sneeuwkettingen-keuzehulp-post-image

Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

Autorijden in winterse omstandigheden kan gevaarlijk zijn, daarom raden we je aan altijd sneeuwkettingen mee te nemen naar jouw wintersportbestemming. Maar welke sneeuwkettingen heb je nodig en waar moet je op letten? Deze keuzehulp zal je begeleiden bij het kiezen van de juiste sneeuwkettingen voor jouw voertuig.

Stap 1: Raadpleeg de handleiding van je voertuig

Voordat je sneeuwkettingen aanschaft, is het belangrijk om de handleiding van je voertuig te raadplegen. Fabrikanten geven vaak specifieke aanbevelingen over het gebruik van sneeuwkettingen. Dit omvat informatie over welke bandenmaten en sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw voertuig.

Stap 2: Sneeuwkettingen maat bepalen

Iedere autoband heeft naast het merk ook de bandenmaat op de autoband staan. Bandenmaten zijn bepalend om de juiste sneeuwkettingen maten te achterhalen. Een bandenmaat is opgebouwd uit vier verschillende factoren, waardoor het vaker lastig te begrijpen is.

  • Het eerste getal op de band geeft de breedte van de band aan. De breedte van de band wordt altijd weergegeven in millimeters (mm). In het bovenstaande voorbeeld is het getal 155 te zien, dit betekent dat de band 155 mm breed is. De breedte van de band kan variëren tussen 125 mm t/m 335 mm.
  • Het tweede getal op de band geeft de hoogte van de band weer, welke een percentage is van de breedte van band. In bovenstaand voorbeeld is het getal 70 te zien. Dit betekent dat de hoogte van de band 70% van de breedte van de band is. Het uitrekenen van de hoogte is eenvoudig door de breedte te vermenigvuldigen met het percentage. De hoogte van de band in bovenstaand voorbeeld is dus 108,5 mm.
  • De derde factor is het bandtype. Het bandtype is in bijna alle gevallen met de letter R aangeduid. De R staat voor Radiaal, wat vertelt hoe de vervaardiging van de band tot stand is gekomen.
  • Het laatste getal staat voor de inchmaat. De inchmaat is hetzelfde als de velgmaat, dit is de binnenmaat van de autoband. De velgmaat wordt altijd in "Inches" aangeduid. Een inch is gelijk aan 2,54 cm. Vroeger reden er veel auto's rond met 13 of 14 inch velgen. Tegenwoordig worden auto's steeds vaker uitgerust met grotere velgen (15/16/17 inch). 

Vul jouw bandenmaat in onze handige sneeuwkettingenconfigurator in en ontdek welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw auto. Op de productpagina's van de sneeuwkettingen is ook altijd een sneeuwkettingen maattabel te vinden. Zo weet je zeker dat de sneeuwkettingen altijd passen op jouw autobanden.

Stap 3: Type sneeuwkettingen

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende typen:

Standaard sneeuwkettingen

Standaard sneeuwkettingen hebben dikkere schakels en worden aan de achterzijde van het wiel bevestigd. De schakels van een standaard sneeuwketting kunnen 9 mm, 10 mm, 12 mm of 16 mm zijn. Omdat traditionele sneeuwkettingen dikke schakels hebben, zijn deze kettingen niet geschikt voor voertuigen met weinig ruimte tussen het wiel en de wielkast. Bovendien is het monteren van standaard kettingen lastiger dan bij loopvlakkettingen.

Loopvlak sneeuwkettingen

Een loopvlak sneeuwketting wordt direct op het loopvlak van een autoband gemonteerd. Hierdoor neemt de sneeuwketting geen ruimte in beslag en is het uitermate geschikt voor voertuigen met weinig/geen ruimte tussen het wiel en de wielkast. Wanneer er in het instructieboekje van jouw auto staat vermeld dat er geen sneeuwkettingen toegepast mogen worden, betekent dit meestal dat er alleen een loopvlak sneeuwketting gemonteerd mag worden. Loopvlak sneeuwkettingen zijn eenvoudig en snel te monteren, dit komt doordat de montage aan de voorkant gebeurt. Verder is de kans op het beschadigen van de wiel en velg een stuk kleiner bij dit type ketting.

Extra dunne sneeuwkettingen

Extra dunne sneeuwkettingen hebben een schakeldikte van 7 mm aan de binnenkant van het wiel. In tegenstelling tot een loopvlakketting wordt deze sneeuwketting wel aan de achterzijde van het wiel bevestigd. Dankzij de minimale schakeldikte is deze sneeuwketting ook geschikt voor auto’s met een minimale ruimte tussen het wiel en de wielkast.

Alle eigenschappen op een rijtje

Standaard sneeuwkettingen

  • Redelijk eenvoudig monteren en demonteren
  • Schakels van 9 mm, 10 mm, 12 mm of 16 mm
  • Geschikt voor auto's met veel wielkast ruimte

Loopvlak sneeuwkettingen

  • Eenvoudig monteren en demonteren
  • Weinig kans op wiel en velg schade
  • Speciaal voor auto's met weinig wielkast ruimte

Extra dunne sneeuwkettingen

  • Redelijk eenvoudig monteren en demonteren
  • Extra dunne schakels aan de binnenkant van het wiel
  • Speciaal voor auto's met weinig wielkast ruimte

Stap 4: Het kiezen van het gewenste type montage

Je hebt niet alleen de mogelijkheid om te kiezen tussen standaard, loopvlak- of extra dunne sneeuwkettingen, maar je kunt ook beslissen hoe je ze wilt monteren.  Zo heb je de keuze uit handmatige spanningskettingen en zelfspannende systemen. Beide hebben hun eigen set voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze kan afhangen van je behoeften en budget.

Handmatige sneeuwkettingen

  • Budgetvriendelijk: Handmatige sneeuwkettingen zijn doorgaans betaalbaarder dan zelfspannende modellen, wat aantrekkelijk kan zijn voor budgetbewuste bestuurders.
  • Duurzaamheid: Omdat ze eenvoudiger zijn van ontwerp, hebben handmatige sneeuwkettingen vaak minder bewegende delen die kunnen slijten, waardoor ze langer meegaan.
  • Tijdrovende installatie: Het monteren en spannen van handmatige sneeuwkettingen kan meer tijd en moeite vergen. Dit kan onhandig zijn, vooral bij barre weersomstandigheden.

Zelfspannende sneeuwkettingen

  • Eenvoudige installatie: Zelfspannende sneeuwkettingen zijn ontworpen om automatisch te spannen wanneer je rijdt, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt.
  • Gemakkelijk in gebruik: Het gebruik van zelfspannende kettingen vereist minimale inspanning. Bestuurders hoeven niet onder het voertuig te kruipen om de spanning aan te passen.
  • Hoger prijskaartje: Zelfspannende sneeuwkettingen zijn over het algemeen duurder dan handmatige kettingen, wat een overweging kan zijn voor budgetbewuste kopers.

Stap 5: Extra overwegingen

Wat is het verschil tussen sneeuwkettingen en sneeuwsokken?

Sneeuwsokken vormen een recent alternatief voor traditionele sneeuwkettingen. Ze onderscheiden zich door hun lichtere gewicht, eenvoudigere montage en compactere opslag in vergelijking met sneeuwkettingen. Bovendien verminderen ze het risico op beschadiging van de velg. Volgens onderzoek van de ANWB bieden sneeuwsokken redelijke grip op besneeuwde wegen, maar het is belangrijk om te verifiëren of ze toegestaan zijn in jouw wintersportgebied voordat je vertrekt.

Hoeveel sneeuwkettingen heb ik nodig voor mijn auto?

Sneeuwkettingen worden meestal geleverd als een set van twee. Op de vraag of je nu sneeuwkettingen op 2 of 4 wielen nodig hebt, is het antwoord heel simpel. Sneeuwkettingen hoeven alleen bevestigd te worden op de aangedreven as van de voertuig, dus 2 sneeuwkettingen per auto is voldoende. Lees meer over sneeuwkettingen omleggen.

Hoe hard mag je met sneeuwkettingen rijden?

Het is eveneens raadzaam om de maximale snelheid van de sneeuwkettingen te verifiëren voordat je ze gebruikt. Gewoonlijk hebben metalen sneeuwkettingen een maximale snelheid van 50 km per uur, terwijl textielen sneeuwkettingen doorgaans beperkt zijn tot een maximum van 40 km per uur. De maximale snelheid voor elke specifieke sneeuwketting staat altijd duidelijk vermeld op de verpakking, dus het is essentieel om deze gegevens zorgvuldig te raadplegen om de duurzaamheid en veiligheid van je sneeuwkettingen te waarborgen.

Sneeuwkettingen gebruiken bij aluminium of lichtmetalen velgen?

Helaas kunnen sneeuwkettingen schade veroorzaken aan lichtmetalen of alumium vegen. Het is dus van groot belang om deze velgen op een correcte wijze te beschermen. Vaak zijn de duurdere, hoogwaardige sneeuwkettingen uitgerust met speciale velgclips die dienen om de velg te beschermen tegen de impact van de sneeuwkettingen. Wieldoppen zijn nog kwetsbaarder dan velgen en dienen te worden verwijderd van de wielen voorafgaand aan de winterse rit.

Wat is de prijs van sneeuwkettingen?

De kosten van sneeuwkettingen variëren sterk, afhankelijk van het merk en het type. Stel een budget op en zoek sneeuwkettingen die aan jouw criteria voldoen.

Sneeuwkettingen keuzehulp

Dankzij onze handige sneeuwkettingenconfigurator ontdek je moeiteloos welke sneeuwkettingen perfect passen bij jouw voertuig. Voer simpelweg je bandenmaat in, en je krijgt een selectie van sneeuwkettingen die geschikt zijn voor jouw auto, SUV of 4x4. Maak bovendien gebruik van de handige filters aan de zijkant om je keuze verder te verfijnen. Voor eventuele vragen met betrekking tot het selecteren van de juiste sneeuwkettingen, staat onze klantenservice graag tot je beschikking.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht

Gerelateerde producten

  1. CT-Racing Sneeuwketting - KN20 (2 stuks)
    Onze prijs
    Adviesprijs 27,95 19,95
    Jouw korting
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  2. Pewag Servo Sport RSS 76 Sneeuwketting (2 stuks)
    Onze prijs
    Adviesprijs 258,50 150,00
    Jouw korting
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst
  3. Pewag Servo SUV RSV 67 sneeuwketting (2 stuks)
    Onze prijs
    Adviesprijs 223,75 147,00
    Jouw korting
    Vandaag verzonden
    Voeg toe aan verlanglijst