zwembad-schoonmaken-post-image

Hoe kan ik het best mijn zwembad schoonmaken en opruimen?

Na een zomer vol zwemplezier in eigen tuin is het nu toch tijd om je zwembad op te ruimen. Maar hoe kun je nou het beste je zwembad winterklaar maken, oftewel jouw zwembad schoonmaken en opruimen? Onze zwembadspecialist Stefan geeft je graag een aantal tips voor het goed opbergen van je zwembad. Want hoe kun je het zwembad leeg laten lopen? Waar moet je heen met het chloor water? En hoe houd je je zwembad mooi voor de volgende zomer en die daarna.

Wanneer zwembad winterklaar maken?

Wij raden af om je zwembad tijdens de winter buiten te laten staan, zowel vol als leeg. Niet alleen raak je jouw recht op garantie kwijt. Ook kunnen de liner en/of het frame schade oplopen wanneer de temperatuur onder de 5°C zakt. Je kunt daarom beter jouw Intex of Bestway zwembad opbergen voor de winter. Mocht je het zwembad toch buiten willen laten deze winter, maak dan in ieder geval gebruik van overwinteringsvloeistof en een lichtdichte afdekking. Zo voorkom je algengroei en kalkaanslag op de randen van het bad en geniet je in de zomer van helder zwemwater. 

Zwembad leeg laten lopen

Na het zo lang mogelijk rekken van het zwemseizoen, bijvoorbeeld door het aansluiten van een warmtepomp, moet je er uiteindelijk toch aan geloven. Het is tijd om je zwembad te legen. Maar hoe kun je het water uit jouw zwembad halen? Je kunt met een mes of schaar de liner kapot steken en het zwembadwater door je tuin laten lopen, zoals in veel filmpjes online te zien is. Heel effectief en zo gedaan! Maar minder goed voor de planten en het milieu. Door jouw Intex of Bestway zwembad leeg te laten lopen met een tuinslang of leeg te pompen met een dompelpomp kun je langer dan één zomer genieten van het zwembad.

Zwembad legen met tuinslang

Heb je een tuinslang in huis? Dan kun je eenvoudig jouw zwembad leeg laten lopen zonder een pomp te gebruiken. Op de bodem van het zwembad vind je namelijk het leegloopventiel. Dit ventiel voorkomt dat het zwemwater er gelijk uitstroomt zodra je de tuinslang aan de buitenkant van het zwembad aansluit. Volg onderstaande stappen om gecontroleerd jouw Intex of Bestway zwembad leeg te laten lopen met een tuinslang.

 1. Controleer of de plug aan de binnenkant goed op het leegloopventiel zit;
 2. Pak de tuinslang erbij en draai aan de buitenkant de dop los van het leegloopventiel;
 3. Sluit de aftapconnector met de lange kant aan op de tuinslag. Bij Bestway zwembaden wordt de aftapconnector standaard meegeleverd. Bij Intex zwembaden is dit niet het geval, de Intex aftapconnector dien je zelf aan te schaffen;
 4. Leg het uiteinde van de tuinslang bij de dichtsbijzijnde put;
 5. Draai de korte kant van de aftapconnector in het leegloopventiel. De plug aan de binnenkant springt nu vanzelf los waarna het bad leegloopt;
 6. Laat het zwembad zo ver mogelijk leeglopen. Je kunt het laatste water uit jouw zwembad halen door het bad een beetje op te tillen in de richting van het ventiel;
 7. Is het zwembad leeg? Koppel de tuinslang en aftapconnector los, plaats de plug aan de binnenkant en de dop aan de buitenkant er weer op.

Laat het zwembad buiten goed drogen om het daarna verder op te ruimen op een vorstvrije plek. Meer hierover lees je onder het kopje zwembad opbergen.

Zwembad legen met dompelpomp

Mocht je geen tuinslang hebben of wil je gewoon automatisch het zwembad leegpompen, maak dan gebruik van de Intex dompelpomp. Deze pomp is perfect om jouw zwembad (tot 150cm diep) leeg te pompen.

 1. Rol de kabel van de pomp uit richting een geaard stopcontact;
 2. Zet de dompelpomp in het volle zwembad;
 3. Leg het uiteinde van de slang bij de dichtsbijzijnde put;
 4. Sluit de dompelpomp aan op een het stopcontact en je ziet vrijwel meteen het water weglopen;
 5. De pomp schakelt automatisch uit zodra het bad leeg is. Blijf hier voor de zekerheid wel bij;
 6. Het laatste restje water kun je eventueel opnemen met een dweil.

Dankzij het meegeleverde koppelstuk is het wel mogelijk om de Intex dompelpomp aan te sluiten op je tuinslang. Handig wanneer je net wat meer bereik nodig hebt. Uiteraard kun je met deze pomp ook andere zwembaden leegpompen, zoals Bestway zwembaden.

Zwembad legen met zandfilterpomp

Je kunt ook gedeeltelijk je zwembad leeg laten lopen met een zandfilterpomp. Deze techniek voor het verlagen van het waterpeil in je Intex zwembad is specifiek ontwikkeld om het niveau te verlagen tot aan de uitlaat in de wand, waar de zandfilter is aangesloten. Dit is bijzonder handig als je je opzetzwembad winterklaar wilt maken of als je bezig bent met het reinigen van de zwembadrand. Het zwembad (deels) leegpompen met een zandfilterpomp doe je als volgt:

 1. Zorg dat er een slang of leiding aangesloten zit op de afvoer van de zandfilter naar de plek waar je het water afgevoerd wilt hebben;
 2. Zet je zwembadpomp uit;
 3. Draai de 6-weg kraan op de stand 'waste';
 4. Zet je zwembadpomp aan;
 5. Het water wordt nu afgevoerd via de afvoer op de zandfilter.

Het is mogelijk om het zwembad gedeeltelijk leeg te laten lopen met behulp van een cartridge filterpomp, maar dit raden wij ten strengste af. De cartridge filterpomp kan hierdoor drooglopen en daardoor beschadigd raken.

Zwembad schoonmaken

Is je zwembad goed leeg? Dan is het tijd om het zwembad schoon te maken. Gebruik een zwembadborstel of zachte spons om zowel de beide kanten van de wanden als de bodem van het zwembad schoon te maken. Dit helpt bij het effectief verwijderen van aangehecht vuil op de liner.

Om schimmel en scheuren in de liner te voorkomen, is het van belang dat het zwembad helemaal droog is voordat je het opbergt. Na het legen en schoonmaken van je zwembad, kun je het zwembad nog 1 á 2 dagen laten opdrogen aan de buitenlucht. Dep de liner voor de zekerheid nog even na met een doek.

Tip! Strooi kalkpoeder over de liner zodat deze niet vast gaat plakken, voordat je het zwembad opvouwt.

Zwembad opbergen

Heb je de bovenstaande stappen gedaan? Dan is het tijd om het zwembad in een vorstvrije ruimte op te bergen. Berg het zwembad bij voorkeur niet in de kartonnen doos op maar in een plastic zak. Plastic is namelijk nog beter bestand tegen vocht.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

 1. Aftap connector zwembaden
  Onze prijs
  3,75
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst
 2. Intex Dompelpomp
  Onze prijs
  59,95
  Vandaag verzonden
  Voeg toe aan verlanglijst