Kampeervakantie

Kamperen, even back to basic. Wellicht een van de gezelligste manieren van vakantie vieren mits je goed voorbereid op reis gaat natuurlijk. Onze kampeerspecialist John helpt je graag een eindje op weg. Heb je moeite met het kiezen van een geschikte tent of ben je op zoek naar andere tips en tricks? Lees dan even verder.

Laten we beginnen met het kiezen van een tent. Er zijn zoveel verschillende soorten tenten op de markt, dat het lastig kan zijn een tent te kiezen die bij je past. Om die reden licht ik even de drie belangrijkste soorten uit en hun verschillen. Dat maakt het kiezen vast een stuk makkelijker.

De tunneltent

De tunneltent is een boogtent en heeft relatief rechtlopende wanden. De boogstokken van een tunneltent staan achter elkaar. Daarnaast zijn er verschillende soorten boogstokken geschikt voor tunneltenten. In ons assortiment vind je verscheidene maten tenten. Zo zijn er 4 persoons tenten, maar ook 6 persoons tunneltenten verkrijgbaar. Dit soort tent heeft vaak veel leefruimte. 

De koepeltent

Net als de tunneltent is ook de koepeltent een boogtent. De boogstokken van een koepeltent staan kruiselings. Vaak zijn koepeltenten kleiner dan tunneltenten omdat deze ook gebruikt worden als bijzettent. Bij Heuts vind je koepeltenten geschikt voor 2,3 of 4 personen. Koepeltentjes worden tevens vaak gebruikt voor festivals en backpacken. 

De pop-up tent

De naam zegt het eigenlijk al. Een pop-up tent is een compacte tent die je binnen een handomdraai opzet. Je pakt de tent uit en gooit deze op, waarna deze zichzelf zal uitvouwen. De pop-up tent is ideaal voor rondtrekkende reizigers en festivalgangers. We zien de pop-up tent ook vakers als bijzettent.

Zo, misschien heb je nu een beter beeld van de tent die bij jou past. Maar, er is ook nog eens veel keus in materiaal. Welk materiaal past dan eigenlijk bij je? Ook hier kunnen we je mee helpen. We lichten even de meest bekende materialen voor je uit.

Polyester

Wanneer polyester tenten nat worden, worden ze niet zwaarder. Tevens krimpen of rekken ze niet door het UV-licht. Polyester tenten zijn wel zwaarder dan polyamide tenten wat ze minder geschikt maken om mee rond te trekken.

Polyamide / Nylon

Tenten die gemaakt zijn van polyamide, ofwel nylon, zijn niet alleen sterk, maar ook licht. Ook nylon tenten worden niet zwaar bij natheid en zijn niet vatbaar voor schimmelvorming. Daarentegen ademt nylon niet goed en zijn nylon tenten gevoelig voor UV-licht. Nylon kan krimpen en rekken door de invloed van de zon en regen. Om die reden wordt er vaak een silconencaoting aangebracht die ook de rek tegengaat. Een andere coating is de PU-coating. Een tent met PU-coating kost minder dan een tent met siliconencoating.

Katoen

Katoenen tenten zijn oersterk, maar tevens zwaar. Katoen ademt goed en gaat condensvorming tegen, maar voelt daarentegen wel veel kouder aan dan een synthetische tent. Katoen wordt ook zwaarder wanneer het nat wordt en het duurt langer voordat katoenen tenten weer opgedroogd zijn. Hierdoor kan er ook schimmelvorming optreden.

Hoe onderhoud ik mijn tent?

Tenten zijn redelijk kwetsbaar. Het is dan ook aan te raden om je tent zowel tijdens als na gebruik goed te onderhouden. Goed onderhoud begint bij het opzetten van je tent. Zet je tent volgens de instructies op. Wanneer je tent niet goed is opgezet, kun je schade aan stokken, ramen, naden en afspanpunten riskeren omdat de kracht niet juist over het tentdoek is verdeeld. Zet je tent ook altijd op een vlakke ondergrond.

Staat je tent? Controleer dan met regelmaat de spanning op de afspanpunten en zorg dat je tentdoek schoon is. Haal vlekken snel weg en hanteer de juiste wijze van schoonmaken passend bij het materiaal van je tentdoek. Wanneer je tent is vervaardigd uit synthetische materialen, maak deze dan schoon met lauw water of speciale schoonmaakmiddelen. Heeft je tent een katoenen doek? Deze mag absoluut niet worden schoongemaakt met zeephoudende middelen. Deze tasten namelijk de waterdichtheid van het doek aan.


Na gebruik raden we je altijd aan de tent goed te reinigen voordat je deze opbergt. Maak alle slik- spatranden en ramen goed schoon met lauw water en laat de tent goed drogen. Het vuil aan de binnenzijde kun je loskloppen en met een zachte borstel afborstelen. Vergeet niet de haringen en stokken met een vochtige doek af te nemen.

Tips van John, kampeerspecialist

Gratis verzending vanaf 50 euro

Scherp geprijsd

Hoe berg ik mijn tent op?

Om de levensduur van je tent te verlengen, adviseren wij deze op onderstaande manier op te bergen:

- Bewaar de tent op een droge, donkere plek.
- Haal de tent uit het foedraal en bewaar deze losjes opgevouwen.
- Haal slaapzakken uit hun hoes en bewaar deze losjes opgevouwen.
- Zelfopblazende matjes altijd met open ventiel opbergen

Mijn advies:

  1. Redcliffs Tent Iglo Koepeltent Bruin
    Onze prijs
    Adviesprijs 45,00 37,95
    Jouw korting
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  2. Redcliffs Tent Tipi Beige
    Onze prijs
    59,00
     Prijs met klantenkaart 49,00
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  3. Coleman Darwin 2 Koepeltent Grijs
    Onze prijs
    89,00
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  4. Coleman Darwin 2+ Koepeltent Grijs
    Onze prijs
    109,00
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  5. Coleman Darwin 3 Koepeltent Grijs
    Onze prijs
    99,00
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst