Hoe werken de standen van een 6-wegklep op de zandfilterpomp?


Stefan
Zwembad specialist

In het kort

De Intex zandfilterpomp heeft meerdere functies die je eenvoudig met de 6-wegkraan bovenop de zandfilter kunt instellen. Naast regulier filteren, zijn dit onder andere het reinigen van het zand, het sneller verspreiden van chloorshock en het leegpompen van het zwembad.

Lees ondermeer wanneer je het backwash programma gebruikt voor jouw zwembad en wanneer het tijd is om het filtermedium af te spoelen (rinse stand). 


1. Filteren

In deze (meest gebruikte) stand wordt het water door de zandfilter geperst, gefilterd en weer schoon in het zwembad gepompt. Deze functie gebruik je bijna continu. 

2. Terugloop (backwash)

Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.

3. Afspoelen (rinse)

Na de backwash behandeling gebruik je deze spoel stand. De laatste vuildeeltjes worden weggespoeld en het zand komt weer op de juiste manier in het zandfilter terecht. Laat de pomp 30 seconden in deze stand draaien. Hierna kun je de pomp weer inschakelen.

4. Hercirculatie

In deze positie wordt het zwembadwater gecirculeerd zonder dat het water door het zand stroomt. Deze behandeling kun je gebruiken om producten zo snel mogelijk door het zwembadwater te mengen, bijvoorbeeld een chloorshock.

5. Afvalproduct (waste)

Deze stand gebruik je om het zwembad (gedeeltelijk) te legen zonder dat het water door het filtermedium gaat. 

6. Gesloten

Maak van deze stand gebruik wanneer je onderhoud wil uitvoeren. Deze stand sluit alle ventielen af en is daardoor geschikt voor onderhoud aan de pomp. Gebruik deze stand nooit wanneer de filterinstallatie in gebruik is. 

De Intex 2 m3/h zandfilterpomp heeft slechts 4-wegklep standen: Filteren, terugloop (backwash), hercirculatie en afvalproduct (waste).

Weet je nog niet welke Intex zandfilterpomp jij nodig hebt? Dit hangt af van het formaat van jouw zwembad en de accessoires die je wil aansluiten. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Bekijk hier het overzicht van de mogelijke zwembadpomp per zwembad.


Mogelijk ook interessant