BBQ advies


Bij het kopen van een barbecue moeten er veel opties in overweging genomen worden. Daarnaast is de keuze zo enorm, dat een beetje keuzehulp wel handig zou zijn.
Veelgestelde vragen over barbecues
Het barbecuerooster is het makkelijkst schoon te maken direct na het barbecueën. Het rooster is dan nog niet volledig afgekoeld, waardoor het verwijderen van etensresten eenvoudig gaat. Tip: Leg het barbecuerooster een nacht in het gras. Het rooster is dan eenvoudig te reinigen omdat het vuil niet is aangekoekt. Mocht er geen gras in de buurt zijn, werkt het ook als je het barbecuerooster in een natte krant wikkelt. Let wel op, dit werkt minder goed voor gietijzeren roosters, omdat hier roestvorming kan optreden. Toch niet gelukt om het rooster snel na het barbecueën te reinigen? Geen zorg, we hebben ook een aantal tips voor het schoonmaken van een aangekoekt barbecuerooster.
- Schoonbranden: Leg het vuile barbecuerooster op de brandende barbecue. Zorg dat de barbecue goed warm wordt (indien mogelijk met deksel dicht). Wacht enkele minuten tot het rooster goed warm is en verwijder middels een barbecueborstel de achtergebleven resten van het rooster. Het rooster is nu weer direct bruikbaar!
- Losweken in een vuilniszak: Sop het rooster is met afwasmiddel en stop het in een vuilniszak. Laat het rooster hier een nacht in weken. Vervolgens kun je eenvoudig met een sponsje de resten van de barbecue afvegen.
- Aluminiumfolie: Aluminiumfolie is stevig genoeg om de achtergebleven resten van het vuile rooster te verwijderen. Maak een propje en wrijf hard over het rooster om de resten los te krijgen van het rooster.
Bij de aanschaf van een barbecue is het verstandig om na te denken over het formaat van de grilloppervlakte. Komt het vaak voor dat je grillt voor een groot gezelschap? Neem dan een barbecue met een groot grilloppervlakte. Zowel Weber als Outdoorchef bieden verschillende modellen aan met een oppervlakte van 47 en 57 centimeter. Handig is om hierbij in acht te nemen dat indirect grillen makkelijker gaat op een groot (57cm) model. Hiervoor doe je aan een kant van de barbecue kolen, en het vlees leg je op het rooster aan de andere kant van de barbecue. Op een 47 centimeter model is indirect grillen iets moeilijker omdat het vlees dichter op het vuur ligt. Bovendien zijn er voor 57 centimeter modellen meer accessoires beschikbaar die het grillen nog leuker maken. Nadeel van een groot model is natuurlijk dat het meer plaats in beslag neemt en dat de prijs iets hoger ligt dan de 47 centimeter modellen.
Voordat je een houtskool barbecue gaat aansteken zul je de keuze moeten maken tussen houtskool of briketten als brandstof. Factoren zoals temperatuur van de brandstof en opwarmtijd zijn afhankelijk of je beter houtskool of briketten kunt gebruiken. Meer informatie over houtskool en briketten kun je vinden onder het kopje “houtskool of briketten”. Voor het aansteken van de barbecue heb je aanmaakblokjes of houtkrullen nodig. Neem het grillrooster uit de barbecue en leg bedek de bodem met het aanmaakmiddel. Indien u beschikt over een kolenrooster, plaatst u dit terug en vervolgens legt u hier de briketten of kolen op. Het is geen enkel probleem als je geen kolenrooster hebt. Je plaatst dan eenvoudig de aanmaakblokjes tussen de briketten of kolen. Middels een lange aansteker of een lange lucifer maak je de aanmaakblokjes aan. De kolen of briketten zullen langzaam een witte laag krijgen. Vanaf dit moment is je barbecue klaar voor gebruik. Houdt er wel rekening mee dat het aanmaken van een barbecue ongeveer 3 kwartier in beslag neemt. Je kunt sneller starten met grillen als je gebruik maakt van een brikettenstarter. In dit geval leg je ook een aantal aanmaakblokjes of houtkrullen op bodem of het onder rooster en maak je deze aan middels een lange aansteken of lange lucifer. Vervolgens plaats je het grillrooster terug en plaats je de brikettenstarter er bovenop. Het duurt ongeveer 15 minuten bij briketten en ongeveer 20 minuten bij houtskool voordat de brandstof bedekt is met een grijs aslaag. Vanaf dit moment kunt u de houtskool of briketten op het kolenrooster schudden en is je bbq klaar voor gebruik.
Veel succes met grillen!
Veel mensen weten niet dat er een wezenlijk verschil zit in het grillen met houtskool of briketten. Ga je barbecueën op een open barbecue en direct grillen? Dan is houtskool de beste optie. Houtskool verbrandt sneller dan briketten en bereikt een hogere temperatuur doordat er meer vlammen ontstaan. Briketten houden hun temperatuur lang vast. Een voordeel hiervan is dat je een lange tijd kunt barbecueën zonder dat je tussendoor brandstof hoeft bij te vullen. Met name bij het gebruik van kogel BBQ’s met deksel zijn briketten perfect geschikt omdat er indirect gegrild word.
Eigenlijk is elke gasfles geschikt voor de bbq. U kunt zowel butaangas als propaangas gebruiken om te barbecueën. Indien de temperatuur onder het vriespunt gaat, is propaangas echter niet langer bruikbaar. Mocht je dus een winterbarbecue willen houden, zorg dan voor een propaan gasfles zodat je zeker weet dat je kunt starten met grillen. Vaak worden gasflessen aangeboden in 5kg en 10kg. Plaats de gasfles altijd rechtop, op een kleine afstand naast de barbecue.
Zelf je gasfles vullen is levensgevaarlijk! Uit veiligheidsoverwegingen is het dan ook verboden om je gasfles te vullen bij een tankstation. De gasdruk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur. Een barbecue vraagt om een constante gasdruk. Een gasdrukregelaar met gasslang zorgt voor een constante druk. Voor gasbarbecues heb je een gasdruk van 30 mbar nodig. Bij sommige modellen gasbarbecue is een gasdrukregelaar inbegrepen.
Alle voorbereidingen zijn getroffen en een mooie barbecue avond is aanstaande. Maar hoe sluit je de gasfles aan op de barbecue? Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Allereerst verwijder je de verzegeling (plastic dopje) van de gasfles. Vervolgens check je of de aansluiting van de gasdrukregelaar voorzien is van een rubberen ring. Koppel de gasdrukregelaar aan de ene kant aan de gasfles en de andere kant van de slang aan de barbecue. Draai de drukregelaar (handmatig) stevig aan. Let op: vast = vast! Draai nu de gaskraan volledig open en de barbecue is klaar om aangestoken te worden. Denk eraan om na het barbecueën de gasfles weer volledig dicht te draaien en veilig op te bergen.