regelgeving-camper-post-image

Regels camper

Als je gaat reizen met de camper, dan is het essentieel om op de hoogte te zijn van de verschillende voorschriften en regels voor campers. Van specifieke afmetingen tot verkeersregels en parkeer restricties. De regelgeving kan variëren van land tot land en zelfs binnen nationale grenzen. In deze blog kijken we naar de regelgeving voor de camper en waar een camper aan moet voldoen. Voor een camper is het van belang dat deze aan een aantal inrichtingseisen voldoet, voordat deze als kampeerauto de weg op kan. Verder moet je rekening houden met milieuzones, het aantal zitplaatsen en het gewicht en daarbij benodigde rijbewijs.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat zijn de eisen voor een camper?

Er zijn wettelijke camper eisen opgesteld door de RDW, dit zijn ook wel de veiligheidseisen. Ook gelden er camper eisen van de Belastingdienst. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kan je gebruikmaken van een bijzonder tarief. Dit betekent dat je minder motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. 

Camper eisen voor de RDW

Voor de RDW zijn de volgende eisen voor de inrichting, voordat het voertuig als kampeerauto geregistreerd kan worden:

  • Er moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel weg te halen zijn.
  • Er moet een bed aanwezig zijn, dat je eventueel kan maken met behulp van de zitplaatsen.
  • Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
  • Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
  • Al deze voorzieningen moeten vast in het woongedeelte zijn bevestigd.

Er zijn strenge veiligheidseisen aan de zitplaatsen en gordels, je moet ook een certificaat hebben om aan te tonen dat de zitplaatsen en bevestiging voldoen aan de Europese normen. Als je hierin dus iets verandert, dan kan een aanvullende keuring nodig zijn of kostbare ingrepen. Informeer dan ook altijd vooraf bij een ombouwbedrijf.

Eisen belastingdienst camper

Daarnaast moet de belastingdienst ook het voertuig goedkeuren, de belastingdienst heeft andere eisen dan de RDW:

  • De binnenruimte moet een minimale hoogte hebben van 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte die zich achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats bevindt, waarbij de stoelen in de achterste stand staan.
  • Minimaal 2 vaste zitplaatsen. Dit mogen de bestuurderszitplaats en bijrijderszitplaats zijn. Deze stoelen moeten dan wel gedraaid kunnen worden, zodat ze in de binnenruimte gebruikt kunnen worden.
  • Er moet een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel weg te halen zijn.
  • Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Deze slaapplaatsen kan je eventueel maken met behulp van de zitplaatsen, maar niet met de zitplaatsen van de bestuurder en bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
    • Bij 1 tweepersoonsbed: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed.
    • Bij 2 of meer eenpersoonsbedden: minstens 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed. 
  • Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergplekken.
  • Een vast keukenblok bestemd voor gebruik in een binnenruimte waarvan het werkblad minimaal 60 cm hoog is. Deze is ook voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en afvoer.
  • Een vast ingebouwde kookgelegenheid die geschikt is voor gebruik in een binnenruimte. Dit mag een gasfornuis zijn, maar ook alleen een vaste aangesloten magnetron wordt goedgekeurd.

Er zijn uitzonderingen op deze eisen:

  • Het kampeerautotarief kan ook worden toegepast als de binnenruimte een hoogte heeft van 130 cm. Het dak moet dan voorzien zijn van een (uitklapbare) permanent aangebrachte gesloten dakconstructie die de binnenruimte kan verhogen tot 170 cm over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Het voertuig moet wel aan alle overige inrichtingseisen voldoen.
  • Heb je een Volkswagen Transporter waarbij de eerste toelating tot de weg voor 1 januari 1994 is en waarbij de motor achterin zit? Dan mag je de motor wegdenken voor de eisen van de binnenruimte.
  • De eis van 170 cm x 200 cm x 90 cm is niet van toepassing als voldaan is aan het volgende:
    • Al voor 1 mei 2002 is er een beschikking voor het voertuig afgegeven voor toepassing van het kampeerautotarief.
    • Het kampeerautotarief was ook op 1 mei 2002 op dit voertuig van toepassing.
    • Het voertuig voldeed aan de overige inrichtingseisen die golden op het moment van de afgegeven beschikking.

Het voertuig moet eerst gekeurd worden door de RDW, en vervolgens door de belastingdienst. Zodra deze door beide instanties als kampeerauto wordt geregistreerd, dan kan je gebruikmaken van het bijzondere tarief.

Mileuzone camper

In Nederland, maar ook in andere Europese landen, zijn er milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Milieuzones kunnen van invloed zijn op campers, afhankelijk van hun emissieklasse en het type brandstof dat ze gebruiken. Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken, zodat je niet tot verrassingen komt te staan. De milieuklasse van jouw camper kan je hier opvragen. Let er op dat in verschillende landen en steden verschillende regels gelden voor milieuzones. In bepaalde gebieden geldt een dieselverbod. In Duitsland is een milieusticker verplicht als je in een milieuzone rijdt en in Frankrijk is dit ook het geval in sommige stadscentra en departementen. Milieuzones en hun voorschriften kunnen nog wel wijzigen, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de huidige geldende regelgeving.

Zitplaatsen camper

In Nederland zijn er specifieke regels met betrekking tot het aantal en de plaatsing van zitplaatsen in campers. Deze regels zijn gericht op de veiligheid van de inzittenden tijdens het reizen. Het aantal zitplaatsen dat je mag gebruiken tijdens het rijden is beperkt tot het aantal waarvoor het voertuig is ontworpen en goedgekeurd, dus je mag geen zitplaatsen gebruiken tijdens het rijden die hier niet voor zijn bedoeld, denk hierbij aan een zithoek en banken die in de lengterichting staan. Je mag dus ook niet in het bed van een camper slapen tijdens het rijden, bezig zijn in de keuken of de douche gebruiken.

Alle zitplaatsen in de camper waar passagiers worden vervoerd, moeten voorzien zijn van veiligheidsgordels. Zowel de zitplaatsen als de gordels en gordelbevestigingspunten moeten aantoonbaar aan de Europese richtlijnen voldoen. Voor oudere campers of omgebouwde bedrijfswagens kunnen andere regels gelden. Het gebruik van gordels is verplicht tijdens het rijden. Voor kinderen gelden specifieke regels voor het gebruik van kinderzitjes of zitverhogingen, afhankelijk van hun leeftijd en lengte. Deze regels zijn vergelijkbaar met die voor personenauto’s.

Als je wijzigingen aan de zitplaatsen wil doen, of extra zitplaatsen wil toevoegen, dan moeten deze voldoen aan veiligheidsnormen en goedgekeurd worden door de RDW. Zodra deze zitplaatsen zijn goedgekeurd, worden ze vermeld op het kentekenbewijs en kunnen ze worden gebruikt tijdens het rijden. Voordat je aanpassingen gaat doen, is het verstandig om bedachte aanpassingen vooraf met de RDW te overleggen. Zo voorkom je dat je kostbare aanpassingen doet, die niet geaccepteerd worden. Bij de APK-keuring wordt gecontroleerd of de zitplaatsen voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen.

Gewicht & rijbewijs voor een camper

Als je een camper hebt met een maximaal gewicht van 3.500 kg, en het voertuig geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (exclusief jezelf), dan heb je genoeg aan een rijbewijs B. 

Bij een camper zwaarder dan 3500 kg heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig. Met het gewicht wordt de toegestane maximummassa bedoeld, dus het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Met rijbewijs C1 mag je een camper besturen met een maximum gewicht tussen 3.500 en 7.500 kilo. Met rijbewijs C mag je een camper besturen met een gewicht van meer dan 7.500 kilo. Let hierbij wel op dat het maximum aantal zitplaatsen hierbij altijd 8 is (exclusief jezelf).

Bij campers of busjes waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (exclusief jezelf), dan mag je alleen rijden als je een busrijbewijs (D of D1) hebt. Met rijbewijs D1 mag je een camper besturen met 9 tot 16 zitplaatsen (exclusief jezelf). Met rijbewijs D mag je een camper besturen met meer dan 16 zitplaatsen.

Camper dagelijks gebruik

In principe mag je met een camper het hele jaar rijden in Nederland, waarbij je de belastingvoordelen blijft behouden. Er zijn wel zaken om rekening mee te houden. Zo kan het lastig zijn om een goede parkeerplaats te vinden met een camper. Ook gelden er parkeerregels voor recreatievoertuigen, waarbij je in veel gemeenten maximaal 3 dagen op een openbare plek mag staan. Het kan dus een lastige opgave zijn om jouw camper dagelijks, in plaats van een normale personenauto, te gebruiken.

Ben jij benieuwd naar de jaarlijkse kosten van een camper? Lees dan onze blog: Wat kost een camper per jaar?

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht