• Beoordeeld met 8.6 / 10
  • Binnen 14 dagen retour
  • Gratis verzending vanaf €50,-*

Tips voor het omleggen van sneeuwkettingen

Ga jij met de auto op wintersport? Dan kunnen sneeuwkettingen niet ontbreken, op strenge winterdagen kan het namelijk extra gevaarlijk zijn op de weg! Niet overal zijn sneeuwkettingen verplicht, toch raden we je aan om altijd een setje sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Want vastzitten in de sneeuw op een ijskoude dag, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees daarom snel verder voor onze handige tips voor het gebruik van sneeuwkettingen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Het omleggen van sneeuwkettingen

Tip 1: Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen thuis

We raden je aan het omleggen van de sneeuwkettingen een keer thuis te oefenen voordat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Lees goed de gebruiksaanwijzing van jouw kettingen, neem de tijd en oefen op een droge ondergrond. Het omleggen van de sneeuwkettingen is vrij eenvoudig, toch wil je niet voor verrassingen komen te staan tijdens de reis.

Tip 2: Neem een stevige ondergrond mee voor onder je knieen

Tijdens het omleggen van de kettingen zit je op je hurken of knieen. In de sneeuw is dat natuurlijk niet heel prettig. Neem daarom een oude deken, handdoek en plastic tas mee. Je kunt natuurlijk ook een rubberen matje dat je zomers tijdens het tuinieren gebruikt meenemen.

Tip 3: Zorg voor een paar waterdichte handschoenen

Met koude, natte handen is het natuurlijk lastig om sneeuwkettingen te monteren. Hoe dunner de handschoen, hoe makkelijker het omleggen van de kettingen gaat. Let op! De handschoenen kunnen bij het omleggen van de sneeuwkettingen wel vies worden. Zorg er daarom voor dat je oude handschoenen gebruikt. Laat ook je mooie wintersportjas in de auto liggen.

Tip 4: Neem een zaklamp mee

Met een beetje pech moet je de sneeuwkettingen ‘s avonds in het donker monteren. In het buitenland kunnen de wegen minder goed verlicht zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd een zaklamp bij de hand hebt. Het makkelijkste is om een hoofdlampje mee te nemen, zo heb je je handen vrij en kun je toch zien waar je mee bezig bent.

Tip 5: Zorg dat de wielkast sneeuwvrij is

In sommige gevallen is er weinig ruimte tussen de wielkast en de banden. Bij het omleggen van de sneeuwkettingen is het wel zo prettig als je ruimte hebt om deze te bevestigen. Zorg er in ieder geval voor dat de wielkasten sneeuwvrij zijn. Dit zal het monteren een stuk eenvoudiger maken.

Tip 6: Neem hygiënische doekjes mee

Ben je toch je handschoenen vergeten of gaat het omleggen van de kettingen makkelijker zonder handschoenen? Denk er dan wel aan dat je handen erg vies kunnen worden. Een toilet of pompstation is niet altijd in de buurt en dan komen hygiënische doekjes goed van pas. Natuurlijk zijn deze natte doekjes altijd wel handig om in de auto te hebben liggen, vooral als je op reis gaat met kleine kinderen.

Tip 7: Let op de maximum snelheid

De maximale snelheid die jij mag rijden met de sneeuwkettingen staat altijd in de handleiding vermeld. In sommige landen is een maximale snelheid wat betreft rijden met een sneeuwkettingen. Dit varieert per land tussen de 50 km/u en 90 km/u.

Tip 8: Ga voor zekerheid

Is het monteren van de kettingen op de aangedreven banden gelukt? Ga voor zekerheid en controleer het nog een keer nadat je een stukje met de sneeuwkettingen hebt gereden. Je zult niet de eerste zijn waarbij de ketting losschiet, omdat deze niet goed of strak genoeg bevestigd is.

Tip 9: Kies de juiste sneeuwkettingen

In de diverse wintersportlanden, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, gelden verschillende regels en wetten omtrent het bezit en gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. In veel landen is het in het bezit zijn van sneeuwkettingen onderweg zelfs verplicht. Voor de aanschaf van sneeuwkettingen is het uiteraard wel belangrijk om goed te kijken naar de bandenmaat. Zo weet jij zeker dat de sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw autoband.

Waar zijn sneeuwkettingen en winterbanden verplicht?

Sneeuwkettingen zijn niet alleen een stuk veiliger, maar in sommige landen ook nog eens verplicht. Het niet houden aan de regels kan zorgen voor fikse boetes. Wees daarom op de hoogte van de wetgeving in het buitenland.

Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk:

Van 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht. Buiten deze periode kunnen winterbanden ook verplicht zijn, dit wordt dan duidelijk gemaakt met een bord. Het wordt ook dringend aangeraden om sneeuwkettingen in de winterperiode mee te nemen in de auto. Het gebruik van sneeuwkettingen is namelijk verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden wanneer de wegen geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs bedenkt zijn. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk: 

In de Franse berggebieden (Alpen, Pyreneeën, Jura, Centraal Massief, Vogezen en Corsica) ben je van 1 november t/m 31 maart verplicht om met winterbanden of sneeuwkettingen te rijden. Ondanks dat één van de twee volstaat, raden je aan altijd met beide op pad te gaan. Een nieuw rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte band met sneeuwkettingen erop geeft aan dat je met sneeuwkettingen of winterbanden moet rijden. In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord tegenkomen met een autoband en sneeuwketting erop afgebeeld. Als er op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) wordt weergegeven ben je verplicht de sneeuwkettingen om te leggen (ook als je met winterbanden rijdt). Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen in Italie: 

In heel Italië ben je verplicht om van 15 november t/m 15 april met winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Wij willen je aanraden om altijd voor de combinatie van beide te kiezen. De plicht om op winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen bij je te hebben, wordt aangegeven met een verkeersbord en/of de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht).

Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland: 

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en moeten bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een rond, blauw verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is het rijden met sneeuwkettingen verboden. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Winterbanden en sneeuwkettingen in Zwitserland: 

Het gebruik van winterbanden is niet wettelijk verplicht in Zwitserland. Echter wordt het gebruik ervan tijdens winterse omstandigheden wel sterk aangeraden. Er staat namelijk een boete op het veroorzaken van verkeershinder door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Sneeuwkettingen zijn, in de periode van 1 november tot en met 30 april, op bepaalde wegen wel verplicht. Dit wordt dan aangegeven met een rond, blauw verkeersbord. Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel. Voor auto's die met sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50km per uur, of lager als dit in de gebruiksomschrijving van de sneeuwketting wordt beschreven. 

Naast winterbanden en sneeuwkettingen gelden er in ieder land andere items die verplicht zijn in de auto. Ieder land kent zijn eigen verkeerswetgeving, hierdoor kan het nogal verschillen wat er in welke landen verplicht is. Zo zijn er in veel landen een veiligheidsvestje en gevarendriehoek verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Het vinden van de geschikte sneeuwkettingen

Iedere autoband heeft naast het merk ook de bandenmaat op de autoband staan. Deze bandenmaat is opgebouwd uit vier verschillende factoren, waardoor het vaker lastig te begrijpen is.

  • Het eerste getal op de band geeft de breedte van de band aan. De breedte van de band wordt altijd weergegeven in millimeters (mm). In het bovenstaande voorbeeld is het getal 155 te zien, dit betekent dat de band 155 mm breed is. De breedte van de band kan variëren tussen 125 mm t/m 335 mm.
  • Het tweede getal op de band geeft de hoogte van de band weer, welke een percentage is van de breedte van band. In bovenstaand voorbeeld is het getal 70 te zien. Dit betekent dat de hoogte van de band 70% van de breedte van de band is. Het uitrekenen van de hoogte is eenvoudig door de breedte te vermenigvuldigen met het percentage. De hoogte van de band in bovenstaand voorbeeld is dus 108,5 mm.
  • De derde factor is het bandtype. Het bandtype is in bijna alle gevallen met de letter R aangeduid. De R staat voor Radiaal, wat vertelt hoe de vervaardiging van de band tot stand is gekomen.
  • Het laatste getal staat voor de inchmaat. De inchmaat is hetzelfde als de velgmaat, dit is de binnenmaat van de autoband. De velgmaat wordt altijd in "Inches" aangeduid. Een inch is gelijk aan 2,54 cm. Vroeger reden er veel auto's rond met 13 of 14 inch velgen. Tegenwoordig worden auto's steeds vaker uitgerust met grotere velgen (15/16/17 inch). 

Sneeuwkettingen opbergen?

Heb jij de sneeuwkettingen tijdens de reis gebruikt? Maak de kettingen dan schoon met water en laat alles goed opdrogen. Op deze manier voorkom je roestvorming op de sneeuwkettingen en kun je deze ook tijdens je volgende wintersportreis weer gebruiken.