Zwembad onderhoud: Hoe houd ik het water in mijn zwembad schoon?
Zwemmen in een schoon zwembad. Dat is wel zo fijn! Maar je zwembad schoonhouden, hoe doe je dat eigenlijk? Vaak wordt gedacht dat een zwembadfilter de oplossing is om je zwembad schoon te houden. Maar met alleen een filter red je het niet. Er zijn een aantal basisregels die je helpen de waterwaardes in balans te houden. Wanneer je deze regels aanhoudt, beperk je de kans op vies of troebel zwembadwater.


De waterbalans weer op peil brengen
Stap 1: Het zwembadwater testen
Middels een teststrip of een digitale tester kun je de pH-waarde en chloor-waarde meten.
Om zwembadwater schoon te houden, is het belangrijk dat je het regelmatig test. Test het zwembadwater minimaal 1 keer per week bij normaal gebruik, bij veel zon of veelvuldig gebruik van zwembad raden we je aan om het gewoon 1 keer per dag te doen. Zorg ervoor dat je de volgende waardes aanhoudt:
- Alkaliteit (TA): tussen de 100 en 150 ppm
- pH waarde: tussen de 7,2 en 7,6
- Chloor: tussen de 2 en 5 ppm
Hulpmiddelen voor de perfecte waterbalans
Stap 2: Dosering pH waarde
De ideale pH-waarde van het water is tussen de 7,2 en 7,6. Indien nodig, gebruik je pH-Plus om de pH te verhogen en pH-Minus om de pH te verlagen. De dosering in de tabel zorgt voor 0,1 pH verhoging/verlaging. Heb je een verhoging van bijv. 0,4 pH nodig? Dan kun je 4 maal de dosering toevoegen.
Wat kan ik doen bij een te hoge pH-waarde?
Als de pH-waardes te hoog uitvallen, resulteert dit al snel in algvorming en kalkafzetting. De balans van het water kun je in dat geval herstellen met pH-minus.
Wat kan ik doen bij een te lage pH-waarde?
Een te lage pH-waarde is slecht voor de gezondheid en voor je huid. Voeg pH-plus toe aan het water om de pH-waarde van het water te verhogen.
pH tabletten: Gebruik altijd een chloordrijver. Nooit pH tabletten en chloortabletten in dezelfde drijver toevoegen.
pH-poeder: Deze dien je op te lossen in een emmer met 10 liter lauwwarm water voordat je deze toevoegt aan het zwembad. Hierbij geldt een maximale hoeveelheid die je per 24 uur mag toevoegen (zie kolom Max. pH poeder). Deze maximale hoeveelheid staat gelijk aan 0,4 pH verhoging/verlaging. Wat betekent dat je per 24 uur maximaal 0,4 pH verhoging of verlaging kunt realiseren.
Let op! Breng eerst de pH-waarde op peil (stap 2) en daarna pas de chloor-waarde (stap 3a) of zoutwaarde (stap 3b). Zonder de juiste pH-waarde kan het chloor of zout niet binden en heeft het een verminderde werking.
Breng de pH-waarde op peil
Stap 3a: Dosering chloor
Voordat je begint met chloor toevoegen aan het water is het van belang om de pH-waarde van het water tussen 7.2 en 7.6 te hebben (stap 2). Pas daarna kun je beginnen met het toevoegen van chloor. Maak je gebruik van een zoutwatersysteem? Dan kun je deze stap overslaan en ga je direct naar stap 3b.
De ideale chloor-waarde van het water is tussen 2 en 5 ppm. Als de chloor-waarde op het ideale niveau is, kun je voor continue dosering chloortabletten of chloorpoeder gebruiken.
Is de chloor-waarde te laag? Dan kun je in de kolom 1ppm verhoging de dosering vinden om de chloor-waarde met 1ppm te verhogen. Verhoging van 2ppm nodig? Dan kun je 2 maal deze dosering toevoegen.
Een schokbehandeling
Waarom zou je een chloorshock gebruiken? Dit heeft als doel het herstellen van het chloorgehalte van het water, wanneer dit te laag geworden is. Dit is het geval als de waarde onder 1 ppm (ook wel 1 mg/l) gezakt is.
Chloortabletten: Gebruik altijd een chloordrijver. Nooit pH tabletten en chloortabletten in dezelfde drijver toevoegen.
Chloorpoeder: Deze dien je op te lossen in een emmer met 10 liter lauwwarm water voordat je deze toevoegt aan het zwembad. Hierbij geldt een maximum van 250gr poeder per emmer met 10 liter lauwwarm water. Wij adviseren je om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen.
Let op! Omdat er bij een schokbehandeling of eerste dosering in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het bad toegevoegd wordt mag je niet direct gaan zwemmen. We adviseren je om na het toedienen van een grote hoeveelheid chloor de pomp 24 uur te laten draaien. Daarnaast adviseren we je om ten minste 12 uur niet te zwemmen.
Breng de chloorwaarde op peil
Stap 3b: Dosering zoutwaarde
Een zoutwatersysteem zorgt ervoor dat je schoon, zacht en helder water hebt in het zwembad. Het zoutwatersysteem bestrijdt op een natuurlijke manier bacteriën en algen. Het systeem zet het water toegevoegde zwembadzout om in choor. Het zoutgehalte in het water is zo laag dat je er weinig van merkt. Het aantal kilo zout dat je aan het zwembad dient toe te voegen, wordt bepaald door het aantal liters dat in het zwembad gaat.
Om te weten hoeveel zout er in jouw zwembad moet, zie je onderstaand alle soorten en maten van de Intex zwembaden. Daarachter staat het watervolume van alle baden:
Zout berekening voor zwembaden
Heb je een ander zwembad? Stel met behulp van de onderstaande tabel zelf het aantal kilogram zout vast voor jouw zwembad.
1e gebruik (kg) | Aanvulling (kg) |
Aantal liters x 0,003 | Aantal liters x 0,0008 |
Schoon, zacht en helder zwemwater
Overige tips voor het onderhouden van het zwemwater
De zon heeft invloed op de groei van algen in het zwembad en daarmee de waterbalans. Beperk dus de invloed van zonnestralen en dek het zwembad af wanneer je het niet gebruikt. Heb je last van vuiltjes op het wateroppervlak, aan de wanden of op de bodem? Dan kun je eenvoudig jouw zwembad schoonmaken met behulp van schepnetten, borstels of stofzuigers.
Help! Ik krijg mijn waterbalans nog steeds niet op orde
Groen, troebel of zelfs bruin zwembadwater. De kleur van het water zegt iets over de balans van de waterwaardes. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen, maar mocht het toch gebeuren lees je op de pagina Zwembadwater herstellen wat je kunt doen om de balans te herstellen.
Disclaimer: De aangegeven hoeveelheden chloor/pH-Min/pH-Plus/zout om toe te voegen aan jouw zwembad zijn een advies (gebaseerd op zwemwater tussen de 20 en 28 graden), hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Door diverse invloeden (zoals bijvoorbeeld zon, regen, onweer of de mate van gebruik van het zwembad) kan de benodigde dosering afwijken van het advies. Het is niet mogelijk een vaste regel voor alle situaties aan te geven. De ervaring zal je leren wat de beste dosering is voor uw zwembad.