Hoe Maak je een Zomerse Salade met Perzik en Geitenkaas?


Kevin BBQ Specialist
Kevin
Specialst BBQ's

Waarom smaakt alles beter wanneer het van de BBQ komt? Waarschijnlijk is het de smaak van gebrande houtskool. Ik weet dat het niet goed voor je is om deels verbrand voedsel te eten, maar ik vind het heerlijk! Maar ik doe het niet te vaak.

Hoe dan ook, het is nu officieel zomer en het is tevens perzik seizoen! Dus tijd om een salade met perzik te maken. Gelukkig is de zomer niet al te slecht in Nederland. Het was afgelopen week best warm, maar deze week is het wat koeler met temperaturen rond de 23 - 27 °C in combinatie met prachtig weer. Ik hou van warme zomeravonden. Helaas is het meestal te warm voor mijn vrienden en willen ze graag binnen onder de airco zitten! Dat begrijp ik dus niet, maar ik zorg er bij mij thuis voor dat al het lekkers buiten staat tijdens het barbecueën waardoor ze uiteindelijk naar buiten komen en meestal dan ook buiten blijven.

Deze zomerse salade met perzik is perfect voor bij de barbecue en gaat goed samen met een vegetarische risotto met gegrilde groenten. Je hoeft niet je fornuis in de keuken te gebruiken en deze lichte maar heerlijke salade houdt je in een zomerse vorm. Je hebt niet veel nodig voor deze gegrilde perzik salade. Voor dit perzik recept heb je alleen wat perziken, groene sla, geitenkaas, avocado en balsamico azijn nodig.

De pittige geitenkaas samen met de zoete perziken en wat basilicum is heel lekker. Doe er wat gemengde groene sla eroverheen, wat rucola en avocado en je hebt een hemelse gegrilde perzik salade dankzij dit eenvoudige recept met perzik. Wat zijn jouw favoriete zomerse salades? Geniet van de zomer en laat dit barbecue recept met perzik smaken!


Salade met Perzik, Geitenkaas, Basilicum en Balsamico Azijn

 • Voorbereidingstijd: 10 minuten
 • Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

 • 6 perziken, pit verwijdered en in twee helften
 • Olijfolie
 • Agavesiroop
 • Walnoten (optioneel)
 • 450 gram gemengde sla
 • 1 handjevol basilicum, grof gesneden
 • 1 avocado
 • 6 stuks geitenkaas
 • Balsamico azjin voor het af te maken
salade met perziksalade met perzik

Gegrilde perzik van de BBQ is net als vis vanuit het water. Het snelle koken boven vlammen zorgt voor dat de natuurlijke sappen tot hun recht komen en maakt de zomerse zoetheid intenser. Je zou dus denken dat als je perziken die niet helemaal perfect zijn op de barbecue gooit dat de smaak dan verbetert. Dat is inderdaad het geval. De smaak wordt zelfs nog beter als je er wat bruine suiker en kaneel overheen doet, of je kan ze met agavesiroop bestrijken.

Nadat je fruit op de BBQ doet zoals perziken, serveer je ze als bijgerecht of in een salade zoals hieronder is beschreven. Maar van fruit op de BBQ kan je ook een dessert maken samen met frisse yoghurt, slagroom of met ijs. Laat je creativiteit los met een perzik recept of ander fruit op de BBQ en durf nieuwe dingen te proberen. Deze salade met perzik is namelijk niet het enige perzik recept.


Hoe je Goede Perziken Herkent voor dit Perzik Recept

Voor het beste resultaat, neem perziken die stevig zijn en een beetje meegeven wanneer je er zachtjes in knijpt. Met andere woorden, je wil dat ze naar perzik ruiken, vooral als je ruikt aan het uiteinde waar die mee aan de struik hangt. Negen van de tien keer is het zo dat hoe beter de geur, des te beter de smaak.

Wanneer je naar de kleur kijkt, kijk dan naar de achtergrond kleur van een perzik en niet alleen naar de mooie rode en oranje kleuren op de voorgrond. Wanneer de algehele achtergrond kleur, achter de rode en oranje tinten, een gouden kleur heeft, dan is de perzik op zijn rijpst. Een perzik hoort verder zwaar aan te voelen. Perziken kunnen soms rijpen nadat ze geplukt zijn, maar ze worden daar niet zoeter op. Net zoals bij abrikozen, hoe langer perziken de tijd krijgen om aan de boom te rijpen, des te zoeter de smaak. Maar het meest logische om te doen zodat je weet of ze lekker zijn is door eentje te proeven. Als de sappen langs je kin en ellebogen lopen, dan is het waarschijnlijk een goede perzik. Zo een perzik is perfect voor deze zomerse salade.


gegrilde perzikgegrilde perzik

De Salade met Gegrilde Perzik Klaarmaken

 1. Maak een gas BBQ of houtskool barbecue aan en stel hem medium warm in: je zou je hand nog ongeveer 2,5 centimeter boven het rooster kunnen houden voor 3 tot 4 seconden voordat je hem wegtrekt. Als de BBQ al aan staat met een warmere temperatuur omdat je iets anders grillt, gebruik dan de buitenste randen van de barbecue waar het koeler is voor de perziken. Een andere manier om perzik te grillen is door eerst andere dingen te barbecueën die een hogere temperatuur vereisen, vervolgens laat je de BBQ afkoelen en dan grill je de perziken.
 2. Strijk alle kanten van de perziken lichtjes met olijfolie.
 3. Plaats de perziken op de BBQ tot dat ze zachter worden voor 4 - 8 minuten aan beide kanten, zo krijg je een heerlijke gegrilde perzik smaak. De perziken hebben niet heel veel ruimte nodig op de barbecue zolang je er voor zorgt dat ze niet tegen elkaar aanzitten zodat de warme lucht bij de hele perzik komt.
 4. Terwijl de perziken op de barbecue liggen, maak de salade af met gemengde sla, basilicum en avocado.
 5. Wanneer de perziken gegrild zijn, strijk je 6 helften lichtjes met agavesiroop. Vervolgens doe je een stuk geitenkaas in de kern van de perzik waar de pit in heeft gezeten.
 6. Doe bovenop de salade de resterende helften met eventueel nog wat extra geitenkaas.
 7. Sprenkel wat basalmico azijn over deze zomerse salade heen, voeg eventueel nog wat walnoten toe en genieten maar!

Variaties

 • Mix het fruit die je barbecuet: Voeg wat pruimen en pluots toe aan de barbecue ter variatie. Je kan ze op dezelfde manier bereiden als de perziken.
 • Gebruik kaneel en beetje suiker in plaats van agavesiroop: Het is een welkome verandering die je kan uitproberen.

Tip: Gebruik eens druivenpitolie in plaats van olijfolie. Deze olie schijnt minder invloed op de smaak te hebben.