Hoe werkt een zandfilterpomp?


Stefan
Zwembad specialist

In het kort

Met een zandfilterpomp houd jij jouw zwembad vrij van algen, schimmels en bacteriën. De Intex zandfilterpomp maakt een nog fijnere filtering mogelijk dan de cartridge filterpomp. Door zand te gebruiken als filtermedium boots je de natuurlijke werking van grondwater na. Het water loopt door de zandkorrels heen waardoor vuil achterblijft en het water wordt gefilterd. 


Werking zandfilterpomp

Een zandfilterpomp zuigt het zwemwater aan, perst dit met kracht door speciaal filterzand en pompt het gefilterde water in het zwembad. Vuil zoals algen en insecten blijft achter in de zandfilter. Op deze wijze voorkom je heel eenvoudig vuil zwemwater. Het geschikte filterzand bestaat uit korrels met een omvang van 0,4 tot 0,8 mm. Indien de korrels kleiner zijn, kunnen deze in het zwembad terechtkomen. Zijn de korrels groter, dan is de filtering minder nauwkeurig. Filterzand gaat gemiddeld 3 jaar mee voordat het aan vervanging toe is.

 

Maak je naast een zandfilterpomp ook gebruik van chloor of zwembadzout, dan kan het zwemwater haast niet meer vuil worden. Beide middelen doden bacteriën en verwijderen verontreinigingen die de pomp niet uit het water kan filteren. Je hebt echter slechts één van beide nodig. Zowel de combinatie chloor-zandfilterpomp als de combinatie zout-zandfilterpomp vormt een krachtig duo tegen vuil. Laat jouw keuze daarom afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. 

Kies je voor zwembadzout als reinigingsmiddel, dan heb je een zoutwatersysteem nodig. Dit systeem bestrijdt bacteriën en algen op natuurlijke wijze door zout om te zetten in chloor. Je zou denken dat je het zout ruikt en proeft in het water. Gelukkig merk je hier niets van, omdat het zoutgehalte zeer laag is (slechts 10% zeewater). Het voordeel is dat je geen last meer hebt van het chloor, zoals geïrriteerde ogen. Chloortabletten zijn niet langer nodig en je beschikt over schoon, zacht en helder zwemwater. 

Functies zandfilterpomp

De Intex zandfilterpomp heeft 6 functies die je eenvoudig met de 6-wegkraan kunt instellen. Lees meer over de verschillende functies van de zandfilterpomp en wanneer je deze kunt gebruiken.

  

  

Mogelijk ook interessant