Hoe onderhoud je tuinmeubelen?


Patrick
Specialist Tuinmeubels

Om zo lang mogelijk plezier van je tuinmeubelen te hebben, is het belangrijk ze goed te onderhouden. Je tuinmeubelen onderhouden doe je altijd aan het begin en aan het einde van het seizoen. Heb je net een nieuwe set gekocht? Controleer dan of je de tuinmeubelen moet behandelen. Houten tuinmeubelen behandel je bijvoorbeeld door ze van een lak of beits te voorzien. Op het einde van het seizoen doe je de tuinmeubelen altijd goed schoonmaken voordat je ze opbergt.

 

Onderhoud aluminium tuinmeubelen

Voor het onderhoud van aluminium tuinmeubelen heb je niet veel nodig. Aluminium schoonmaken vereist vooral veel water en een doek. Spuit allereerst de tuinmeubelen af met water en veeg ze schoon met een doek en wat sop gemaakt met groene zeep. Om krassen te voorkomen kun je het beste een zachte doek of spons gebruiken. Heb je geen groene zeep in huis? Dan kun je aluminium ook reinigen met azijn.

Laat aluminium tuinmeubelen tijdens de wintermaanden afgedekt buiten staan met een tuinmeubelhoes of berg ze binnen op een droge plek op. Zorg er, indien afgedekt met een hoes, wel voor dat het aluminium blijft ademen omdat anders vochtplekken kunnen ontstaan die niet meer te verwijderen zijn. Bekijk hier onze aluminium tuinmeubelen.

Onderhoud wicker tuinmeubelen

Wicker is gemaakt van kunststof en wordt in tuinmeubelen gevlochten om een aluminium frame. In tegenstelling tot rotan, dat uit natuurlijke materialen wordt gemaakt, is wicker minder weersgevoelig en bovendien gemakkelijk te onderhouden. Vul een emmer met lauw water en groene zeep, en maak de wicker tuinset schoon met spons, zachte borstel of een doek. Spoel het wicker vervolgens af met schoon water.

Gebruik geen chemische of andere agressieve reinigingsmiddelen en ga ook niet met een hogedrukreiniger te werk. Dit tast het materiaal namelijk aan waardoor blijvende schade ontstaat. Voor hardnekkige vlekken kan een tuinmeubelreiniger gebruikt, dat je op het materiaal spuit en afhankelijk van hardnekkigheid van het vuil een aantal minuten laat intrekken. Vervolgens maak je met een spons of zachte borstel de vlekken schoon. Bekijk hier onze wicker tuinmeubelen.

Onderhoud houten tuinmeubelen

Tuinmeubelen kun je vaak goed schoonmaken met soda en een borstel. Houten tuinmeubelen hebben vaak het meeste te verduren onder de weersomstandigheden. Met onderstaande producten kun je teakhouten tuinmeubelen behandelen:

  • Emmer
  • Water
  • Soda
  • Harde borstel
  • Spons of doek

Voor alle andere houten tuinmeubelen heb je geen soda nodig. Heb je een rotan of rieten tuinset? Dan raden we je aan in plaats van soda groene zeep te gebruiken en na de schoonmaak je set met een kwast te voorzien van een laklaagje.

Onderhoud kunststof tuinmeubelen

Ook kunststof wordt beïnvloed door weer en zonlicht. We raden je daarom aan je kunststof tuinmeubelen na het seizoen schoon te maken en goed op te bergen. Kunststof tuinmeubelen schoonmaken doe je nooit met een schuurmiddel of ander agressief schoonmaakmiddel. Hierdoor kunnen de meubels gaan scheuren. Wil je je kunststof tuinmeubelen reinigen? Gebruik dan water, een zachte doek of spons, groene zeep of een speciaal reinigingsproduct.

Gebruik bij kunststof tuinmeubelen alleen een afdekhoes wanneer deze onder een boom of struik staan om schade door vallende takken te voorkomen. Doe dit echter alleen bij slechte weersvoorspellingen, omdat anders vochtplekken ontstaan wanneer de hoes te lang eroverheen blijft. Maar het beste advies blijft om kunststof tuinmeubelen droog binnen op te bergen. Bekijk hier onze kunststof tuinmeubelen.

Onderhoud RVS tuinmeubelen

Bij RVS tuinmeubelen komt meer kijken dan enkel het onderhoud en schoonmaken zelf. RVS is namelijk vatbaarder voor rondzwervende deeltjes uit de lucht, waardoor RVS regelmatig onderhouden dient te worden door een speciale RVS cleaner. Een RVS cleaner voorkomt aanhechting van deze deeltjes en daarmee beschadiging aan de tuinmeubelen. Gebruik ook in het geval van RVS geen hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen.

Net als voor de andere materialen tuinmeubelen raden we aan om RVS tuinmeubelen droog en vorstvrij op te bergen tijdens de wintermaanden. Wanneer dit niet mogelijk is, raden we aan om de tuinmeubelen alleen af te dekken met een hoes tegen vallende bladeren en takken of wanneer de weersvoorspellingen slecht zijn. Zorg er wel voor dat de tuinmeubelen voldoende zuurstof van de buitenlucht krijgen zodat er geen vochtplekken gaan ontstaan die niet meer te verwijderen zijn.

Conclusie onderhoud tuinmeubelen

Samengevat kunnen we de volgende algemene conclusies trekken:

  • Regelmatig tuinmeubelen schoonmaken middels een sopje van lauw water, groene zeep en een zachte borstel of spons en voor RVS een RVS-cleaner
  • Berg de tuinmeubelen tijdens de herfst- en wintermaanden droog en vorstvrij op
  • Gebruik alleen een afdekhoes voor bescherming tegen vallende takken en bladeren
  • Gebruik geen hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen in verband met aantasting van het materiaal