires is: 3 meter voor de 4m3 zandfilterpomp, 5 meter voor de 6m3 zandfilterpomp en 7,5 meter voor de 8m3 en 10m3 zandfilterpomp. Plaats de zandfilterpomp niet hoger dan de maximale opvoerhoogte anders kan de pomp het water vanuit het zwembad niet omhoog pompen. Een ideale afstand is 1,5 meter naast het zwembad. 

Wat is de ideale druk van een zandfilterpomp?

Op de zandfilterpomp zit een drukmeter (manometer) die aangeeft hoe hoog of laag de druk is. Hoeveel druk een zandfilter nodig heeft voor een goede doorstroming, hangt af van meerdere factoren. Van belang zijn onder andere het filtermedium, de inhoud van het zwembad en hoeveelheid vuil in het medium en in het zwemwater. Een te hoge druk kan op de lange termijn leiden tot een defecte pomp en het gevolg van een te lage druk is dat de pomp niet werkt. 

Hoge druk zandfilter

Een (te) hoge druk resulteert in een slechte doorstroming van het water in jouw zwembad. Staat de wijzer van de drukmeter in de rode of gele zone? Grote kans dat de zandfilter vol zit met achtergebleven vuil. Tijd om een backwash uit te voeren dus! Met de standen 'Backwash' (terugspoelen) en 'Rinse' (wegspoelen) op de 6-wegkraan van de zandfilterpomp spoel je het vuil uit de filter en voer je dit af naar het riool. Zet de pomp altijd uit voordat je van stand overschakelt. Na het backwash-programma kun je via de drukmeter controleren of de druk lager is geworden; de wijzer beweegt langzaam naar de groene zone. Dit is de ideale druk. 

Een hoge druk in de zandfilter kan ook ontstaan door zwembad accessoires. Stel dat het zoutwatersysteem of de warmtepomp boven het waterniveau staat, dan kan dit resulteren in moeilijkheden voor de zandfilterpomp. De zandfilterpomp kan het zwemwater niet omhoog pompen waardoor een steeds hogere druk ontstaat. Controleer daarnaast of de accessoires goed zijn aangesloten. Lucht in de aansluiting is een derde, mogelijke oorzaak van hoge druk. 

Lage druk zandfilter

In principe zorgt een lage druk in de zandfilter voor goede filtering en doorstroming van het zwemwater via de pomp en weer naar het zwembad. Te lage druk is echter niet goed. De pomp kan dan niet zijn werk doen. Om te lage druk te voorkomen, is het van belang dat de pomp zelf niet boven het waterniveau staat. Zowel de accessoires als de zandfilter dienen voor de ideale druk dus gelijk aan of onder het waterniveau te staan. Bovendien mag er absoluut geen lucht in de slangen of zandfilterpomp zitten. Heb je het gevoel dat er wel lucht in het systeem zit? Zet de pomp dan even uit en beweeg de slangen op en neer zodat de lucht kan ontstnappen. Hierna zou de druk weer moeten herstellen.

Mijn zwembadpomp lekt, hoe kan ik dit oplossen?

Indien een zwembadpomp lekt en leeg loopt, is de motor doorgaans nog in goede staat. In de meeste gevallen is opnieuw afdichten van de pomp of verversen van het filtermedium al voldoende om de lekkage te verhelpen. Een lekkende zwembadpomp kan de volgende oorzaken hebben: 

  • afsluitring is niet gemonteerd; verwijder de deksel van de pomp en plaats de ring alsnog
  • filtermedium is vervuild; maak de filter schoon of vervang deze voor een nieuwe (cartridge filterpomp) of voer het backwash programma uit (zandfilterpomp)
  • deksel is niet goed dichtgedraaid; controleer de deksel en draai deze goed dicht
  • fout bij vullen zandtank; ga na of de pijp in de zandtank nog rechtop in het midden staat en haal eventueel zand tussen de onderkant van de pijp en de uitsparing in de tank weg (zandfilterpomp)  

Kom in de blog "Hoe werkt een zwembadpomp?" meer te weten over de verschillende standen van een 6-wegkraan zandfilterpomp en in het bijzonder hoe je het backwash programma uitvoert. Voorkom dat jouw zwembadpomp lekt door een goede aansluiting. Loop eventueel alle stappen uit de handleiding nog even door en kijk of je iets vergeten bent. 

Hoe moet ik mijn zwembadpomp ontluchten?

Je Intex of Bestway zwembadpomp ontluchten kan dé oplossing zijn wanneer de (zand)filterpomp niet werkt. Een veel voorkomend probleem is dat de pomp lucht aanzuigt na het reinigen van de filter of na het aansluiten van een zwembadstofzuiger. Wanneer er lucht in de zwembadpomp zit, valt de circulatie weg. In dat geval is er maar één oplossing: de zwembad pomp ontluchten. 

Stappenplan: zwembadpomp ontluchten

Indien de hoeveelheid lucht in de pomp of slangen te groot is, kan de pomp dit niet zelf afvoeren. Je dient de (zand)filterpomp hierbij een handje te helpen door deze te ontluchten. Volg bij het ontluchten van jouw zwembadpomp de volgende stappen.

Zandfilterpomp ontluchten

Heb je meerdere accessoires aangesloten op jouw zandfilterpomp? Denk aan een skimmer, zwembadstofzuiger of zoutwatersysteem. Houd hier dan rekening mee tijdens stap 1 en later wanneer je de kranen één voor één weer opent. 

  1. Sluit alle kranen aangesloten vóór de zandfilterpomp terwijl de pomp nog aanstaat
  2. Schakel de pomp nu uit
  3. Draai de 6-wegklep op 'closed' (lees meer over de werking van de 6-wegklep)
  4. Open de pomp en laat de lucht ontsnappen
  5. Vul de pomp met water indien deze niet zelf volloopt
  6. Sluit de pomp en controleer of er geen vuil op de O-ring zit voor een luchtdichte sluiting
  7. Draai de 6-wegklep op 'hercirculatie'
  8. Zet de pomp aan en open gelijktijdig 1 kraan van een accessoire
  9. Wacht enkele minuten tot de pomp weer draait
  10. Doet de pomp het nog niet? Herhaal dan bovenstaande stappen. Soms kan het nodig zijn de procedure een aantal keer te herhalen totdat de lucht volledig weg is. Zodra alle lucht is
  11. verdwenen, kun je de kranen stuk voor stuk weer opendraaien. 
  12. Wacht bij iedere accessoire tot de lucht weg is
  13. Zet de pomp uit
  14. Draai de 6-wegklep op juiste stand, bijvoorbeeld 'filteren'
  15. Zet de pomp weer aan en laat deze enkele uren draaien

Het lijkt vreemd om de kranen voor de zandfilterpomp te sluiten terwijl de pomp nog in werking is, maar dit is de snelste methode om de zandfilter pomp te ontluchten. Als je eerst de pomp uitschakelt en dan pas de kranen sluit, zal alle lucht boven de pomp ook in de slangen terugvloeien waardoor je de procedure heel vaak moet herhalen voordat alle lucht weg is.

Dit stappenplan werkt alleen wanneer de pomp boven het waterniveau staat. Staat de zandfilterpomp onder het waterniveau, dan is het voldoende om de voorfilter te openen, daarna kun je de kranen stuk voor stuk openen en de lucht laten ontsnappen.

Filterpomp ontluchten

Het stappenplan voor de cartridge filterpomp ziet er bijna hetzelfde uit. Het grootste verschil is dat de filterpomp geen 6-wegklep heeft en je deze dus niet hoeft in te stellen. Dit maakt de instructies iets eenvoudiger. Sluit in de eerste stap de kranen van alle zwembad accessoires, waaronder een skimmer of warmtepomp. 

  1. Sluit alle kranen aangesloten vóór de filterpomp terwijl de pomp nog aanstaat
  2. Schakel de pomp nu uit
  3. Draai het luchtventiel open en laat de lucht ontsnappen
  4. Vul de pomp met water indien deze niet zelf volloopt
  5. Sluit de pomp en controleer of er geen vuil op de O-ring zit voor een luchtdichte sluiting
  6. Draai het luchtventiel pas dicht wanneer er water uit het filterhuis komt
  7. Zet de pomp aan en open gelijktijdig 1 kraan van een accessoire
  8. Wacht enkele minuten tot de pomp weer draait
  9. Herhaal bovenstaande stappen als de pomp het nog niet doet. Is alle lucht weg? Draai dan stuk voor stuk de kranen weer open
  10. Wacht bij iedere accessoire tot de lucht weg is
  11. Zet de pomp weer aan en laat deze enkele uren draaien

Dit is de snelste methode om jouw filterpomp te ontluchten. Het is wel van belang dat de filterpomp boven het waterniveau staat anders werkt deze procedure niet. 

Er zit zand in het zwembad, wat kan ik nu het beste doen?

Ligt er zand in je zwembad? Zand op de bodem van het zwembad en in het water kan heel vervelend zijn. Het voelt niet fris en het zwemwater wordt er troebel van. Heb je enig idee hoe het zand in jouw zwembad terechtkwam? Indien je het zwemwater filtert met een zandfilterpomp, ga dan voor de zekerheid na of de pomp goed is gemonteerd en de buis nog rechtop in het midden van de zandtank staat. Anders heb je al snel weer last van zand in het water. Maak de zandfilterpomp schoon en laat deze aansluitend enkele uren draaien. 

Door de stroming van het water slijten de zandkorrels in jouw zandfilterpomp. Na vijf jaar zijn de korrels zo klein dat de zandfilter het zand zelfs het zwembad in blaast. Voor een goede filtratie en om zand in het zwembad te voorkomen, is het van belang tijdig het filterzand te vervangen. Ook wanneer je een cartridge filterpomp hebt kan er zand in het zwembad terechtkomen. Lees hieronder hoe je zand uit het zwembad haalt. 

Zand van bodem verwijderen

Zand in het zwembad kan ook ontstaan doordat het zand letterlijk in het zwembad is "gelopen" of gewaaid. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je met blote voeten over een zanderig paadje loopt en daarna het zwembad in plonst. Een andere mogelijkheid is dat het zand door de wind in het bad is beland. Is dat het geval? Denk dan na over een voetenbad of buitendouche tegen zandvoeten en een afdekzeil om vuil tegen te houden, zoals bladeren, takjes en zand. Deze accessoires zorgen ervoor dat aanzienlijk minder vuil in het zwembad terechtkomt. 

Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je eenvoudig het zand van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater. Op deze wijze is het schoonhouden van het zwembad veel eenvoudiger en minder tijdrovend.

Zand uit zwembad halen

Drijvend zand in het zwemwater vang je eenvoudig op met behulp van een skimmer. Dit is een klein emmertje die je aan de filterpomp bevestigt en aan de rand van het zwembad in het water hangt. De pomp zal via de skimmer het water opzuigen. Wanneer het water door de skimmer loopt, vangt het emmertje bladeren en ander drijvend vuil op. Op deze wijze verwijder je moeiteloos zand aan de oppervlakte van het zwembad. Vergeet niet om het emmertje regelmatig te legen voor blijvend schoon water. De skimmer is geschikt voor alle Intex Easy Set, Intex Frame zwembaden. 

Tip: chloortabletten kunnen ook in de skimmer oplossen in plaats van in een chloordrijver.

Mijn zwembadpomp maakt veel lawaai, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat de filterpomp tijdelijk niet goed werkt. De Intex of Bestway zwembadpomp maakt veel lawaai wat klinkt als een brommend of zoemend geluid. In de meeste gevallen is de pomp niet kapot, maar gaat er iets niet goed in de aanzuiging.

Mogelijke oorzaak 1: grote afstand tussen pomp en zwembad

Bij een grote afstand tussen de filterpomp en het zwembad heeft de pomp moeite met aanzuigen van het water. Verkort indien mogelijk de afstand en plaats de pomp ter hoogte van het zwembad. Is het niet mogelijk de afstand te verkleinen? In dat geval is de enige oplossing het installeren van een krachtigere filterpomp.

Mogelijke oorzaak 2: valse lucht in de leiding

Zowel de slangen als de filter moeten gevuld zijn met water. Om het water goed te kunnen rondpompen mag er geen lucht in de slangen zitten. Loop daarom voor de zekerheid even alle koppelingen en slangen na. Draai de koppelingen goed dicht zodat er geen lucht bij kan en/of aanzuigingskracht kan ontsnappen. Zet hierna de pomp opnieuw aan.    

Mogelijke oorzaak 3: waaier van de pomp zit vast

Haal de zwembadpomp uit elkaar om te kijken of er vuil in zit wat de waaier kan tegenhouden. Maak vervolgens de pomp schoon met een droge doek. Kun je de waaier met de hand draaien of gaat dit heel stroef? Wanneer het stroef gaat, kan er nog vuil in de waaier zitten. Een andere mogelijkheid is dat de as van de motor is verroest. Mocht je geen vuil zien, is de pomp mogelijk toch kapot door schade in het motorgedeelte. 

Mogelijke oorzaak 4: condensator is versleten

De condensator vormt de startmotor van de pomp en is op den duur versleten. Dit kun je controleren door te kijken of de condensator is opengesprongen en/of je een brandlucht ruikt. Springt de zwembadpomp wel aan als je de ventilator een zwiep geeft? Dan is de condensator kapot of versleten. Gelukkig kun je de condensator gewoon (laten) vervangen.

De transformator van de pomp wordt erg heet, wat moet ik doen?

Mocht de transformator (ofwel adapter) van de filterpomp erg heet aanvoelen, haal dan de stekker uit het stopcontact en laat alles even afkoelen. Zodra de transformator is afgekoeld kun je de stekker weer in het stopcontact steken en kijken of deze opnieuw warm wordt. Houd er rekening mee dat de kans op (over)verhitting in de zomer groter is, omdat de transformator vaak in de volle zon ligt. Belangrijk is dat je de filterpomp aansluit op een geaard stopcontact om kortsluiting te voorkomen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht