Sneeuwketting advies

Veelgestelde vragen sneeuwkettingen

Bij het kopen van sneeuwkettingen ontstaan er vaak onduidelijkheden en vragen, dat begrijpen wij best. Op deze adviespagina voor sneeuwkettingen, vind jij alle antwoorden op de vragen die je hebt.

Veelgestelde vragen over sneeuwkettingen

Hoeveel sneeuwkettingen heb je nodig?

Sneeuwkettingen worden gemonteerd op de aangedreven wielen, je hebt dus twee sneeuwkettingen nodig. Afhankelijk van de aandrijving worden deze op de voor- of achterwielen geplaatst. Wanneer je echter ook meer grip op de sturende wielen wilt hebben, in het geval van achterwielaandrijving, kun je een tweede set sneeuwkettingen aanschaffen. De sneeuwkettingen van Heuts worden standaard per 2 geleverd. Voor 4x4 voertuigen zijn er aparte sneeuwkettingen te verkrijgen.

Sneeuwkettingen omleggen

Alvorens je de sneeuwkettingen gaat bevestigen, is het van belang de wielkast vrij te maken door de sneeuw weg te halen. Het daadwerkelijke omleggen van sneeuwkettingen is per merk verschillend. In de verpakking van de sneeuwkettingen zit altijd een handleiding, zorg dat deze altijd binnen handbereik ligt. Het is raadzaam om thuis te oefenen met het omleggen van sneeuwkettingen. Zorg er ook voor dat je een zaklamp bij je hebt, dit maakt het omleggen van sneeuwkettingen in het donker een stuk makkelijker. Daarnaast zijn kniematjes en montagehandschoenen geen overbodige luxe. Voor vrijwel alle sneeuwkettingen is er een montagevideo beschikbaar.

Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?

De maximumsnelheid die je met sneeuwkettingen kan rijden, staat meestal op de verpakking van de sneeuwkettingen aangegeven. Sommige landen hanteren een wettelijke maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen. Dit is per land verschillend en varieert tussen 50 km/u en 90 km/u. Voor meer informatie, zie het landenoverzicht.

Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken?

Sneeuwkettingen gebruik je wanneer je een steile, besneeuwde helling op rijdt. Sneeuwkettingen zorgen voor extra grip, wanneer zelfs winterbanden niet voldoen. Ze komen extra van pas wanneer je in een onverwachte sneeuwbui terechtkomt. Op sommige wegen in het buitenland kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht worden gesteld. Dit wordt aangegeven door middel van verkeersborden met daarop een afbeelding van een gemonteerde sneeuwketting.

Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

Welke sneeuwkettingen jij nodig hebt, is afhankelijk van je bandenmaat. Door op je bandenmaat te zoeken, vind je welke sneeuwkettingen bij deze bandenmaat passen. Daarnaast zijn er twee typen sneeuwkettingen: sneeuwkettingen met handmatige spanning en sneeuwkettingen met automatische spanning. De sneeuwkettingen met handmatige spanning zijn meestal voordeliger. De montage is echter wel iets lastiger en tijdens de rit is het raadzaam te controleren of de sneeuwkettingen nog goed gespannen zijn. De sneeuwkettingen met automatische spanning zijn daarentegen snel en gemakkelijk om te leggen. Het systeem zorgt ervoor dat de spanning goed blijft gedurende de rit. Deze sneeuwkettingen zijn vaak iets duurder. 

Sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

Een nieuwer alternatief voor sneeuwkettingen zijn de sneeuwsokken. Het voordeel van sneeuwsokken ten opzichte van sneeuwkettingen is dat ze minder plek in beslag nemen, gemakkelijker te monteren zijn en licht in gewicht zijn. Ook is de kans op beschadiging van de velgen kleiner. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat sneeuwsokken voor een redelijke grip op sneeuw zorgen, maar dat deze niet voldoen onder winterse omstandigheden in wintersportgebieden. Ook zijn sneeuwsokken, als alternatief voor sneeuwkettingen, vaak niet toegestaan in landen waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Sneeuwkettingen bieden veel meer grip dan sneeuwsokken. Wij raden dan ook aan om altijd sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je op wintersport gaat. 

Informatie over sneeuwkettingen & winterbanden in verschillende landen

België
Duitsland
Finland
Frankrijk
Italië
Kroatië
Noorwegen
Oostenrijk
Slovenië
Slowakije
Tsjechië
Zweden
Zwitserland