Keuzehulp: filterpomp of zandfilterpomp?


Stefan
Zwembad specialist

In het kort

Een goede zwembadpomp is onmisbaar bij een zwembad. De pomp houdt het water in beweging zodat algen, schimmels en bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Daarnaast filtert de zwembadpomp al het vuil uit het zwemwater. Zo kun jij de hele zomer lang genieten van fris water om in te zwemmen. 

Worstel jij met de vraag: 'Welke zwembadpomp heb ik nodig?'. Onderstaande informatie helpt je bij het maken van deze keuze. Eén beste zwembadpomp voor ieder zwembad bestaat niet. Welke Intex zwembadpomp je gebruikt voor jouw zwembad, een filterpomp of zandfilterpomp, hangt af van een aantal factoren: jouw persoonlijke voorkeur, de pompcapaciteit, het formaat van het zwembad en wel of geen gebruik van zwembadaccessoires.


Intex zwembad met pomp - zwembad set

Of je nu een groot of een kleiner zwembad hebt, een zwembadpomp is dé manier om het zwemwater in topconditie te houden. In principe dien je op ieder zwembad een filterpomp aan te sluiten. Het water ziet er niet alleen frisser uit, maar filtering is ook van belang voor je gezondheid. Alleen bij hele kleine zwembaden, zoals kinderzwembaden, is het niet mogelijk om een pomp aan te sluiten. Het water in kleine zwembaden kun je daarom het best dagelijks verversen. 

De meeste Intex zwembaden worden verkocht als set 'zwembad met pomp' waarbij je standaard een Intex filterpomp of zandfilterpomp ontvangt met de juiste capaciteit. Een zwembad set kan ook bestaan uit meerdere accessoires, zoals een pomp, zwembadladder, grondzeil en afdekzeil. Wat precies bij een zwembadset hoort, staat in de producttekst van het betreffende zwembad. De sets zijn met zorg samengesteld door Intex. Het grote voordeel van een zwembad set is dat je in één keer alle basis accessoires compleet hebt. Het is echter niet mogelijk om een set aan te passen. Je ontvangt het pakket in zijn geheel zoals beschreven op de productpagina.

Keuzehulp: welke pomp voor zwembad

Bestel je alleen een Intex zwembad, heb je al eerder een zwembad gekocht of voldoet de Intex pomp die bij jouw zwembad werd meegeleverd niet (meer)? Kies dan zelf een zwembadpomp uit. Ongeacht de reden, is het van belang dat je weet waar je op moet letten wanneer je besluit een Intex zwembadpomp te kopen. Zo heb je keuze uit pompen met verschillende capaciteiten en twee types: Intex cartridge filterpomp of Intex zandfilterpomp.

Wij hebben alvast de voor- en nadelen van de twee soorten filterpompen voor je op een rijtje gezet om jou te helpen bij de keuze.

Intex cartridge filterpomp

 • Zorgt voor uitstekende waterzuivering
 • Geschikt voor kleine(re) zwembaden tot 35.000 liter
 • Zowel de pomp als het filtermedium is goedkoop in aanschaf
 • Eenvoudig in onderhoud: filter iedere 2 weken vervangen
 • Alleen papieren filter mogelijk als filtermedium
 • Filtermedium dient regelmatig vervangen te worden

Intex zandfilterpomp

 • Zorgt voor een zeer nauwkeurige waterzuivering
 • Geschikt voor grote(re) zwembaden van 35.000 tot 94.400 liter
 • Heeft een hoge capaciteit, handig voor (veel) zwembad accessoires
 • Zowel filterzand, glasparels als filterbollen mogelijk als filtermedium
 • Filtermedium hoeft pas na enkele jaren vervangen te worden
 • Prijzig in aanschaf
 • Bediening en installatie vraagt om meer uitleg

Heb je na het lezen van de voor- en nadelen al een voorkeur voor een type filterpomp? Controleer dan welke zwembadpomp geschikt is voor jouw zwembad. De regel die wij hanteren, is dat een zwembadpomp de inhoud van het zwembad binnen 3 uur volledig moet kunnen filteren.

Vergeet tot slot niet om rekening te houden met de zwembad accessoires die je op het zwembad wil aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan zwembadverwarming, een zoutwatersysteem en de zwembad stofzuiger. Iedere accessoire vraagt om een minimale capaciteit; hoe meer accessoires, des te hoger de benodigde capaciteit. In dit overzicht staat de benodigde pompcapaciteit per zwembad accessoire vermeld. Kom je er niet helemaal uit? Wij adviseren je graag over de juiste Intex zwembadpomp voor jouw Intex zwembad. 

Zwembad onderhoud

Even belangrijk als een goede zwembadpomp, is het toevoegen van chloor of zout. Deze middelen bestrijden bacteriën die de pomp niet uit het water kan filteren. Meer weten over onderhoud? Kom alles te weten over zwembad onderhoud. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen maar mocht het toch gebeuren, lees je op de pagina Zwembadwater herstellen wat je kunt doen om de balans te herstellen.


Mogelijk ook interessant