Steel de show met deze Cola Marinated Ribeye Steak

Cola als marinade; de een kijkt er raar van op, de ander heeft dit allang op TikTok voorbij zien komen: koken met cola. Waar komt deze trend vandaan en hoe pas je de cola toe als ingrediënt voor je vlees? We gaan op barbecue-ontdekkingsreis en geven je een heerlijk recept om het barbecue seizoen mee af te trappen. 

The meat and the marinade

Het klinkt als een recipe for disaster: cola als marinade voor je vlees. Toch is dit niet een geheel ondenkbare combinatie. De zuurtegraad en de zoetheid van cola zorgt ervoor dat het vlees uiterst mals wordt, ideaal om te grillen. Koken met cola vindt de oorsprong in het zuiden van de U.S., niet geheel toevallig in de geboorteregio van de mierzoete frisdrank. 

Voordat we aan de slag gaan met het bereiden en grillen, is het belangrijk om een goed stuk vlees te halen bij je lokale slager. Wij adviseren een ribeye steak, minstens 2 vingers dik met veel intramusculair vet. Intramusculair vet is het vet dat als dunne lijnen door het vlees loopt. Dit is heerlijk zacht en gaat tijdens de bereiding smelten. Hierdoor krijg je een mals stuk vlees. Het vet verspreid zich tijdens het eten in je mond, wat voor een echte smaakexplosie zorgt. Wanneer je dit combineert met de marinade, heb je een gouden combinatie voor het meest malse en smaakvolle stuk vlees. Vanaf nu geen droge hamlapjes meer van de barbecue!

Ingrediënten voor de marinade

  • 4 teentjes knoflook
  • 115 ml sojasaus
  • 4 theelepels Worcestershiresaus
  • sap van 1 citroen
  • 475 ml cola
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze marinade

Pers de teentjes knoflook met een knoflookpers. Masseer het vlees licht in met een beetje peper en zout. Een extra optie is een klein beetje basterdsuiker. Meng daarna alle overige ingrediënten voor de marinade bij elkaar en giet dit over het vlees in de marinade schaal. Laat dit 8-12 uur marineren in de koeling. Daarna is het vlees klaar voor gebruik.

Om het perfecte stukje vlees te grillen, gebruiken we de reversed sear methode. Deze grillmethode gerbruik je het beste bij grotere stukken vlees, zoals de ribeye steak.

Tip: Gegrilde maïskolf van de barbecue is heerlijk voor bij dit stuk vlees.

Het vlees bereiden - reversed sear

Deze manier van grillen zorgt ervoor dat je vlees sappig en mals blijft, en een mooie bruine korst ontwikkelt zonder rode rauwe kern. Dit is de perfecte grillmethode voor de dikkere lappen vlees. Hoe gaan we te werk?

Zorg ervoor dat je barbecue op ongeveer 140 graden staat ingesteld. Het gemarineerde vlees gaat vanuit de koelkast je barbecue op. Wanneer het vlees eerst op kamertemperatuur moet komen, duurt het ons te lang voordat we met de pret kunnen beginnen. Met reversed sear heeft het vlees ook genoeg tijd om op te warmen. Wanneer het vlees op de barbecue ligt, en een kerntemperatuur heeft behaald van 45 graden, haal je het vlees van de barbecue. Met een vleesthermometer kun je de kerntemperatuur nauwlettend in de gaten houden.

In de tweede fase, gaan we de barbecue op hogere temperatuur zetten. Het liefst zo hoog mogelijk. Wacht totdat het rooster goed heet is voordat je het vlees terug op de barbecue legt. Grill de steak af zodat het de mooie bruine korst krijgt. Door deze verhitting ontstaat er een chemische reactie tussen de suikers en zuren, waardoor vlees de bruine kleur krijgt. Qua smaak vindt er ook een verandering plaats: de typische smaak van gegrild vlees.

Wanneer je vlees een mooie bruine korst heeft, en wellicht die mooie strepen (het Maillard effect), is het vlees klaar om van de barbecue te halen. Gebruik eerst je vleesthermometer om opnieuw de temperatuur te meten. De temperatuur voor een perfect gegaarde ribeye zit rond de 55 graden. Het vlees is roze, sappig en mals.

Welke BBQ past hierbij?

Wil jij aan de slag met dit heerlijke recept, maar ben jij hoognodig toe aan een nieuwe barbecue? Voor dit stuk vlees is het heerlijk om een houtskool barbecue te hebben, maar een buitenkeuken op gas of een elektrische barbecue is hierbij ook een prima keuze. Je hebt met onderstaande barbecues altijd de juiste barbecue in huis voor het bereiden van een lekker stuk vlees.