Hoe kan ik het best mijn Intex zwembad schoonmaken en opruimen?


Stefan
Zwembad specialist

In het kort

Na een zomer vol zwemplezier in eigen tuin is het nu toch tijd om je zwembad op te ruimen. Maar hoe kun je nou het beste je Intex zwembad schoonmaken en opruimen? Onze zwembadspecialist Stefan geeft je graag een aantal tips voor het goed opbergen van je zwembad. Want hoe kun je het Intex zwembad leeg laten lopen? Waar moet je heen met het chloor water? En hoe houd je je zwembad mooi voor de volgende zomer en die daarna. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ieder jaar opnieuw een zwembad moet aanschaffen. Ook al zouden wij dat als zwembadverkoper geen probleem vinden ;) Lees snel verder hoe onze expert het aanpakt.


Intex zwembad leeg laten lopen

Na het zo lang mogelijk rekken van het zwemseizoen, bijvoorbeeld door het aansluiten van een warmtepomp, moet je er uiteindelijk toch aan geloven. Het is tijd om je Intex zwembad te legen. Maar hoe? Je kunt met een mes of schaar de liner kapot steken en het zwembadwater door je tuin laten lopen, zoals in veel filmpjes online te zien is. Heel effectief en zo gedaan! Maar minder goed voor de planten en het milieu. Door gebruik te maken van het leegloopventiel kun je langer dan één zomer genieten van het zwembad. 

Zwembad legen met tuinslang

Je vindt het leegloopventiel in de bodem van het bad. Dit ventiel voorkomt dat het zwemwater er gelijk uitstroomt zodra je de tuinslang aan de buitenkant van het zwembad aansluit.

 1. Controleer of de plug aan de binnenkant goed op het leegloopventiel zit
 2. Pak de tuinslang erbij en draai aan de buitenkant de dop los van het leegloopventiel
 3. Sluit de Intex aftapconnector met de lange kant aan op de tuinslag
 4. Leg het uiteinde van de tuinslang bij de dichtsbijzijnde put
 5. Draai de korte kant van de aftapconnector in het leegloopventiel. De plug aan de binnenkant springt nu vanzelf los waarna het bad leegloopt
 6. Laat het zwembad zo ver mogelijk leeglopen en til bij het laatste laagje het bad een beetje op in de richting van het ventiel
 7. Is het zwembad leeg? Koppel de tuinslang en aftapconnector los, plaats de plug aan de binnenkant en de dop aan de buitenkant er weer op

Laat het zwembad buiten goed drogen om het daarna verder op te ruimen op een vorstvrije plek. Meer hierover lees je onder het kopje Intex zwembad opbergen.

Zwembad legen met dompelpomp

Mocht je geen tuinslang hebben of wil je het zwembad gewoon automatisch laten legen, maak dan gebruik van een dompelpomp. De pomp doet het werk voor je! Met de Intex dompelpomp kun je moeiteloos Intex zwembaden tot 150 cm diep leegpompen. 

 1. Rol de kabel van de pomp uit richting een geaard stopcontact
 2. Zet de dompelpomp in het volle zwembad
 3. Leg het uiteinde van de slang bij de dichtsbijzijnde put
 4. Sluit de dompelpomp aan op een het stopcontact en je ziet vrijwel meteen het water weglopen
 5. De pomp schakelt automatisch uit zodra het bad leeg is. Blijf hier voor de zekerheid wel bij.
 6. Het laatste restje water kun je eventueel opnemen met een dweil

Dankzij het meegeleverde koppelstuk is het wel mogelijk om de Intex dompelpomp aan te sluiten op je tuinslang. Handig wanneer je net wat meer bereik nodig hebt. Deze dompelpomp is ook geschikt voor andere merken zwembaden, zoals Bestway zwembaden.

Intex zwembad opbergen

Wij raden af om je Intex zwembad tijdens de winter buiten te laten staan, zowel vol als leeg. Niet alleen raak je jouw recht op garantie kwijt. Ook kunnen de liner en/of het frame schade oplopen wanneer de temperatuur onder de 5°C zakt. Je kunt daarom beter het Intex zwembad opbergen voor de winter. Mocht je het zwembad toch buiten willen laten deze winter, maak dan in ieder geval gebruik van overwinteringsvloeistof en een lichtdichte afdekking. Zo voorkom je algengroei en kalkaanslag op de randen van het bad en geniet je in de zomer van helder zwemwater. 

Is je zwembad goed leeg? Om schimmel en scheuren in de liner te voorkomen, is het van belang dat het zwembad helemaal droog is voordat je het opbergt. Na het legen van je zwembad, kun je hem afbreken en nog 1 á 2 dagen laten opdrogen aan de buitenlucht. Dep de liner voor de zekerheid nog even na met een doek.

TIP! Strooi kalkpoeder over de liner zodat deze niet vast gaat plakken. Vouw hierna de liner op en berg hem vorstvrij op. Bij voorkeur niet in de kartonnen doos maar in een plastic zak. Plastic is namelijk nog beter bestand tegen vocht.