Dakkoffers voor de wintersport

Ga jij met de auto op wintersportvakantie? Wat neem jij allemaal mee? Skikleding, ski’s, schoenen… om maar te zwijgen over alle spullen die je meeneemt wanneer kleine kinderen mee op wintersportvakantie gaan. Voordat je besluit een grotere auto te kopen, is een dakkoffer of skibox een goede optie om te overwegen. We geven je daarom alle informatie over dakkoffers en skiboxen, zodat jij straks weet hoe je het beste je skispullen naar de wintersportbestemming moet vervoeren.

Thuisbezorgd of afhalen in filiaal

Veilig online betalen

Waarom een dakkoffer of skibox gebruiken?

Een dakkoffer is een externe bagagebox van kunststof, die op het dak van een auto gemonteerd kan worden. Met deze extra bagagecapaciteit kun je spullen meenemen die anders niet eenvoudig of veilig in je auto passen. Bovendien zorgt een dakkoffer voor extra ruimte, zodat jij meer passagiers mee op wintersportvakantie kunt nemen. Handig als je een groot gezin hebt of met vrienden op vakantie gaat en reiskosten wilt besparen. We hebben alle voor- en nadelen van een dakkoffer voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Extra ruimte voor bagageruimte
 • Geen blokkerend achterruit zicht
 • Te gebruiken bij alle vakanties

Nadelen

 • Hoger brandstofgebruik
 • Aangepast rijgedrag
 • Extra hoogte (parkeergarages)

Dakkoffer kopen, waar let je op?

Oké je bent er uit. Je gaat je bagageruimte uitbreiden met een dakkoffer voor de wintersport. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een dakkoffer? Wij leggen het jou stapsgewijs uit. 

 1. Inhoud
  De inhoud van een dakkoffer bepaalt hoeveel bagage je mee kunt nemen. De inhoud van dakkoffers varieert tussen de 260 tot 650 liter. Er bestaan lange, dunne, korte en brede dakkoffers, maar ook qua hoogte is er een verschil. Bedenk dus vooraf goed wat voor soort bagage je wilt vervoeren. Stel jezelf dus deze vraag:

  Welke afmeting heeft je bagage?
  Passen je spullen zowel in de lengte, hoogte als breedte in de dakbox?

 2. Afmetingen
  Niet ieder dakkoffer past op iedere auto, dit komt voornamelijk door de lengte van een dakkoffer of skibox. Zo mag de bagagebox niet te ver over de voorruit van jouw auto hangen. Ook dient de box niet te ver aan de achterzijde over te hangen, anders krijg je de kofferbak niet meer open. En dit is wel raadzaam voor het geval je onverwachts bij je sneeuwkettingen moet zijn.

 3. Belasting
  Daarnaast speelt de maximale dakbelasting van de auto een grote rol. De maximale belasting van een auto is afhankelijk van het type auto. Gemiddeld is dit ongeveer 100kg. Je kunt de maximale dakbelasting terugvinden in de servicehandleiding van je voertuig. Bovendien heeft ieder dakkoffer ook een maximale belasting die is toegestaan, dit is meestal 75kg. Vergeet dus niet bij het aanschaffen van een dakkoffer het gewicht van de dakdragers en het gewicht van je dakkoffer (zonder bagage) bij de belading op te tellen. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is:

  Welk gewicht heeft je bagage?
  Zijn je spullen niet zwaarder dan het toegestane gewicht van het beoogde model dakkoffer/auto?

 4. Dakdragers
  Zonder dakdragers kun je geen dakkoffer of skibox monteren. Het type dakdrager dat voor jouw auto geschikt is hangt af van het merk en model auto dat je rijdt, maar ook of jouw auto al dan niet beschikt over een dakrails. In de tool op onze website kun je je kenteken invullen of jouw auto selecteren op basis van merk, model en type om zo passende dakdragers te vinden.

Hoe moet je een dakkoffer plaatsen?

Om een dakkoffer op je auto te plaatsen heb je passende dakdragers nodig die als het ware de dakkoffer dragen. Dakdragers worden op maat gemaakt en je kunt deze dus het beste aan de hand van je kenteken of type auto zoeken. Zodra je geschikte dakdragers hebt gevonden kun je via de bijgeleverde handleiding je dakkoffer op de juiste manier monteren op de dragers. Het is belangrijk dat de dakkoffer op het midden van de dragers wordt bevestigd zodat het gewicht evenredig wordt verdeeld.

Hoe bevestig je een dakkoffer op dakdragers?

Er zijn verschillende manieren om een dakkoffer te bevestigen op dakdragers. Er zijn namelijk diverse soorten bevestigingsbeugels voor dakkoffers. Er bestaan U-vormige beugels met moeren, klemmen, flexibele lussen of T-vormige sliders op een open rails. 


De meeste merken dakkoffers hebben 2 verschillende bevestigingssystemen, namelijk een standaard en een premium variant. Dakkoffers in een iets lagere prijsklasse beschikken vaak over het standaard U-beugel bevestigingssysteem. Dakkoffers in een hogere prijsklasse beschikken vaak over een premium snelbevestigingssysteem. Met een standaard montagesysteem zult u iets meer werk hebben dan met het premium montagesysteem.

Welke types dakdragers zijn er?

 • Dakdragers voor dakrails: Heeft je auto een open - dus je hand kan eronder - dakrails, dan heb je dakdragers nodig die deze kunnen omklemmen.
 • Dakdragers voor gesloten dakrails: Heeft je auto een gesloten - dus je hand kan er niet onder - dakrails, dan heb je dakdragers nodig die tussen deze geïntegreerde dakrails (flush rails) passen.
 • Dakdragers voor fixpoints: Fixpoints zijn verborgen bevestigingspunten op het dak. Deze worden vaak afgeschermd door een klepje.
 • Dakdragers voor auto zonder dakrails: Heb je geen montagepunten op je autodak, dan kun je gelukkig nog gebruik maken van dakdragers die je met behulp van speciale passtukken tussen de rand van het dak en het portier monteert.

Thuisbezorgd of afhalen in filiaal

Veilig online betalen

Rijden met een dakkoffer

Om veilig met een dakkoffer te rijden is het handig om een aantal dingen te weten. We hebben daarom de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Hoe doe ik de dakkoffer inladen?

Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat de dakkoffer op het midden van de dakdragers staat zodat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Daarna kun je de dakkoffer gaan vullen met je bagage. Ook hierbij is het belangrijk het gewicht goed te verdelen. Zorg ervoor dat je zware spullen in de kofferbak van je auto vervoerd en niet bovenop het dak. Dit zorgt voor een rustige wegligging van de auto. Leg de overige zwaardere spullen boven of tussen de dakdragers en maak de bagage goed vast zodat deze bij het remmen niet kan verschuiven. Houd goed in de gaten of de koffer niet te zwaar beladen is.

Hoe hard mag ik rijden met een dakkoffer?

De maximale snelheid met een dakkoffer of skibox is dezelfde als met een wagen zonder bagage op het dak. Geeft een fabrikant een maximale snelheid aan dan is dit altijd een aanbevolen snelheid. De dakkoffer zal de omvang en massa van je auto vergroten waardoor het gemiddelde verbruik van je auto zal stijgen. Een gestroomlijndere dakkoffer zorgt voor een lager verbruik.

Moet ik spanbanden om een dakkoffer gebruiken?

Gebruik geen spanbanden om een dakkoffer. Veel mensen plaatsen spanbanden om hun dakkoffer als een back-up voor het geval het slot het begeeft. Dit heeft echter een tegenovergesteld effect. Een spanband zorgt voor vervorming van het materiaal, waardoor de juiste werking niet kan worden gegarandeerd. Bovendien zorgt een spanband voor extra herrie tijdens het rijden.

Top 10 inpaktips dakkoffer

 1. Parkeer naast een stoep en pak vanaf deze zijde in; 
 2. Gebruik een keukentrapje op makkelijk bij het dakkoffer te komen;
 3. Sommige dakkoffers kunnen aan beide zijden opengemaakt worden, dit maakt het inpakken van het dakkoffer een stuk eenvoudiger;
 4. Plaats zware bagage in je kofferbak voor een betere gewichtsverdeling;
 5. Plaats de zwaarste bagage tussen of op de dakdragers;
 6. Pak de dakkoffer overzichtelijk in door gebruik te maken van dakkoffer tassen;
 7. Houd er rekening mee dat de bagage nat kan worden bij hevige regen;
 8. Koop geen groter dakkoffer dan nodig, wegens het brandstofgebruik;
 9. Let op de extra rijhoogte (tot wel 70cm) bij parkeergarages en tolpoortjes;
 10. Leun tijdens het inpakken en uitpakken niet tegen de auto. Deze kan namelijk door sneeuw of regen erg vies zijn geworden.

Steuntje in de rug nodig bij het inpakken? Onze printbare paklijst helpt je bij het pakken van de benodigde wintersport bagage.

Hoe moet ik een dakkoffer opbergen?

Een dakkoffer moet altijd horizontaal opgeborgen worden om vervorming te voorkomen. Leg de dakkoffer dus plat op de grond of maak gebruik van een boxlift. Hiermee kun je de dakkoffer aan de muur of het plafond bevestigen om ruimte te besparen in je garage. Maak je dakkoffer ook altijd goed schoon, voordat je deze opbergt. Het schoonmaken van een dakkoffer kan met autoshampoo en schoon water.