Mijn zwembadpomp maakt veel lawaai, wat kan ik doen?


Stefan
Zwembad specialist

Het kan zijn dat de filterpomp tijdelijk niet goed werkt. De zwembadpomp maakt veel lawaai wat klinkt als een brommend of zoemend geluid. In de meeste gevallen is de pomp niet kapot, maar gaat er iets niet goed in de aanzuiging.   

Mogelijke oorzaak 1: grote afstand tussen pomp en zwembad

Bij een grote afstand tussen de filterpomp en het zwembad heeft de pomp moeite met aanzuigen van het water. Verkort indien mogelijk de afstand en plaats de pomp ter hoogte van het zwembad. Is het niet mogelijk de afstand te verkleinen? In dat geval is de enige oplossing het installeren van een krachtigere filterpomp.

Mogelijke oorzaak 2: valse lucht in de leiding

Zowel de slangen als de filter moeten gevuld zijn met water. Om het water goed te kunnen rondpompen mag er geen lucht in de slangen zitten. Loop daarom voor de zekerheid even alle koppelingen en slangen na. Draai de koppelingen goed dicht zodat er geen lucht bij kan en/of aanzuigingskracht kan ontsnappen. Zet hierna de pomp opnieuw aan.    

Mogelijke oorzaak 3: waaier van de pomp zit vast

Haal de zwembadpomp uit elkaar om te kijken of er vuil in zit wat de waaier kan tegenhouden. Maak vervolgens de pomp schoon met een droge doek. Kun je de waaier met de hand draaien of gaat dit heel stroef? Wanneer het stroef gaat, kan er nog vuil in de waaier zitten. Een andere mogelijkheid is dat de as van de motor is verroest. Mocht je geen vuil zien, is de pomp mogelijk toch kapot door schade in het motorgedeelte. 

Mogelijke oorzaak 4: condensator is versleten

De condensator vormt de startmotor van de pomp en is op den duur versleten. Dit kun je controleren door te kijken of de condensator is opengesprongen en/of je een brandlucht ruikt. Springt de zwembadpomp wel aan als je de ventilator een zwiep geeft? Dan is de condensator kapot of versleten. Gelukkig kun je de condensator gewoon (laten) vervangen. 


Mogelijk ook interessant