Groen, troebel of zelfs bruin zwembadwater. De kleur van het water zegt iets over de balans. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen, maar mocht het toch gebeuren lees je hier wat je kunt doen om de balans te herstellen.
Een aantal stoffen bepaalt de conditie en balans van het zwemwater. Lees meer over oplossingen en oorzaken van veelvoorkomende problemen met zwemwater. Om vast te stellen welke stof problemen veroorzaakt, is het van belang om de waardes te meten.
Waterwaardes
Hoe controleer ik de waardes van mijn zwemwater?
Deze zijn eenvoudig te meten met speciale teststrips of een digitale testset. Bij de teststrips zie je aan de strip wat de hoeveelheid chloor en de zuurtegraad (pH-waarde) van het water is. Vergelijk de kleur van de strip met de kleuren op het bijbehorende potje van de strips om te bepalen of de waardes goed zijn. De digitale testset leest de teststrips digitaal in en geeft de chloorwaarde, pH-waarde en alkaliteit weer.
Hoe worden waterwaardes gemeten?
De concentratie van stoffen zoals chloor, calcium en alkaliteit worden gemeten in parts pro million (ppm) en mg/l.
pH-waarde
Een verkeerde Ph zorgt dat chloor minder goed aan het water gebonden is en hierdoor minder effectief is. Het is daarom belangrijk om de Ph waarde goed op peil te houden.
Wat is de juiste pH-waarde?
De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen de 7.2 en 7.6. Deze waarde meet je eenvoudig met teststrips. De pH-waarde geeft aan of het water zuur, neutraal of alkalisch/basisch is. Als de pH-waarde 7.0 is, dan is het water neutraal. Bij een hogere waarde wordt gesproken van basisch water en bij een waarde onder de 7.0 is het water zuur. Hoe lager de pH-waarde, des te beter de desinfectie. De waarde moet uiteraard nog wel gezond blijven voor de huid. Een goede pH is ook van belang voor het voorkomen van algen en kalkdeeltjes in het water.
Wat kan ik doen bij een te hoge pH-waarde?
Als de pH-waardes te hoog uitvallen, resulteert dit al snel in algvorming en kalkafzetting. De balans van het water kun je in dat geval herstellen met pH-minus. Hiermee daalt de pH-waarde met 0.1 bij gebruik van 4-10 gram per m3 (afhankelijk van de hardheid van het water).
Gevolgen van een te hoge pH-waarde:
Slechte werking van chloor
Geïrriteerde ogen, slijmvliezen en een droge huid
Beschadiging aan zwemspullen en badkleding
Troebel of melkachtig water door verhoogd calcium
Gehard water waarna de kalk hecht aan de filter van de filterpomp
Zwarte rand bij de waterlijn door de hechting van calcium en carbonaten
Wat kan ik doen bij een te lage pH-waarde?
Een te lage pH-waarde is slecht voor de gezondheid en voor je huid. Voeg pH-plus toe aan het water om de pH-waarde van het water te verhogen. pH-plus kan de pH-waarde met 0.1 verhogen bij gebruik van 4-10 gram per m3 (afhankelijk van de hardheid van het water).
Gevolgen van een te lage pH-waarde:
Geïrriteerde ogen, slijmvliezen en jeuk
Beschadiging aan zwemspullen en badkleding
Metaal corrodeert veel sneller waardoor o.a. warmtepompen schade kunnen oplopen
Bruin of zwart zwemwater (ook door corroderen metaal)
Slechte werking van chloor
Chloor
Wij maken onderscheid tussen drie chloorwaardes:
Totale chloorwaarde; deze waarde dient tussen de 2 en 3 ppm te liggen voor een goede werking
Vrije chloorwaarde; deze waarde bepaalt de desinfectie van het zwemwater. Het actieve chloor ligt voor buitenbaden tussen de 2.0 en 2.5 ppm
Gebonden chloorwaarde; deze waarde geeft aan hoeveelchloor niet (meer) actief is. Dit type chloor ruikt en zorgt voor irritatie aan ogen en slijmvliezen. Nadat chloor zijn functie heeft vervuld, werkt het zelfs de desinfectie tegen. De maximale waarde van gebonden chloor is 1.0 ppm en mag nooit hoger liggen dan de waarde van de vrije chloorwaarde
Een goede chloorwaarde is van belang voor stabiel en schoon zwembadwater. Er zijn verschillende manieren om zwembad chloor toe te voegen aan het zwemwater:
Chloortablettenzorgen voor een trage afgifte aan het zwemwater, ideaal om in een dispenser, skimmer of drijver te gebruiken voor een continue afgifte. De tabletten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de grootte van jouw zwembad: minitabs van 2,7 gram, minitabs van 90 gram of de tabs van 200 gram.
Chloorgranulaat/shock is verkrijgbaar in korrelvorm waardoor een fijnere dosering mogelijk is. Chloorshock lost snel op en is ideaal als er veel in het zwembad is gezwommen of na een onweersbui. Voeg eenvoudig een extra dosis chloor toe aan het water.
Zoutwatersysteem houdt automatisch het chloorgehalte op pijl zonder gebruik te maken van chloortabletten of korrels. Het systeem zet zwembadzout om in chloor en is daardoor op de lange termijn veel voordeliger dan chloorproducten.
Kalkwaarde
Water heeft kalk nodig, een tekort kan leiden tot "agressief water". Een te grote hoeveelheid kalk maakt het zwembadwater hard en kan kalkafzetting en troebel water veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat de kalkwaarde van het water in balans is.
Temperatuur
Ook de temperatuur van het water bepaalt hoeveel desinfectie nodig is. Als het water warmer wordt, ontstaat meer algvorming en groei van bacteriën.