Wat kost een elektrische kachel in verbruik?

In het kort

Gas is de laatste jaren flink duurder geworden. In juli 2022 betaalden we volgens het CBS gemiddeld €2,08 voor een kuub gas. Naar verwachting zal de prijs de komende jaren blijven stijgen, mede doordat de overheid middels belastingen het gebruik van gas wil ontmoedigen. De overheid wil de komende jaren het gebruik van stroom daarentegen stimuleren met belastingvoordelen.


Wat kost elektriciteit in 2022?

Voor elektriciteit betaalden huishoudens volgens het CBS in juli 2022 gemiddeld € 0,49 per kWh (1000 watt), wat in augustus 2021 nog €0,24 cent per kWh was. KWh is de eenheid van elektriciteitsverbruik en wordt door energiemaatschappijen gebruikt om de prijs voor stroom te berekenen.


Verbruik elektrische kachel

Wanneer je een elektrische kachel van 1000 watt een uur aanzet, kost dit met de huidige energieprijs €0,49 per uur aan verbruik. Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van 2000 watt waarmee de kosten €0,98 per uur bedragen. Dit geldt echter alleen wanneer deze op maximaal vermogen draait. Tegenwoordig zijn er veel elektrische kachels met thermostaat verkrijgbaar wat helpt om het verbruik te verminderen.


Soort elektrische kachel

Naast het vermogen speelt ook het soort elektrische kachel mee. Kachels die werken op basis van convectiewarmte verwarmen een ruimte efficiënter dan kachels met een ventilator. Dergelijke kachels zijn echter wel geschikt om ruimtes snel op te warmen. Een ander type kachels zijn kachels die werken op stralingswarmte. Deze verwarmen een personen en objecten direct zonder daarbij de ruimte te verwarmen.

Benieuwd welke elektrische kachels het zuinigst zijn? Lees onze blog over energiezuinige elektrische kachels.