Tuin tips voor herfst & winter

Tuintips herfstTuintips herfst

De zomer is helaas voorbij. Je hebt vast al gemerkt dat de dagen steeds korter worden en de temperaturen langzaam dalen. Het is herfst!
Tijd voor Patrick, onze Specialist Tuinmeubels en Tuingereedschap, om zijn tips voor jou op een rijtje te zetten.

50+ jaar ervaring

Tuingereedschap van hoge kwaliteit

Vóór 16u besteld, morgen in huis!

De 10 tips van Patrick

De herfst staat bekend als een seizoen met veel regen, wind en redelijke temperaturen. Maar, ook als een belangrijk seizoen voor je tuin. Het is namelijk erg belangrijk om je tuin klaar te maken voor de koude temperaturen die op komst zijn zodat je in de lente weer optimaal van je tuin kunt genieten. Daarnaast kun je met de juiste artikelen ook in de herfst en winter prima gebruik maken van je tuin. Denk eens aan een leuk feestje als afsluiting van de zomer of een heerlijke barbecue.


Tijd om in actie te komen! Om je op weg te helpen, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Om je tuin zo goed mogelijk te verzorgen en op te ruimen, raad ik je aan deze eerst voor de herfst klaar te maken. Een bladblazer en een tuinafvalzak zijn in de meeste grote tuinen onmisbaar. Met mijn 10 tips om je tuin herfstklaar te maken kun jij direct aan de slag.


Is je tuin eenmaal opgeruimd, bekijk dan alvast mijn winterchecklist. Hiermee kun je alvast de puntjes op de i zetten en ervoor zorgen dat je tuin de strenge winter overleeft. Ga voor jezelf na of je planten wel tegen de vrieskou kunnen en controleer of je alle benodigdheden hebt om je vijver van zuurstof te voorzien wanneer het vriest. Voorbereidend werk scheelt tijd en moeite wanneer de winter aanbreekt.

10 tips om je tuin herfstklaar te maken
 1. Houd je gazon vrij van bladeren. Gras heeft zonlicht nodig om de mooie natuurlijke kleur groen te behouden. Zorg ervoor dat je gazon veel zonlicht kan opvangen door af en toe de bladeren er van af te harken.
 2. Open plekken in het gazon dichtzaaien. Heb je last van open plekken in het gazon? Zaai de open plekken dicht met graszaden zodat het gazon dichtbegroeid is.
 3. Gras maaien. Gras groeit niet bij een temperatuur die lager is dan 8°C, dus tot half oktober kan het gras nog prima gemaaid worden nog voor de laatste keer in lange tijd je gazon. Let op: Om te voorkomen dat het gras gaat rotten en schimmelen, haal het overtollige gras weg.
 4. Een goede snoeibeurt.  Voordat de temperaturen dalen kun je het beste nog een keer met de snoeischaar door de tuin lopen. Veel planten dienen direct na de bloeiperiode gesnoeid te worden. Zorg ervoor dat je altijd met scherp snoeimateriaal te werk gaat en dat je na oktober zeker niet meer snoeit!
 5. Onkruid wieden. In de herfst groeit onkruid als kool, dit wil je liever niet in je tuin hebben. Verwijder dus regelmatig het onkruid uit je tuin.
 6. Verzamel bladeren en tuinafval. Blaas alle bladeren op een hoop in de tuin met behulp van een bladblazer. Een tuinafvalzak kan hierbij ook goed van pas komen, of gooi de bladeren daarna meteen in de gft bak.
 7. Tuin verlichten. De dagen zijn korter, zorg daarom voor goede verlichting in de tuin zodat je goed kan zien waar je loopt.
 8. Zet plantjes in de tuin. Ook in de herfst zijn er genoeg planten die het goed doen. Denk aan chrysanten, herfstanemonen of geraniums.
 9. Verzorg de vijver. Haal de bladeren die in de vijver zijn gevallen direct uit de vijver. Bladeren kunnen gaan rotten wanneer ze te lang blijven liggen, dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid van de vissen.
 10. Schoonmaken. Zorg dat je het terras grondig reinigt met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. Je terras is dan in ieder geval klaar voor een leuk najaarsfeestje of winterbarbecue.
Winterchecklist
 • Alles opruimen en schoonmaken. Ruim de gevallen bladeren op met een bladblazer of een hark en spuit je tegels en tuinmeubelen schoon.
 • De tuinmeubelen opbergen in de schuur. Bescherm je tuinmeubels tegen het winterweer zodat je er komende lente en zomer weer volop kan genieten. Passen de tuinmeubels niet in de schuur? Gebruik dan een beschermhoes.
 • Planten verpotten. De kleine planten in de tuin overleven vaak de vrieskou in de winter niet. Wil je alsnog van de planten genieten in de lente? Verpot ze in een bloempot en zet de potten in de winter binnen. De plantjes vriezen niet kapot en je hebt extra plantjes in huis.
 • Planten beschermen. De grotere planten kunnen ook niet goed tegen vorst. Deze planten kun je beschermen met compost of tuinafval. Als je dat niet hebt kun je ook met plastic zakken of met een anti-vriesdeken de planten beschermen.
 • Bloembollen planten. Bloembollen kunnen het beste in de winter geplant worden. Wanneer de lente begint heb je een meteen een stralende tuin. Let op: plant de bloembollen niet wanneer het vriest.
 • Vijver beschermen. De winter is een kritische tijd voor een vijver. Zorg in de winter goed voor de vijver en houdt een stroming in het water  met een pomp of plaats een stekje bamboe. Zo voorkom je dat vijver dichtvriest en houdt je zuurstof in het water.
 • Plaats een vogelhuisje. De winter is er weinig warmte en voedsel te vinden voor vogels. Plaats een vogelhuisje met een voederbal. Zo hebben de vogeltjes te eten en heb jij vogeltjes in de tuin.
 • Sluit de buitenkraan af. Water zet uit wanneer het bevriest. Draai de hoofdkraan die naar de buitenkraan loopt af en laat de tuinslang leeglopen om beschadiging te voorkomen. 

Patrick's bladblazer keuze

 1. Tuinafvalzak Powerplus POWXGSG4 270 liter
  Onze prijs
  5,95
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Tuinafvalzak POWXGSG2 popup 85L
  Onze prijs
  9,95
  Bezorging 1-2 werkdagen
  Voeg toe aan verlanglijst
 3. Powerplus POWXG50400 Bladblazer
  Onze prijs
  189,00
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

Tuinopberging

Als je je tuingereedschap in het zicht hebt staan, lijkt je tuin direct een stuk rommeliger. Keter biedt duurzame en praktische tuinbergingen die weinig onderhoud nodig hebben en je gereedschap tegen het herfstweer beschermen. Je kunt de tuinbergers ook gebruiken om de kussen van je tuinmeubels in op te bergen. 

tuinopbergertuinopberger
tuinopbergertuinopberger

Terrasverwarming

Wil jij extra lang van je tuin genieten? Zoals je vast wel wist zijn winterbarbecues trending! We raden je dan ook aan tijdens de koele avonden gebruik te maken van terrasverwarming. Terrasverwarming komt in verschillende soorten en maten, maar mijn absolute favoriet is toch wel de tuinhaard. Een tuinhaard verwarmt, maar ziet er ook nog eens super gezellig uit!

De beste grasmaaiers

 1. Powerplus grasmaaier POWEG63703
  Onze prijs
  59,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst

Uitgebreid assortiment voor je tuin

Scherpe prijzen

Uitstekende service

Vóór 16u besteld, morgen in huis!